Non-profit: personeel en patiënten van dagcentra in actie

Vorige maandag werd aan het kabinet van het ministerie van Volksgezondheid betoogd door personeel en patiënten van de dagcentra. We publiceren een verslagje van een kameraad uit Turnhout die zelf een tijdlang patiënt was in een dagcentrum en die deelnam aan de betoging.

Jan, LSP-Turnhout

De betoging werd georganiseerd door alle dagcentra die in België bestaan. Met de betoging wilden we bekomen dat minister van Volksgezondheid Demotte toch de nodige subsidies zou blijven voorzien. Deze staan onder druk omdat de minister meent dat vanuit de dagcentra te weinig mensen terug op de arbeidsmarkt komen.

Ikzelf heb een grote opname achter de rug en dankzij ’t Wijgje (dagcentrum in Turnhout) ben ik volledig terug in de maatschappij durven komen. Ik zou terug part-time willen gaan werken maar kan nergens meer terecht. Het dagcentrum helpt mij nu om terug op de arbeidsmarkt te raken.

Maar er zijn ook mensen die wegens hun psychische ziekte enkel het dagcentrum hebben om bezigheidstherapieën te doen, patiënten die niet meer in staat zijn om een job uit te oefenen, maar nood hebben aan dat dagcentrum. Maar daar moet de overheid wel hun steentje bijdragen en daarom deze betoging.

Het is weeral de gewone zieke patiënt die op straat staat en daar ga ik niet mee akkoord omdat wijzelf niet onze ziekte gevraagd hebben. Zo’n 250 mensen waren er aanwezig met spandoeken en toeters. Het was een serene betoging en we hopen dat dit resultaat oplevert. Natuurlijk moet ik spijtig genoeg wel vermelden dat GROEN! met Magda Aelvoet ook aanwezig waren, maar dat is alleen om stemmen te ronselen terwijl die partij voorheen vanuit de regering zelf mee de besparingen aan de sector oplegde…

Delen: Printen: