Brazilië: beweging op straat nodig om Bolsonaro te stoppen

De staatsgreep die Bolsonaro en zijn aanhangers voorbereiden stoppen, is de centrale taak voor bewuste werkenden en onderdrukte mensen die zich verzetten tegen de dagelijkse hel van inflatie, werkloosheid, honger, racisme, seksisme en geweld die eigen zijn aan deze extreemrechtse reegering en de kapitalistische crisis.

Edito van Ofensiva Socialista #45 (krant van Liberdade, Socialismo e Revolução)

De huidige leiders van links en centrum-links denken dat de staatsgreep stoppen, kan door de verdediging van de huidige instellingen van het politieke regime en een klinkende verkiezingsoverwinning van de “democraten” tegenover de “fascisten”.

Met Lula en Alckmin aan het hoofd, blijven ze electorale allianties en compromissen sluiten met burgerlijke, rechtse en centrumrechtse politici, en vestigen ze al hun hoop op het vermogen van het Hooggerechtshof en de Hoge Verkiezingsrechtbank om elk misbruik door Bolsonaristisch extreemrechts in te dammen.

Ze geloven dat hoe meer zij overkomen als ongevaarlijk, gematigd, voorspelbaar en bereid tot het sluiten van compromissen en het bereiken van brede akkoorden, hoe meer zij in staat zullen zijn de Braziliaanse heersende klasse en het imperialisme ervan te overtuigen dat zij een betere optie zijn dan Bolsonaro en de onvermijdelijke onrust en onzekerheid die hij met zich meebrengt.

Diezelfde politieke krachten hebben echter nagelaten op te treden bij de institutionele staatsgreep van 2016, bij de episode van de arrestatie van Lula en bij de electorale strijd van 2018 die Bolsonaro naar het presidentschap bracht.

Ze vertrouwden de instellingen, gokten op de verkiezingen en vermeden verzet op de straten en massale strijd van de arbeidersklasse en de armen. Sterker nog, ze deden bewuste pogingen om de meest kritische en actieve lagen van arbeiders en armen ervan te overtuigen dat de electorale route, zonder grote conflicten, de enige mogelijke weg was.

Voor degenen die het extreemrechtse regime van Bolsonaro willen verslaan, verdere tegenslagen willen voorkomen en de arbeiders en armen vooruit willen helpen, moet het duidelijk zijn dat deze strategie verkeerd is uitgepakt en niet nog eens mag worden herhaald. De rol van socialistisch links in deze verkiezingen is om dit luid en duidelijk te zeggen en niet om vrolijk te capituleren voor de hype van de Lula/Alckmin-campagne.

Wij verdedigen de noodzaak van een socialistisch alternatief met een onafhankelijke klassenpositie in de verkiezingen. Tegelijk begrijpen we de redenering van miljoenen werkenden die op Lula zullen stemmen om Bolsonaro te verslaan. Velen zullen dit met de nodige reserves voor Lula doen, maar de wil om Bolsonaro weg te krijgen is groot. Velen zien een stem op Lula als enige optie vandaag. We moeten hen meteen waarschuwen: dit zal niet volstaan.

De strijd tegen Bolsonaro is ook een strijd tegen de staatsgreep (openlijk of clandestien, direct of slinks) die in de maak is. En dit is een strijd die niet kan worden gewonnen in de salons van het parlement of het Hooggerechtshof. Het wordt gewonnen op straat doorheen georganiseerde en massale strijd van al diegenen die lijden en nog meer zullen lijden onder onder de neoliberale aanvallen en het autoritaire regime dat Bolsonaro wil invoeren.

Bolsonaro is nog niet uitgespeeld en mag ook niet zo worden bekeken. Zelfs als hij geen verkiezingsoverwinning behaalt door de enorme afkeer van zijn regering, heeft hij nog steeds genoeg sociale en politieke basis om krachten te verzamelen bij de verkiezingen, de verkiezingsuitslag in twijfel te trekken en in leven te blijven als een extreemrechtse kracht met massale invloed.

Hij kan een vruchtbare bodem vinden voor zijn demagogische extreemrechtse haat als de linkse en centrum-linkse krachten, hetzij als electorale tegenstanders of in de regering, zich opwerpen als verdedigers van de failliete instellingen van het huidige politieke en economische systeem.

De strijd tegen de staatsgreep en het Bolsonarisme, nu en in de toekomst, moet gevoerd worden door de organisatie van het volk en de arbeiders opnieuw op te bouwen en door hen te mobiliseren.

De strijd moet ook worden gevoerd door brede lagen van de massa’s een perspectief te bieden op een radicale transformatie van de maatschappij in een richting die tegenovergesteld is aan die van het Bolsonarisme, in de richting van het einde van de sociale ongelijkheid, de garantie van rechten en een politiek systeem dat gebaseerd is op een echte democratie en niet op de farce die we nu hebben.

De barbarij van Bolsonaro en co is het resultaat van het falen van het huidige politieke en economische systeem. De rol van links is niet om de grootste verdediger van dit systeem te zijn tegen een verandering ten kwade, die door het Bolsonarisme wordt vertegenwoordigd. Onze rol is het bieden van een antikapitalistisch en socialistisch perspectief.

Met LSR zullen we schouder aan schouder staan met elke arbeider en elke jongere in de strijd tegen Bolsonaro en de staatsgreep die in de maak is. We zullen opkomen voor de organisatie van strijdcomités tegen de staatsgreep en voor “Fora Bolsonaro” (Weg met Bolsonaro) in elke buurt, school, universiteit en werkplaats.

We zullen ons inzetten voor de bundeling van de strijd voor lonen, jobs, rechten, tegen privatiseringen en aanvallen van de regering in een grote massabeweging ter verdediging van onze democratische rechten en tegen de staatsgreep van Bolsonaro.

In de eerste ronde van de verkiezingen zullen we een politiek alternatief van klassenonafhankelijkheid en socialisme verdedigen. We zullen met kritiek en politieke onafhankelijkheid voor Lula stemmen in de tweede ronde om Bolsonaro electoraal te verslaan. Maar altijd, via onze kandidaten voor PSOL en in onze dagelijkse strijd, zullen we de noodzaak van een antikapitalistisch en socialistisch programma aan de orde stellen in de verkiezingen en in de strijd van de arbeidersklasse en de onderdrukte mensen.

Doe met ons mee om de staatsgreep te verslaan, Bolsonaro omver te werpen en een socialistisch alternatief op te bouwen in Brazilië.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist