Verdere reacties over het geweld van extreem-rechts en van de politie vorige week in Gent

We publiceren nog een aantal reacties van lezers naar aanleiding van de anti-NSV betoging vorige week in Gent en het geweld van zowel extreem-rechts als de politie tegen anti-fascisten. Wie ook nog zijn/haar verhaal wil doen, kan dit door een e-mail te sturen naar info@blokbuster.be.

Een lezer uit Gent schreef ons: "Toen we met een groep betogers op het Sint-Pietersplein toekwamen begonnen de eerste rellen met het rechtse front. Ikzelf was aan het fotograferen met een videocamera. Plots kwam er een man naar mij toe (middelgroot, bruin haar, snor en oranje fluoriscerend jasje) om te zeggen dat ik moest opletten of dat de camera er ging aan zijn. Ik dacht dat hij een agent was en mij wou ‘verwittigen’ voor de ‘grote’ rellen uitbraken… 5 minuten later, toen de pantserwagens en flikken op het plein toekwamen werd de camera hardhandig uit mijn handen getrokken door diezelfde man. Hij riep dat hij juist een knuppel tegen zijn hoofd had gehad (er was helemaal niks aan zijn hoofd te zien) en dat het nu zijn beurt was om met iets te smijten. Hij had eerst de intentie om de camera in het volk te smijten maar kletste die uiteindelijk met alle kracht en volle geweld recht tegen de grond, met als resultaat dat de camera volledig vernield en kapot is. Ik stond er perplex bij, de flikken waren in volle actie een barikade tussen de rechtse en linkse aan het opstellen en geen enkel van hen had het opgemerkt. Enkele vrienden zagen het wel gebeuren en zijn getuige.

"Nog 5 minuten later besefte ik dat ik toch nog altijd met mijn 2 benen op het Sint-Pietersplein stond maar ondertussen hadden er zich weer twee groepen gevormd waarbij wij aan de ‘verkeerde’ kant stonden. De man met de snor was zijn verhaal aan het doen tegen zijn skins en nieuwe richtlijnen aan het geven, ik besefte pas te laat dat ik er vlak middenin stond (tussen de rechtse). Ze merkten mij opnieuw op en ook de compagnon met wie ik het camera-avontuur had meegemaakt en kwamen naar ons toe. We begonnen allebei te lopen voor ons leven,… ik richting flikken met het idee… daar zal het veiliger zijn dan een steegje in te trekken… en de compagnon de andere richting uit, met elk een viertal skin achter ons… gelukkig moesten ze zich nog teveel concentreren op hun actie op het plein zelf waardoor ze ons niet bleven achtervolgen, maar ik dacht wel even dat mijn laatste uur geslagen was…

"Er liepen daar honderden agenten rond, maar geen enkele die ons hielp. De volgende ochtend dienden we klacht in bij de politie, en dat tegen onbekenden. Blijkt nu dat de aanvaller geen onbekende zou zijn. We hebben een foto en zoeken nu naar de identiteit van de man. Uiteraard willen we hem laten betalen voor de aangerichte schade."

Een LSP-lid uit Antwerpen schrijft: "Toen ik met een groepje kameraden aan het rondpunt bij het St-Pietersplein kwam, waren er reeds 150 tot 200 anti-fascisten. Blijkbaar vermoedde niemand iets want iedereen was rustig babbeltjes aan het slaan en anderen riepen anti-fascistische slogans. Maar plots werd de gemoedelijke sfeer doorbroken door een 20-tal fascisten die uit het niets te voorschijn kwamen en chargeerden op de anti-fascisten. De meeste anti-fascisten sloegen op de vlucht en degenen die achterbleven werden onmiddellijk aangevallen door de agressieve fascisten, die over het algemeen geen studenten meer waren.

"Ikzelf en een andere kameraad uit Antwerpen werden geviseerd door een groep van een 12-tal fascisten waarbij het vooral die andere kameraad was die hard aangepakt werd. Ze schopten en sloegen hem waardoor hij op de grond viel. Zonder ophouden werd hij geschopt tussen de ribben en op zijn hoofd. Een drietal fascisten, waaronder de voorzitter van de Antwerpse NJSV (ook Tanguy Veys werd toen herkend), hielden me tegen toen ik mijn kameraad ter hulp wilde snellen en deelden me ook enkele klappen uit. Een blik bier dat ik vasthield werd uit mijn handen geschopt en naar mijn hoofd gesmeten. Ondertussen zijn we een drietal minuten verder en blijken de anti-fascisten zich georganiseerd te hebben en ze kwamen duidelijk opzetten. De fascisten zetten het op een lopen en konden zich verschuilen achter de politiecordons en het waterkanon dat ook net op dat moment kwam toegesneld. Van toen af aan vonden de fascisten een bondgenoot in de politie die hen beschermde en de anti-fascisten provoceerde met willekeurige arrestaties en agressieve tussenkomsten."

Een LSP-lid uit Keerbergen schrijft: "Rond 22u waren we ons aan het organiseren om met een grote groep naar het station te gaan. Een Brusselse kameraad was dat aan het organiseren. Toen alles min of meer georganiseerd was en we zouden vertrekken naar het station, doken er plots 3 ‘robocops’ op en knuppelden de verantwoordelijke van de groep neer. Daarop ontstond er tumult omdat de woede tegenover zo’n nutteloze agressie enorm groot was."

Een lezer uit Gent schrijft: "Om 0u50 werden uiteindelijk aan beide uiteinden van de Overpoortstraat de barricades opgeheven waardoor we weer vrij door de straat konden lopen… voor welgeteld drie minuten. Midden in de Overpoortstraat werd onze groep, die enkel wat stond bij te praten omdat we elk aan een andere kant stonden, omsingeld, tegen het venster van een copycenter geduwd, met snelbinders vastgemaakt en afgevoerd. Tergend langzaam verliep de hele zinloze operatie, als was het om hun optreden en aanwezigheid maar te doen blijken, terwijl onpartijdige getuigen de agenten aanspraken voor hun selectieve aanhouding (de kerels hadden rasta’s). Ikzelf had achter de schilden kunnen wegglippen, maar bleef de politie om een verantwoording vragen: de enige die ze konden geven was dat als ik nog één iets zei, ze mij ook zouden arresteren. Tegenover iemand die helemaal de wet niet overtreden had, komt dit soort haantjesgedrag vrij confronterend over. De politie hoort toch neutraal te zijn?"

Delen: Printen: