Ongehoord geweld van fascisten en politie bij betoging in Gent

Na afloop van de anti-NSV betoging kwam het in de Gentse binnenstad tot confrontaties tussen anti-fascisten en leden van Voorpost, de ordedienst van het Vlaams Belang. Naar aanleiding van de aanval van Voorpost op studenten, kwam ook de politie hardhandig tussen. We publiceren een aantal reacties van slachtoffers van het geweld.

Een kameraad uit Dilbeek vatte de situatie goed samen: "De jaarlijkse anti-NSV betoging was naar mijn mening een groot sucses, niet alleen omdat er zoveel aanwezigen waren maar ook omdat er bredere lagen van studenten en arbeiders betrokken werden in de campagne. Het is duidelijk dat de fascisten een afgang geleden hebben en dan uit pure frustratie een aanval ingezet hebben op linkse activisten. Maar ook de Gentse politie gaat niet vrijuit, hun optreden was schandalig."

Een kameraad uit Leuven schreef: "Ik stond met een groep mensen na te praten aan het begin van de Overpoortstraat/Sint-Pietersplein. Opeens zag ik een groep stevige mannen én 1 vrouw op ons af lopen. Mensen die voor me stonden liepen geschrokken weg van de aanvallers. Ik had niet direct door wat er gebeurde en had zo’n brutaliteit niet verwacht. Ik bleef dus een beetje achter. Ik werd richting de naderafsluiting van de werken aan het Sint-Pietersplein gedreven. Daar kreeg ik een vuistslag van een fascist tegen mijn neus-bovenkaak en belandde ik tegen de naderafsluiting. Mijn neus bloedde en ik was een beetje groggy. (…) Toen de anti-fascisten de tegenaanval inzetten (vanuit een aantal zijstraten) en op het punt stonden om het pleintje schoon te vegen (10 tegen 1) verschenen als bij wonder de politie en het waterkanon. Ze moesten wellicht van ver komen omdat ik op het moment van de aanval geen politie had gezien in de omgeving (wat nogal idioot was)." Een Antwerpse kameraad kreeg op hetzelfde ogenblik enkele klappen van de extreem-rechtse aanvallers, waaronder een verantwoordelijke van NJSV-Antwerpen. Die werd door verschillende omstaanders herkend als de verantwoordelijke voor de verwondingen waarvan je hiernaast een afbeelding ziet. Bij een andere activist, geen lid van onze partij, werd daarbij zijn bril kapot geslaan door fascisten.

Op een bepaald ogenblik wou een grote groep vertrekken van aan de Overpoortstraat naar het station om er de trein naar Brussel te nemen. De politie had dit blijkbaar niet goed begrepen, want de organisator van deze groep werd fysiek zwaar aangepakt. Een kameraad uit Mechelen zag dit gebeuren: "Ik stond tussen een hoop mensen, er werden enkel slogans geroepen tegen het NSV, fascisme en geweld. Opeens vanuit het niets komen er vier of vijf agenten rond iemand staan (een kameraad uit Brussel) en beginnen op hem te slagen. Een Mechelse kameraad gooide zich over hem en werd ook zeer hardhandig aangepakt. Dat was zonder reden, want beiden waren niet gewelddadig of agressief. (…) Eén van de agenten gooide zich in de massa en begon met volle kracht op mensen te slaan, zonder reden. Eerst viel hij een meisje aan door haar in volle kracht met zijn matrak op haar hoofd te slaan. Ik stond er in de buurt en hield mijn arm omhoog om mijn hoofd te beschermen. Op dat ogenblik raakte een matrak me op mijn arm, gewoon omdat ik aanwezig was."

Op datzelfde ogenblik werd een Antwerps LSP-lid bijzonder hardhandig aangepakt door politie-agenten in burger. Die sloegen de kameraad met hun matrakken en trokken hem mee naar een anonieme politiewagen. Een aantal anti-fascisten wist niet goed wat gebeurde en probeerde de auto aan te pakken, waarop snel werd weggereden. In de auto werd de betrokkene afgeslaan door de agenten-in-burger. Die dreigden hem persoonlijk verantwoordelijk te zullen stellen voor alle schade. Ze aarzelden niet om gewelddadig op te treden. Op het commissariaat zeiden ze dat hij zou moeten opdraaien voor de kosten aan hun auto als hij niet binnen de week zou verklaren wie de verantwoordelijke was voor de schade aan die wagen. Dat is natuurlijk nonsens, aangezien het hardhandige optreden van de politie geleid heeft tot die schade! Alleszins zijn we van plan om het comité-P aan te schrijven over dit ongehoorde politiegeweld. Hiernaast zie je de gevolgen van het politiegeweld.

Op hetzelfde ogenblik waren er ook in de Overpoortstraat zelf problemen. Een Leuvense kameraad schrijft: "We waren met een redelijk klein groepje (een 40-tal) aan het rondlopen in de Overpoortstraat, toen we voor ons de fascisten zagen. We besloten ze de doorgang in de richting vanwaar we kwamen op een vreedzame manier te blokkeren, nl. door arm in arm ingehaakt over de hele breedte van de straat de toegang te blokkeren en niet achteruit te gaan. Toen werden we bestormd door enkele tientallen heel aggressieve fascisten die stampend en kloppend op ons afgelopen kwamen. (…) Dit alles duurde maar enkele seconden. Toen we wegvluchtten achtervolgden de fascisten ons en probeerden ons nog aan te vallen in de rug. Ik kreeg een stamp in m’n dij waar ik een kleine blauwe plek aan overgehouden heb."

Daarbij werd een Antwerpse kameraad geïsoleerd: "Ik struikelde in een put. Hier werd ik afgezonderd door de fascisten die met 6 wildebrassen op mij begonnen te schoppen. Ik herkende hen niet, vermits ik mijn gezicht met mijn armen beschermde. Ze trapten op mijn hoofd, in mijn ribben, benen, schenen en op de armen. Mijn rug werd beschermd door mijn rugzak. Op het moment dat ik naast mij een kassei zag rollen, heb ik mij uit de voeten kunnen maken, omdat iemand tegen de nazi’s zei dat het voldoende was geweest. Toen ik het op een lopen zetten kreeg ik nog verschillende trappen en slagen."

De aanval van de fascisten heeft duidelijk gemaakt wat het nieuwe imago van het Vlaams Belang in de praktijk betekent. Maar ook het politiegeweld moet sterk worden veroordeeld. In totaal werden 44 anti-fascisten opgepakt, waaronder heel wat leden van LSP. Een aantal werd pas om 5u ’s nachts vrijgelaten. De politie is bijzonder willekeurig opgetreden. Nadat een rechts commando een aanval werd uitgevoerd, werd het waterkannon ingezet tegen… de anti-fascisten! In plaats van het rechtse commando op te sporen en hen voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen met een gerechtelijke vervolging, werd ervoor gekozen om de anti-fascistische jongeren aan te pakken. Daarbij is de politie bovendien overgegaan tot ongehoord geweld dat onaanvaardbaar is. Op de televisie kwam de lokale woordvoerder van de politie verklaren dat er bij betogingen grenzen zijn inzake wat aanvaardbaar is. Nu, blijkbaar had hij het duidelijk niet over het gedrag van zijn eigen manschappen. Wij aanvaarden het politiegeweld alvast niet en zullen verdere stappen hiertegen ondernemen.

Als er nog mensen getuigenissen willen opsturen over het geweld van extreem-rechts en van de politie, kunnen ze dit via het volgende e-mailadres: info@blokbuster.be.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist