Reuzegom: alle 18 moeten veroordeeld worden!

Protest aan de rechtbank in Hasselt in september 2020

In het Reuzegom-proces blijven de elitaire studenten elkaar en hun misdaad toedekken. Ze minimaliseren allemaal hun eigen rol. Elk ‘excuus’ aan de familie van Sanda Dia klinkt meer als zelfbeklag dan als oprechte spijt of medeleven. Het is duidelijk: de 18 Reuzegommers willen de schade voor hun eigen carrière zoveel mogelijk beperken. Het gaat daar, en enkel daar, over in hun verdediging. Die schade lijken ze erger te vinden dan het leed van de familie van Sanda Dia.

Het is onder druk van de publieke opinie, versterkt door acties en breed gesteunde initiatieven, dat de Reuzegommers er niet zomaar mee wegkomen. Meteen na de dood van Sanda Dia leek het daar nochtans op: aan de Leuvense universiteit kwamen ze er vanaf met  het schrijven van een paper en enkele uren vrijwilligerswerk. De fils-à-papa waren het gewoon dat ze zich meer konden permitteren dan wie geen rijke ouders heeft. Toen het duidelijk was dat er een proces kwam, namen ze meteen topadvocaten onder de arm. Het resultaat is dat ze 3,5 jaar na de dood van Sanda Dia nog steeds niet veroordeeld zijn.

De houding van de 18 in het proces maakte dat zelfs de openbaar aanklager moest opmerken dat er sprake was van een “gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel en schuldinzicht.” Het ging zelfs zo ver dat het overduidelijke racisme door de Reuzegommers ontkend werd, terwijl ze racistische slogans gebruikten en het dodelijke slachtoffer niet toevallig een migratie-achtergrond had. Het was een maand na de dood van Sanda Dia dat de andere Reuzegommers een dakloze toeriepen: “Handjes kappen, de Congo is van ons” en daar een video van maakten. Dat vat veel samen: de arrogantie van de fils-à-papa, het racisme, het totale gebrek aan schuldbesef na de dood van Sanda …

De gebeurtenissen, het onderzoek en nu ook het proces tonen hoe de zonen van het establishment neerkijken op gewone werkenden en migranten. De doopverantwoordelijke van Reuzegom werd in zijn functie verkozen met de belofte dat het “bruut” zou worden. Jong geleerd, is oud gedaan. Dit is hoe de bazen en hun naaste medewerkers worden opgeleid.

Het is positief dat het openbaar ministerie een veroordeling van alle 18 de beklaagden eist. Om een veroordeling mogelijk te maken, is de omschrijving van de tenlastelegging aangepast naar “opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg” in plaats van het “opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg.” Het is gemakkelijker om aan te tonen dat alle Reuzegommers een verantwoordelijkheid hadden in de slagen en verwondingen, dan om aan te tonen wie er exact wat heeft gedaan tijdens die slagen en verwondingen, zeker nadat ze allemaal zwegen of vaag bleven over hun eigen rol in de feiten. Het nadeel van de herkwalificatie is dat de straffen lager zijn, wat dan weer past in de strategie van de Reuzegommers om de schade voor hun eigen carrière zoveel mogelijk te beperken.

In het kader van het Reuzegom-proces valt het stilzwijgen van de rechterzijde en extreemrechts op. Doorgaans hebben N-VA en Vlaams Belang op sociale media over alles meteen een hapklare mening, zeker als het verdeeldheid kan versterken. Over Reuzegom zwijgen ze als vermoord. Beeld je in wat er zou gebeurd zijn indien het slachtoffer geen donkere huidskleur had en de daders niet uit de kringen van het Vlaamse establishment kwamen?

Het is enkel door de massale verontwaardiging en de roep om ‘Justice for Sanda’ dat er opgetreden wordt tegen de Reuzegommers. Jongeren moeten zich organiseren tegen racisme, elitaire studentenclubs en het volledige systeem. Het kapitalisme leidt tot een steeds grotere sociale kloof. Studenten kunnen zich straks amper nog een kot veroorloven. Tegelijk voelen de bazen en hun managers zich bijzonder zelfverzekerd. Je zou voor minder: terwijl de werkende klasse moeite heeft om rond te komen, stapelen de bazen hun winsten op. Een systeem vol toenemende tekorten leidt tot meer ruimte voor verdeeldheid. Dit alles creëert een situatie waarop elitaire studentenclubs op een brutale wijze inspelen. We willen niet alleen gerechtigheid voor Sanda, maar strijden ook opdat dit niet opnieuw kan gebeuren.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist