Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van opvallende nieuwtjes of feiten. We publiceren ook berichten die op diverse linkse socialistische blogs verschenen.


Waarom de burgerij een staatshervorming wil

Topmanager Karel Vinck was openhartig in een interview met het weekblad Knack. Op de vraag of een staatshervorming Wallonië zal verarmen, antwoordde hij: "Laten we elkaar niets wijsmaken: we zullen allemaal verarmen. Om de overheidsfinanciën te saneren en het systeem voor uitdagingen zoals de vergrijzing te handhaven, moeten op alle niveaus inspanningen geleverd worden. Om de budgettaire situatie recht te zetten is er 20 à 25 miljard euro nodig. Het is waanzin om te spreken over een staatshervorming en niet tegelijk na te denken over dat begrotingsverhaal. Een nieuwe staatshervorming moet net het kader voor een gedeelde inspanning bieden." Kortom, een staatshervorming is nodig om de besparingen te organiseren.


Eén op acht leeft in gezin waarin niemand werk heeft

Gelezen op express.be: "Eén op elke acht mensen (tot 59 jaar) die in België woont maakt deel uit van een gezin waarin niemand een betaalde job heeft. Het ging om in totaal meer dan één miljoen mensen, blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. In Brussel gaat het om meer dan een op de vijf mensen. In heel België leefde vorig jaar 12,5 procent van alle 18- tot 59-jarigen, of 770.000 mensen, in een huishouden waarin niemand een betaalde job heeft. Ook hebben steeds meer mensen een tweede job. Vorig jaar waren er dat 184.000 of bijna 9.000 meer dan in 2009. In 2010 werkten er bijna 53.000 personen meer deeltijds dan in 2009. Dit is een toename met 5,1 procent." (express.be, 29.4)


Leven zonder job…

Rudy Aernoudt heeft een nieuw boek uitgebracht onder de toepasselijke titel: "Leven zonder job". De man die eerder aan de deur werd gezet bij onder meer het kabinet van Fientje Moerman en de Parti Populaire van Modrikamen, stelt in dat boek: "De job met zijn vaste formule van uurloon en werkweek, verbonden aan één werkgever, is dood." Het gaat blijkbaar niet goed met de zoektocht van Aernoudt naar een nieuwe job?


Stuurloos Vlott

De ‘kartelpartner’ van het Antwerpse Vlaams Belang, het Vlott van Hugo Coveliers, zal in 2012 mogelijk alleen naar de kiezer trekken. Dat verklaarde Vlott-voorzitter Hendrik Boonen, die intussen zijn record inzake tijd dat hij bij een zelfde partij doorbrengt aan het verbreken is. Boonen zou de lijst in Antwerpen trekken en rekent op ontevreden VLD’ers en restanten van LDD. Topman Coveliers ondergaat het met lede ogen. De vroegere liberale pitbull die zichzelf liet omvormen tot schoothondje van Dewinter, wil er de brui aan geven. “Ik heb mijn bijdrage aan de Belgische en de Antwerpse politiek geleverd. Het is nu aan anderen.” Dewinter maakt zich geen zorgen: “Vlott is ook niet meer de partij die het een paar jaar geleden was.” Wat hij er niet bij vertelt, is dat Vlott toen gefinancierd en in leven werd gehouden door het Vlaams Belang. Eens die ondersteuning verdwijnt en ook kopman Coveliers van het toneel is verdwenen, blijft er niets interessant over voor het VB.


Extreem-rechtse 1 mei-optochten floppen

Het was geen goed weekend voor extreem-rechts in ons land. De splintergroepering N-SA had gehoopt op een politiek statement op de vooravond van 1 mei. De groep mocht in Gent actie voeren, maar een betoging zat er niet in. Met amper 20 aanwezigen zou dat ook niet echt een optie. Het VB probeerde de crisis van de partij in Oost-Vlaanderen te bezweren door het nieuwe kopstuk Guy D’Haeseleer in diens thuisstad Ninove nationaal te ondersteunen met een heuse 1 mei-optocht. De afgelopen jaren hield de partij het op een familiedag, nu kwam er opnieuw een optocht. Met slechts 500 aanwezigen (dat is althans het cijfer dat het VB zelf naar voor brengt) was dat niet bepaald een groot succes, en hoeveel personeelsleden waren er ‘verplicht’ van de partij? Voor het VB is 1 mei een uitgelezen ogenblik om de vakbonden aan te vallen. Daarmee toont de partij aan dat het helemaal niets gemeen heeft met de traditie van 1 mei en dat iedere poging om zich op deze dag van arbeidersstrijd een sociale retoriek aan te meten, enkel getuigt van hypocrisie.


De lange staart van de recessie. Bezoek aan de thuisstaat van Obama

Het magazine MO* trok naar Illinois, de thuisstaat van de Amerikaanse president Obama, en stelde er vast dat de daklozencentra en voedselbanken er op volle toeren draaien. De besparingen komen er hard aan, er zijn Griekse toestanden in het hart van de VS met protest van onderuit. De reportage van MO* kan je hier nalezen.


Republikeinse ridder in de Leopoldsorde

Het kan verkeren, wist Bredero al. De Oostendse SP.a-schepen Yves Miroir gaat prat op zijn linkse verleden en zijn republikeinse opvattingen, maar aanvaardt toch een medaille als Ridder in de Leopoldsorde. In de lokale media verklaarde hij: "Ik ben als republikein toch voor de instandhouding van de dynastie. Ik ben van plan om de medaille tijdens assisenzaken dan ook te dragen." (Het Nieuwsblad, 5 april). De actiegroep ‘De Stoete Ostendenaore’ protesteerde. De actiegroep had eerder de hand van het beeld van Leopold II afgezaagd om te protesteren tegen diens koloniale plunder- en moordpolitiek. Nu verklaarde de actiegroep: "Miroir (die advocaat is) wil blijkbaar het ereteken van een massamoordenaar dragen op een assisenproces van een gewone moordenaar." (Het Nieuwsblad, 14 april)


Amerikanen geloven niet meer in betere toekomst voor jongeren

Amper 44% van de Amerikanen denkt nog dat de jongeren van nu het in de toekomst beter zullen hebben dan hun ouders. Dezelfde enquête wordt al sinds het begin van de jaren 1980 uitgevoerd en nu is er voor het eerst een daling onder de 50%. Het geloof in de betere toekomst voor de jongeren staat dus op een historisch dieptepunt. De ‘American Dream’ is niet meer, voor een steeds groter wordende groep werklozen en armen blijkt het eerder een ‘Amerikaanse nachtmerrie’ te zijn.


De Wever 40 keer per dag in krant

Je zou je op de duur afvragen hoe het komt dat De Wever niet meer stemmen haalt. De man stond in 2010 maar liefst 13.032 keer in de krant, 8.387 keer in Nederlandstalige kranten en 4.645 keer in Franstalige. In beide landsgedeelten was hij de politicus die het meeste voorkwam. Dat blijkt uit onderzoek van Mediargus en Pressbanking. De Wever haalde het langs Nederlandstalige kant op Leterme, Reynders, Di Rupo en Kris Peeters. Langs Franstalige kant wordt de top 5 vervolledigd door Di Rupo, Leterme, Reynders en Michel Daerden. Langs Nederlandstalige kant kreeg Reynders meer vermeldingen dan Di Rupo die electoraal nochtans zwaarder weegt.


Private huurlingen

Etienne Heyndrickx

De oorlog tegen en bezetting van Irak hebben tienduizenden mensenlevens gekost en de trotse Arabische natie virtueel vernietigd, maar de private US veiligheidsbedrijven –huurlingen die allerlei militaire en beveiligingstaken uitvoeren voor het leger– hoor je niet klagen. Volgens het magazine Newsweek spendeerde het Pentagon in Irak van 2003 tot 2007 niet minder dan tien miljard euro aan huurlingenopdrachten.

Momenteel zijn er in Afghanistan 121.000 Amerikaanse aannemers en 68.000 Amerikaanse manschappen. Als gevolg van de komende toename worden nog eens 30.000 soldaten en 56.000 aannemers verwacht.

Een leger eruit, een ander erin. Dat is Obama’s “change for Iraq.”

Obama heeft beloofd het Amerikaanse leger uit Irak te halen. Maar tegelijkertijd worden er privé soldaten naar binnen gehaald. Er is een stijging van 30% sinds Obama’s privé soldaten inzet. Deze privé soldaten hebben minder te maken met regels en zijn lastiger te veroordelen bij oorlogsmisdaden. Doden drukken ook minder zwaar op de officiële statistieken, net als hun slachtoffers. Een bekende naam is Blackwater, maar zij hebben deze naam snel veranderd in XE nadat het bedrijf diverse schandalen had opgelopen. De reden dat veel soldaten bij dit soort bedrijven gaan werken, is omdat ze beter betalen. Het gevaar is dat het leger geprivatiseerd wordt.

Ook Afghanistan, waar nochtans meer dan 140.000 westerse soldaten actief zijn in de uitzichtloze oorlog, biedt florissante marktvooruitzichten. Het vroegere Blackwater, nu herdoopt tot Xe Services, haalde afgelopen zomer bijvoorbeeld een contract binnen ter waarde van 100 miljoen dollar om een jaar lang de Amerikaanse consulaten in Herat en Mazar-e-Sharif te beveiligen. Blackwater werd in 2007 uit Irak gegooid nadat zijn werknemers betrokken geraakten bij een schietincident in Bagdad waarbij zeventien burgers omkwamen.

Maar hun Afghanistan-offerte was zo voordelig dat de CIA niet anders kon dan haar kiezen, verduidelijkte grote baas Leon Panetta eind juni op ABC News. Intussen aanvaardde Xe Services ook een boete voor een aantal misstappen, waardoor de weg vrijgemaakt is om ook in Irak opnieuw aan de slag te gaan

(Bron: ZapLog.nl. Origineel: www.mo.be)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig