Revolutie vs hervormingen. Debat tussen Kshama Sawant, Bryan Koulouris (Socialist Alternative) en Eric Blanc  

Op 28 juli faciliteerde Bhaskar Sunkara, voorzitter van The Nation, een debat tussen Eric Blanc, auteur van het onlangs verschenen boek ‘Revolutionary Social Democracy’, en Kshama Sawant en Bryan Koulouris van Socialist Alternative. Het gaf een uitdrukking van het brede debat ter linkerzijde tussen reformisten en revolutionairen.

Eric Blanc verdedigt in het debat de centrale conclusies van zijn boek, namelijk dat de lessen van de bolsjewistische overwinning in de Russische Revolutie weinig te maken hebben met de situatie vandaag. Hij benadrukt dat een ‘Leninistische revolutie’ niet mogelijk is in de hedendaagse kapitalistische democratieën en dat we in plaats daarvan een parlementaire weg naar het socialisme moeten bewandelen, waarbij we moeten proberen een socialistische meerderheid te behalen met behulp van de instrumenten van de kapitalistische staat. Kshama Sawant en Bryan Koulouris trekken lessen uit Frankrijk in 1968 en Chili in 1973 om Blancs centrale conclusies te betwisten. Zij beschrijven hoe er in het huidige tijdperk van kapitalistische wanorde geen stabiele basis is voor sociaaldemocratische massapartijen. Een langzame en gestage parlementaire weg naar arbeidersmacht is eenvoudigweg utopisch.

Overal ter wereld is revolutie en contrarevolutie aan de orde van de dag. Het is van cruciaal belang dat socialisten strijden om duidelijkheid te krijgen over de vormen van zelforganisatie van de arbeidersklasse die nodig zijn om dit verrotte systeem omver te werpen. Om die reden zijn we blij dat Eric Blanc en Bhaskar Sunkara dit levendige debat hebben georganiseerd. Hieronder een video van het volledige debat.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist