Van Langenhove provoceert, Van Grieken sust. Strategie van ‘good cop, bad cop’ bij extreemrechts

Antifascistisch protest in Gent in 2018 tegen Schild&Vrienden.

Extreemrechts schoot zich de afgelopen dagen in de voeten. De organisatie van een neonaziconcert door de IJzerwake was duidelijk geen goed idee. VB-kopstuk Gerolf Annemans verklaarde aan Doorbraak.be dat Frontnacht “een desastreuze marginalisering van de oorspronkelijke IJzerwake lijkt te veroorzaken.” Het extreemrechtse weekblad ’t Pallieterke kan niet nalaten om uit te halen naar de rol van de traditionele media die volgens ’t Pallieterke getipt werden door “extreemlinkse organisaties” zoals Blokbuster en AFF. Maar ondertussen moest ook dat weekblad wijzen op de verantwoordelijkheid van het ‘eigen volk’ dat de IJzerwake organiseert. Frontnacht is van de baan, maar het debat gaat door.

Door Geert Cool

De waarschuwing van experts dat het aanvankelijk geplande neonaziconcert een gevaar vormde voor de veiligheid van mensen van kleur en eigenlijk iedereen die buiten de enge extreemrechtse lijntjes valt, werd door Dries Van Langenhove aangegrepen om er nog een provocatie bovenop te doen. Het leek hem een interessant ‘experiment’ om steden zonder mensen van kleur te creëren. Meteen steunde hij het neonaziconcert en liet hij in zijn neofascistische kaarten kijken. Deze boodschap bracht hij niet in een gesloten internetforum van gelijkgezinde fascisten-vrienden, maar op een publiek medium en als parlementslid.

VB-voorzitter Van Grieken floot zijn partijgenoot zachtjes terug: “Dit is géén partijstandpunt.” Tegelijk liet hij vooral uitschijnen dat de tweet van Van Langenhove “onnodige munitie aan tegenstanders” geeft. Inhoudelijk is er geen verschil tussen de twee VB-kopstukken. In een interview met De Tijd verklaarde Van Grieken in mei 2021: “Het blanke moet een dominante factor zijn.” Hoe hypocriet is het om dan nu te verklaren dat “huidskleur geen issue” zou zijn. Het doet eerder denken aan de strategie van ‘good cop, bad cop’: waar Van Langhove provoceert, sust Van Grieken.

Bij N-VA werd fors gereageerd op de rel. Zuhal Demir verklaarde dat er een “gigantische kloof gaapt tussen het mensbeeld van de N-VA en dat van Vlaams Belang.” Net als De Wever probeert ze een onderscheid te maken tussen Van Grieken en Van Langenhove, waarbij gesuggereerd wordt dat er enkel met het Vlaams Belang kan samengewerkt worden als Van Grieken “orde op zaken stelt binnen het Vlaams Belang.” N-VA parlementslid Axel Ronse mag dan wel verklaren dat het VB “nooit meer moet bleiten omdat het geen coalitiepartners vindt”, zijn partij laat verstaan dat er wel samen te werken valt met een voorzitter die een verleden als straatvechter heeft en voor wie het ‘blanke’ dominant moet zijn.

Bij N-VA wordt warm en koud geblazen in de hoop VB-kiezers over te winnen. Terwijl ze voor de schermen uithalen naar enkele VB’ers, wordt achter de schermen door de jongeren ‘verbroederd’ op uitnodiging van een homofobe partij in Polen en een extreem neoliberale denktank opgericht door Margaret Thatcher. Voor de schermen probeert het Vlaams Belang zichzelf een ‘sociaal imago’ aan te meten, achter de schermen organiseert het neonaziconcerten en bezoekt het bijeenkomsten waar de strategie van de meest asociale politiek wordt uitgezet.

De pogingen van N-VA om een onderscheid te maken tussen Van Grieken en Van Langenhove zijn hypocriet. In 2019 ging De Wever met Van Grieken onderhandelen terwijl Van Langenhove net in het parlement was binnengeloodst door Van Grieken. Toen was al geweten waar Van Langenhove voor stond, er kon moeilijk naast de afschuwelijke racistische, seksistische en homofobe berichten van zijn Schild & Vrienden gekeken worden. Bij N-VA waren ze daar overigens goed van op de hoogte: verschillende Jong N-VA’ers waren actief bij de bende van Van Langenhove.

Pogingen om in het Vlaams Belang een onderscheid te maken tussen ‘aanvaardbare’ en ‘niet-aanvaardbare’ kopstukken dienen slechts als een rookgordijn. Dat was al zo toen Annemans tegen Dewinter werd geplaatst. Telkens weer heeft het Vlaams Belang zelf ranzige figuren aangetrokken en georganiseerd. Voor de buitenwereld moet het afgeborsteld zijn, maar achter de schermen kan alles. Binnen het Vlaams Belang een verlengstuk van de beruchte Chinese Muur waar De Wever over spreekt zoeken, is nonsens. Er staat nog geen kleine buxushaag tussen Van Grieken en Van Langenhove. Integendeel: Van Grieken wist heel goed wie hij binnenhaalde toen hij Van Langenhove in 2019 als lijsttrekker lanceerde. Hij probeert mee te surfen op de relatieve ‘populariteit’ van zijn partijgenoot en trekt het land rond met ‘Schild & Pint’ waarmee hij jongeren naar het Vlaams Belang wil halen.

Neen, bij het Vlaams Belang heb je geen ‘good cops’ en ‘bad cops’. Het is een georganiseerde bende van extreemrechtse militanten die politiek opgeleid zijn met het neofascisme als fundament. Het antwoord daarop bestaat niet uit de politieke spelletjes die N-VA nu bovenhaalt en die gretig opgepikt worden door de traditionele media. Het volstaat voor antifascisten niet om beroep te doen op de gevestigde instanties zoals gerecht, politie en traditionele politici in de strijd tegen extreemrechts. Zelfs indien dit overwinningen kan opleveren, zoals het intrekken van de toelating voor Frontnacht, moet opgemerkt worden dat de breed gedragen afkeer van neonazi’s doorslaggevend was.

Er is nood aan mobilisatie en een versterking van collectieve strijd voor de levensstandaard en de belangen van de werkende klasse, de meerderheid van de bevolking. Doorheen strijd en liefst met overwinningen kunnen we kiezers en potentiële kiezers van extreemrechts overtuigen hoe er echte sociale vooruitgang kan geboekt worden. Niet door verdelende haat te organiseren, maar door samen te vechten voor onze rechten en onze toekomst.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist