Actie tegen afdanking delegee bij brouwerij Delsart

In juni ontsloeg de brouwerij Delsart in de buurt van Namen een arbeider die enkele maanden eerder afgevaardigde was geworden bij het ABVV. Hij werd zonder reden aan de deur gezet. Dit gebeurde nadat de baas sinds februari weigerde om met de afgevaardigde te praten of om een vakbondsdelegatie te erkennen. De baas weigert vergaderingen met de vertegenwoordigers in het Comité Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW).

Door een ABVV-delegee

ABVV Horval Namen-Luxemburg organiseerde op vrijdag 29 juli een actie voor het bedrijf. Het doel was niet alleen de verdediging van de ten onrechte ontslagen arbeider, maar ook de verdediging van het recht van het personeel om te worden vertegenwoordigd en verdedigd door een vakbondsdelegatie en een CPBW.

De baas verklaarde aan de delegees die een solidariteitsactie hielden dat dat “de afgedankte arbeider een onbekwame dwaas” was. Het is uiteraard vreemd dat hij pas tot dit besef kwam toen de betrokken arbeider vakbondsafgevaardigde werd… De baas stelde nog: “Wij zijn een familie, we willen geen vakbondsdelegatie.” Gezien de manier waarop hij over zijn personeel praat en de losse wijze van omgang met de arbeidswetgeving, lijkt het net meer dan nodig om het personeel syndicaal te organiseren. Verschillende personeelsleden die met ons durfden te praten, bevestigden dit.

Het bedrijf is verdeeld in verschillende structuren om het personeel te verdelen en de organisatiemogelijkheden te beperken. Sommige kaders van het bedrijf probeerden de protesterende militanten aan te vallen. Eén van hen kwam zelfs naar buiten met een metalen staaf. Dit soort giftig klimaat, waarin sommigen denken dat ze delegees fysiek kunnen aanvallen, moet krachtig bestreden worden. Uit vrees voor represailles konden de arbeiders ons slechts discreet bedanken. Een vakbondsdelegatie is meer dan nodig om een einde te maken aan de methoden van deze bazen.

De baas moest uiteindelijk toegeven om in augustus een vergadering te organiseren om de oprichting van de vakbondsdelegatie en het CPBW te bespreken. Als deze woorden bij beloften blijven, komen er verdere acties.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie