Hypocrisie van het imperialisme: amper reactie na moord op journaliste en geweld tegen begrafenisstoet

De journaliste Shireen Abu Akleh (Al Jazeera) werd op 11 mei neergeschoten terwijl ze verslag uitbracht over een aanval van het Israëlische leger op een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. De Israëlische autoriteiten probeerden aanvankelijk de verantwoordelijkheid voor de dodelijke schietpartij bij Palestijnse militanten te leggen. Nochtans stelde een fotograaf van persbureau AFP vast dat het schot wel degelijk door het Israëlische leger werd gelost en dat de journaliste zich duidelijk kenbaar maakte als media. Uiteindelijk stelde het leger dat de omstandigheden niet duidelijk waren en dat een onderzoek nodig is. Meteen na haar dood werd het huis van de journaliste doorzocht door de politie die er een Palestijnse vlag in beslag nam. Het doel daarvan is duidelijk: aantonen dat Shireen Abu Akleh een ‘activiste’ was in plaats van een journaliste. 

Alsof dit nog niet erg genoeg was, volgde geweld van de Israëlische ordediensten tegen de begrafenisstoet op 14 mei in Oost Jeruzalem. De politie viel de rouwenden aan met matrakken en traangas. De lijkkist viel daarbij bijna op de grond. Volgens de politie was er sprake van een ‘verstoring van de openbare orde’ omdat Palestijnse vlaggen zichtbaar waren en de rouwenden slogans riepen.  

Dergelijke aanval op de persvrijheid en zelfs op het recht om te rouwen toont het brutale karakter van het rechtse Israëlische regime. Het werd hiervoor niet op de vingers getikt door de imperialistische bondgenoten. De Europese Unie hield het bij een voorzichtige verklaring om zich uit te spreken tegen het “onnodige geweld van de Israëlische politie.” De Amerikaanse ambassadeur vroeg een “grondig onderzoek naar de omstandigheden van haar dood”. 

Tegenover het brutale Israëlische regime is er nood aan massaal verzet van zowel de Palestijnse massa’s als de Joodse werkenden en onderdrukten. Wij steunen de strijd tegen onderdrukking en verdedigen het recht op zelfbeschikking van alle volkeren. We koppelen dit aan de socialistische maatschappijverandering die noodzakelijk is om alle volkeren in de regio een toekomst en vreedzaam samenleven te garanderen. 

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie