Kshama Sawant: “NU actie ondernemen om recht op abortus te verdedigen”

Standpunt door Kshama Sawant, socialistisch gemeenteraadslid in Seattle

Op de dag dat het Hooggerechtshof aankondigde dat het Roe v Wade introk, gingen tienduizenden mensen in het hele land de straat op. De beschamende, rechtse uitspraak druist in tegen de steun voor legale abortus van de meerderheid van de Amerikaanse werkende bevolking. Maar de protesten maakten ook heel duidelijk dat miljoenen mensen woedend zijn over het totale falen van de Democraten om terug te vechten en over het idee dat we nu alleen nog maar voor hen hoeven te stemmen in november.

In New York marcheerden meer dan 20.000 mensen woedend door Manhattan, aangevoerd door Socialist Alternative en andere linkse groepen en vakbonden. De energie tijdens de betoging was zo hevig dat de mars vier uur lang doorging.

In Fayetteville, Arkansas demonstreerden honderden mensen in het centrum van de stad om een socialistisch feministisch alternatief te eisen voor het failliete ‘feminisme van de girlboss’.

In Houston, waar Socialist Alternative een oproep deed voor massaprotesten bij het federale gerechtsgebouw, kwamen vijfduizend mensen opdagen. In een nu virale video van het protest is te zien hoe Democraat Beto O’Rourke, die kwam vragen om een te speken, beschaamd zijn hoofd laat hangen terwijl de menigte om hem heen scandeert: “Voting blue is not enough! Democrats we call your bluff!” (‘Voor de Democraten stemmen is niet genoeg, we hebben jullie wel door’)

In elke stad waar Socialist Alternative protest (mee) organiseerde, melden onze leden dat er bijzonder veel jonge mensen op straat kwamen. Het gaat om mensen die woedend zijn over de barbaarsheid van rechts, maar ook over het onvermogen en de weigering van de Democraten om zelfs maar basisrechten te verdedigen.

Democraten doen niets

Het is de mensen niet ontgaan dat onmiddellijk na de uitspraak de partij die aan de macht was, in plaats van te strijden voor het opnemen Roe in een federale wet of uitvoeringsbesluiten te nemen ter bescherming van abortusrechten waar de overgrote meerderheid van de samenleving achter staat, in plaats daarvan een uitvoering gaf van ‘God Bless America’ op de trappen van het Hooggerechtshof. Hoe komisch het ook klinkt, dit is echt gebeurd.

Uren na de uitspraak kwamen de mails van de Democraten om fondsen te werven als een lawine binnen. “Alsjeblieft, ik heb je steun nog nooit zo hard nodig gehad als vandaag. Kan u $15 storten zodat we deze midterms kunnen WINNEN en eindelijk reproductieve rechten in de wet kunnen vastleggen?” schreef Nancy Pelosi. “Kan u met spoed een donatie doen van welk bedrag dan ook om extreemrechts te stoppen en dit jaar een Congres te kiezen dat pro-abortusrechten is?” vroeg afgevaardigde David Cicilline.

Deze beledigende smeekbeden van de Democraten om geld en stemmen stuiten op wijdverbreide woede van jongeren. Zoals een jonge vrouw zei: “Het is alsof je ons vraagt om weer in een kapot systeem te stappen in de hoop dat het zichzelf herstelt; dat doet het niet.”

We hebben NU actie nodig

De Democraten, met hun controle over het Witte Huis en meerderheden in het Congres, hebben de mogelijkheid om zinvolle stappen te zetten – als ze de politieke wil hadden – om deze aanval van rechts af te slaan.

Op dit moment, kan Biden:

  • Een decreet ondertekenen om abortusklinieken te openen op federaal grondgebied in de meer dan 20 staten met een verbod op abortus. Klinieken zouden dan vrij zijn om vanuit federale kantoorgebouwen te opereren of mobiele klinieken zouden op elk federaal land kunnen worden opgezet.
  • Abortuspillen in het hele land toegankelijk maken op basis van richtlijnen van de F.D.A. om eventuele staatsbeperkingen uit te sluiten.
  • De toegang tot telegeneeskundediensten voor abortus uitbreiden en de federale controle over het postsysteem gebruiken om te garanderen dat de verzending van abortuspillen niet beperkt wordt.

Daarnaast kunnen Biden en de Democratische leiders in het Huis en de Senaat met hand en tand strijden voor de codificatie van Roe. Ze kunnen elke tactiek die ze tot hun beschikking hebben gebruiken om Joe Manchin en Kyrsten Sinema te dwingen zich aan te sluiten en de Women’s Health Protection Act aan te nemen. Ze kunnen ook dringend het Hyde-amendement intrekken en de miljardairs belasten om de financiering van klinieken die nu bezwijken onder de toegenomen vraag, massaal uit te breiden.

Naast deze stappen die een dramatisch verschil zouden maken in de toegang van mensen tot abortus, hebben we ook een groot aantal sociale voorzieningen nodig om ervoor te zorgen dat mensen het zich kunnen veroorloven om kinderen te krijgen wanneer ze dat willen.

Dit betekent een onmiddellijke overgang naar Medicare for All op federaal niveau om alle reproductieve en genderbevestigende zorg gratis te maken. Het betekent het terugbrengen van belastingvoordelen voor mensen met kinderen uit het pandemietijdperk en het voorzien van de middelen die nodig zijn voor algemeen toegankelijke kinderopvang en openbaar onderwijs. Dit alles kan gefinancierd worden door het geld te zoeken waar het zit: bij de superrijken.

Geen excuses meer

AOC heeft gelijk als ze zegt: “De president en de democratische leiders kunnen niet langer wegkomen met de bekende tactieken van ‘commissies’ en ‘studies’ om onze crises niet frontaal aan te pakken.”

Ze heeft Biden opgeroepen om onmiddellijk uitvoerende maatregelen te nemen om de toegang tot abortus te beschermen en ik ben het daar van harte mee eens. Maar zoals we door de ervaring van AOC en de Squad hebben geleerd, zal het nooit genoeg zijn om alleen maar aan de gevestigde Democraten te vragen om actie te ondernemen. De bijna negen jaar dat Socialist Alternative in de gemeenteraad van Seattle vertegenwoordigd is, toonden aan dat we een beweging moeten opbouwen die krachtig genoeg is om Democratische politici te dwingen actie te ondernemen, ondanks hun tegenstand.

Zoals Cori Bush deed met het uitzettingsmoratorium, zouden AOC, Bernie, en andere leden van het Squad moeten oproepen tot een bezetting buiten het Witte Huis om te eisen dat Biden meteen actie onderneemt om abortusklinieken te openen op federaal land en de toegang tot abortuspillen uit te breiden. We kunnen protesten organiseren bij federale gebouwen in steden over het hele land om ze te steunen.

Als de Democratische leiding nog steeds weigert te handelen, zullen we de druk moeten opvoeren met protesten en directe actie bij de kantoren van Democratische leiders als Chuck Schumer en Nancy Pelosi. Na de uitgelekte uitspraak in mei organiseerde Socialist Alternative in New York en de Bay Area sit-ins bij de kantoren van Pelosi en Schumer. Duizenden mensen stemden af op de live streams en juichten hen van harte toe. Dit is het soort actie dat we zullen moeten ondernemen als we de Democraten echt tot actie willen dwingen.

Strijd voor veilige steden

Terwijl we onze eisen aan de Democraten opvoeren om onmiddellijk actie te ondernemen op federaal niveau, zijn er cruciale gevechten die we kunnen voeren op staats- en lokaal niveau om de toegang tot abortus te verzekeren voor zowel inwoners als bezoekers van buiten de staat.

In Seattle is mijn socialistische gemeenteraadsfractie bezig met de invoering van wetgeving die van Seattle een veilige stad maakt voor iedereen die in de eigen staat een wettelijke straf riskeert voor het uitvoeren van een abortus. Als de wetgeving wordt aangenomen, zal het de politie van Seattle verboden worden mensen te arresteren, zowel patiënten als artsen en andere zorgverleners, wegens uitstaande arrestatiebevelen in verband met anti-abortuswetten in andere staten. We komen ook met People’s Budget-wetgeving om abortus in Seattle gratis te maken voor mensen die reizen uit staten met anti-abortuswetten en voor inwoners van Seattle, gefinancierd door het verhogen van de Amazon Tax die we in 2020 hebben afgedwongen.

DSA-afgevaardigden in andere steden zouden met soortgelijke wetgeving moeten komen en ervoor moeten vechten. Ons kantoor in de gemeenteraad is graag bereid om te helpen met het opstellen van wetsvoorstellen en het bespreken van de beste strategieën om druk van onderuit op te bouwen om ervoor te zorgen dat deze wetgeving wordt aangenomen.

We hebben een onafhankelijke massabeweging nodig

Om de aanval van rechts af te slaan, hebben we een onafhankelijke massabeweging nodig die een basis kan zijn voor jonge mensen en arbeiders die op zoek zijn naar een manier om terug te vechten.

Zoals Socialist Alternative schreef op de dag van de uitspraak van het Hooggerechtshof: “Gezien het totaal gebrek aan leiding van de Democratische Partij en de liberale NGO’s, zal het stoppen van rechts een volledig onafhankelijke beweging van jonge mensen en mensen uit de arbeidersklasse vereisen. Deze beweging moet duidelijk omschreven politieke doelen hebben, democratische structuren, en volledige onafhankelijk zijn van de Democraten.”

Er is nood aan onafhankelijke socialistische en arbeiderskandidaten als stap in de richting van een nieuwe partij voor werkenden en jongeren, een partij die ondubbelzinnig voor onze belangen zal strijden.

Ik roep alle andere gekozen socialisten, alle vakbondsleiders en alle leiders van sociale bewegingen op om zich aan te sluiten bij de roep om een democratische massabeweging, nieuwe massale organisaties van strijd, en een definitieve breuk met de verrotte Democratische Partij die de rechtse oorlog tegen onze lichamelijke autonomie mogelijk heeft gemaakt.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie