Holebi’s. Samen strijden voor echte gelijkheid

De strijd voor gelijkheid is nog niet gestreden. Er is dagelijks discriminatie van holebi’s op school, op de werkvloer,… Dat mogen we niet aanvaarden. Het is nodig dat we samen – holebi’s en hetero’s, mannen en vrouwen, mensen-met-papieren en die zonder papieren – de strijd voor echte gelijkheid voeren. Wij roepen op voor de Gay Pride om er een strijdbare en politieke optocht van te maken, in de traditie van Stonewall waar de roots van de Gay Pride liggen.

LSP-pamflet op de Gay Pride. PDF

Waar komt de Gay Pride vandaan?

In de nacht van 28 juni 1969 viel de politie van New York opnieuw binnen in het café Stonewall. Maar die avond verzetten de holebi’s zich. De enen trokken barricades op, terwijl de anderen met kasseien naar politiecombi’s gooiden. Het is het eerste voorbeeld van holebi-strijd tegen vervolging en het begin van de bevrijdingsbeweging van homoseksuelen. Een jaar later werd de eerste stap genomen in de herdenking van de plaatsgevonden gebeurtenissen: de Gay Pride, onder de slogan “Gay Rechten Nu”, “Come Out”, “Gay Power”, “Gay is Good”. De beweging verspreidde zich snel wereldwijd. Wij zetten dit vandaag voort.

Onze gemeenschap is niet te koop

Veertig jaar geleden vochten de eerste holebi-activisten voor onze rechten in de VS. Tijdens de gebeurtenissen te Stonewall verdedigden ze een homo-wijk die open stond voor iedereen. Wat is daar vandaag de dag nog van aan? Voor velen van ons, is het milieu financieel zelfs niet toegankelijk! We staan ver af van “Gay Power”. Onze buurt, onze trots, onze gemeenschap en het beeld van de holebi mogen niet worden uitgebuit voor commerciële doeleinden, maar moeten onze belangen dienen.

Voor een school zonder discriminatie

Het gebrek aan middelen in het onderwijs creëerde een rampzalige situatie: overvolle klaslokalen, tekort aan leerkrachten… Hoe kan een leerkracht in een dergelijk klimaat jongeren opvoeden in de diversiteit van gender en seksualiteit? Dit tekort versterkt homofobie en transfobie die al aanwezig zijn in de samenleving in plaats van ze te bestrijden. Ter bestrijding van alle vormen van discriminatie moet het onderwijs geherfinancierd worden naargelang de behoeften.

Huisvesting voor iedereen

Hoeveel jongeren worden het huis niet uitgegooid bij het naar buiten komen met hun seksualiteit? Hoeveel homoseksuele koppels en lesbiennes zijn geen slachtoffers van homofobie bij het zoeken naar een huurappartement? Een groot deel van de woningen zijn privé. Het is aan de eigenaars voorbehouden om hun “favoriete huurders” te kiezen. Hoeveel immigranten, alleenstaande moeders of werklozen krijgen letterlijk de deur op de neus? Om komaf te maken met alle discriminatie op huisvesting, hebben we nood aan een massaal plan van kwalitatief hoogstaande sociale woningbouw die democratisch gecontroleerd en beheerd wordt.

Werk, geen homofobie

De regeringen hebben “antidiscriminatiewetten” gestemd, charters ondertekend enz. Voor de holebi’s verandert dat echter niet zoveel: in de wereld van de arbeid leidt 92% van de klachten wegens homofobie nog steeds tot geen enkele sanctie. Bovendien breekt het gebrek aan jobs de solidariteit, zet het de ene tegen de andere op in de hoop een job te krijgen. Het is een open deur naar racisme, seksisme en homofobie. Werkcreatie integendeel, bijvoorbeeld door het herverdelen van de beschikbare jobs (zonder loonverlies), zou een goed vertrekpunt zijn om te vechten tegen discriminatie bij aanwerving.

Stop de pathologisering van transgenders

Transgenders worden de mogelijkheid geweigerd vrij en ongedwongen hun zelf gekozen genderidentiteit aan te nemen. Mensen die met problemen geconfronteerd worden om hun genderidentiteit te beleven en die op zoek zijn naar psychologische steun in psychiatrische instellingen, daarvoor “wordt gezorgd”. Ze worden ingeschakeld in normaliseringsprocessen, bedoeld om hun een welomschreven gender voor te schrijven.


Take action !

Gelijkheid is verre van een realiteit voor de meeste holebi’s. We beleven dagelijkse discriminatie in onze buurten, scholen, onze werkplek… Het is allen samen – met de vrouwen, de arbeiders in staking, de sans-papiers… – dat we moeten vechten voor een samenleving waarin iedereen zijn plaats heeft. LSP, met haar holebicommissie, vecht er voor dat al deze eisen een realiteit worden en niet enkel woorden op papier blijven. Als je gemotiveerd bent, neem dan contact met ons op: LGBT@socialisme.be of 02/345.61.81

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist