Nucleaire deal. Onze facturen zijn onbetaalbaar, overheid deelt nieuwe cadeaus uit aan Engie

Energie moet in publieke handen

Deze zomer kwam de Vivaldi-regering voor de tweede keer dit jaar samen om een akkoord te sluiten over de energietoekomst van het land. Het doel was niet om onze energiefacturen onder controle te krijgen. Neen, er werd onderhandeld over het langer openhouden van de kerncentrales in ons land. Dat moet de energievoorziening garanderen. Tegelijk levert het Engie megawinsten op.

door Jeremy (Namen) uit maandblad De Linkse Socialist

Er werd beslist om de kernreactoren van Tihange 3 en Doel 4 ook na 2025 open te houden. In 2003 had de paarsgroene regering van Verhofstadt beslist tot de kernuitstap. Het was zowat de enige trofee die de groenen toen konden voorleggen. Nu komt ook daar een einde aan.

Ondanks de grote winsten gaf Engie niet zomaar toe aan de druk van de regering. Voor het langer openhouden van de reactoren worden twee private ondernemingen opgezet die voor de helft in handen zijn van de staat en voor de helft van Engie. Het doel is vooral om de noodzakelijke grote investeringen (500 miljoen euro per reactor) met overheidsgeld te financieren. Tegelijk wordt de verantwoordelijkheid voor het kernafval van de komende 10 jaar deels naar de overheid doorgeschoven. De overheid zal in ruil dividenden ontvangen voor de winst uit de verkoop van elektriciteit.

Dergelijke overheidsinterventie in de economie gebeurt vandaag wel meer in de context van grotere geopolitieke spanningen tussen de imperialistische machten. Het doel ervan is niet om ons te beschermen tegen de hoogoplopende energieprijzen. Tijdens de onderhandelingen met Engie zweeg de regering in alle talen over maatregelen als een blokkering van de prijzen. Engie boekte in de eerste helft van 2022 maar liefst 5 miljard euro winst, onder meer dankzij de Belgische kerncentrales.

De regering beweert dat een toename van het energieaanbod tot lagere prijzen zal leiden. Dat is niet waar: het openhouden van de reactoren zal enkel de winsten van Engie ten goede komen. De overheid rekent zelf op ruime dividenden om de investeringen in de centrales te financieren. Bij een prijsdaling en lagere dividenden zou de overheid het gat op een andere manier moeten dichten. Twee keer raden in wiens zakken ze daarvoor gaan kijken… De Croo waarschuwde dat er vijf tot tien moeilijke winters aankomen. Dat is duidelijk niet voor iedereen zo.

De markt werkt niet in het belang van iedereen, zoals ons werd wijsgemaakt bij de liberalisering. Het is alleen voordelig voor de grote bedrijven. Het echte doel van het energieakkoord is om hun winsten te beschermen.

Haal energie uit de klauwen van de markt en breng het in publieke handen door de volledige sector te nationaliseren. Energie moet een openbaar goed worden, dat collectief en democratisch wordt gecontroleerd en beheerd. De distributie moet worden beheerd volgens de behoeften, niet volgens wie kan betalen of niet. De volledige sector moet in publieke handen komen zodat de nodige investeringen voor een overgang naar echt duurzame energie mogelijk worden. Dit zal nooit gebeuren zolang de sector in dienst van de winsthonger van de kapitalisten staat.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie