Campagne ROSA op Antwerp Pride: weg met de wachtlijsten!

Foto door Jente

Dit jaar nam Campagne ROSA voor het eerst met een delegatie deel aan de Antwerp Pride. Deze Pride is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een heus stadsfestival. De nadruk ligt op feesten en wordt daarnaast aangegrepen door politici van alle partijen, met uitzondering van het Vlaams Belang, om zich te laten zien. Campagne ROSA nam deel aan de Antwerp Pride om zowel mee te feesten als te protesteren. Centraal in ons protest stond de eis: ‘Weg met de wachtlijsten’.

Jaren van besparingen en onderinvesteringen leiden tot toenemende tekorten. Dat is de basis waarop wachtlijsten ontstaan. De tekorten zijn bijzonder schrijnend in de transgenderzorg. Hetzelfde fenomeen zien we op zowat alle terreinen van de zorg, het onderwijs maar ook inzake betaalbare huisvesting. Opkomen tegen de wachtlijsten betekent vechten voor massale publieke investeringen op basis van wat nodig is. Meer middelen voor zorg en onderwijs dus, maar ook drastisch meer sociale woningen en de uitbouw van openbare diensten op alle terreinen van ons leven.

Op de Antwerp Pride protesteerde Campagne ROSA verder tegen het offensief van de rechterzijde op de rechten van vrouwen en LGBTQIA+ personen. De aanval op het recht op abortus in de VS is daar een onderdeel van. Het beperkt zich niet tot vrouwen: in verschillende Amerikaanse staten zijn er pogingen om ‘Don’t say gay’-wetten door te voeren. De reactionaire rechterzijde probeert bij gebrek aan antwoord op de vele sociale problemen garen te spinnen bij polarisatie rond verdeeldheid. Dat fenomeen is ook bij ons aanwezig. Het Vlaams Belang doet er uiteraard aan mee, maar ook bij N-VA is transfobie niet uitzonderlijk. Toch was N-VA op de Antwerp Pride aanwezig met een kleine delegatie. Dat is uiteraard bijzonder hypocriet, maar voor N-VA is de Pride in de eerste plaats een commercieel gegeven van citymarketing.

Dat protest belangrijk is en dat er nood is aan een strijdbare invulling van de Pride, was een boodschap die erg veel steun kreeg van de aanwezigen. De jonge en luide delegatie van Campagne ROSA kreeg een ook in deze hitte een bijzonder warm onthaal van de omstaanders en van veel deelnemers aan de Pride. Het was de eerste keer dat we een delegatie vormden op de Antwerp Pride, maar zeker niet de laatste keer! De komende weken zullen we Campagne ROSA in Antwerpen verder organiseren en versterken. Dinsdag is er alvast een meet-up voor wie daar een rol in wil spelen. Afspraak dinsdag om 19u30 aan het skateterrein van het Stadspark voor “ROSA in het park”.

Fotoreportage door Jente
[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/cAMnxTzFk2E8KjKZ7]

Enkele foto’s door Milan:
[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/2vppVdg4Kui5fjhh9]

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist