Get organized. Stop seksisme, racisme en LGBTQIA+ fobie

Het is crisis, maar toch verdrievoudigden miljardairs hun vermogen tijdens de pandemie en maken energiemultinationals sinds de oorlog in Oekraïne miljarden extra winsten. Hoe dat komt? Doordat onze lonen niet stijgen en de prijzen aan de pomp, in de winkelkar en op de huizenmarkt onbetaalbaar zijn. De ongelijkheid is ongezien en versterkt opnieuw elke vorm van discriminatie. Seksisme, racisme en LGBTQIA+fobie zijn voor velen een dagelijkse realiteit. Ondanks vooruitgang dankzij protest en moedige getuigenissen, moeten we onze strijd verderzetten.

door Arne uit maandblad De Linkse Socialist

Ongelijkheid zorgt voor discriminatie

De rijkdom mag misschien toenemen, besparingen en tekorten blijven het onderwijs en de zorgsector treffen. Tekorten leiden tot sociale spanningen. Rechts en extreemrechts speelt daarop in door zondebokken te zoeken: mensen met een migratie-achtergrond, vrouwen, LGBTQIA+ jongeren … In plaats van op te komen voor een degelijke toekomst voor iedereen, probeert conservatief rechts populariteit te winnen door zich uit te spreken tegen het recht op abortus of nog tegen de rechten van trans personen.

Maar liefst 56% van de LGBTQIA+ jongeren werd al slachtoffer van verbaal geweld op school en 40% voelt er zich onveilig. Met de nodige investeringen zouden lessen seksuele opvoeding degelijk en niet heteronormatief kunnen worden. We zouden moeten kunnen dragen wat we willen, maar daarvoor is het nodig dat we ook geaccepteerd worden voor wie we zijn. Transgender personen zijn de grootste slachtoffers van de wachtlijsten in de zorgsector. Mensen die wachten op een transitie doen dat vaak voor meerdere jaren en kunnen ondertussen niet rekenen op mentale hulpverlening. De gevolgen hiervan zijn moordend, maar liefst 80% van de transgender personen in België had ooit zelfmoordgedachten.

Overal ter wereld steeg tijdens de pandemie het aantal gevallen van huiselijk geweld. Ook nu zorgen de lage lonen en onzekere arbeidsomstandigheden ervoor dat het moeilijker is om te ontsnappen aan huiselijk geweld of pesterijen op het werk door de vrees voor jobverlies of het niet kunnen betalen van de huur. In het afgelopen jaar toonden getuigenissen uit de cultuursector, het uitgaansleven en het hoger onderwijs dat grensoverschrijdend gedrag nog steeds overal is, maar dat is vooral zo waar machtsverhoudingen heersen en slachtoffers in financieel afhankelijke posities zitten.

In plaats van tekorten aan te pakken, wordt de verdeeldheid opgevoerd. Armoede wordt niet veroorzaakt door vluchtelingen, het is eerder omgekeerd. Toch wordt vaak met een beschuldigende vinger naar vluchtelingen en mensen met een migratie-achtergrond gekeken om het tekort aan sociale huisvesting of voldoende openbare diensten te verklaren. Racisme dient om de aandacht af te leiden van de echte redenen voor de tekorten.

Een alternatief is mogelijk!

Als we samen protesteren, kunnen we vooruitgang boeken en tonen wie onze echte bondgenoten zijn: andere jongeren en werkenden. 

Het systeem waarin we leven, het kapitalisme, is gebaseerd op uitbuiting. Terwijl de meerderheid van de bevolking armer wordt, gaat een kleine groep superrijken er fors op vooruit. Die ongelijkheid brengt allerlei problemen met zich mee: in een sociale woestijn wordt er gevochten voor de te kleine oasen. Het enige antwoord op verdeeldheid is gezamenlijke strijd voor systeemverandering.

Wij verdedigen een democratisch socialistisch alternatief. Deze zomer willen we de strijd versterken voor een samenleving waarin de rijkdom en essentiële sectoren in handen zijn van de werkende klasse. Enkel dan kunnen we de samenleving organiseren in het belang van de planeet en de mensen die erop leven. Doe met ons mee en organiseer je voor zo’n samenleving waarin geen mens nog onderdrukt wordt door een ander. Get organized!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist