Zes tips om een sit-in of actie op jouw school of campus te organiseren

Scholieren in Brugge tegen de oorlog

Protest tegen de oorlog in Oekraïne is belangrijk. Het maakt duidelijk dat er een breed verzet tegen oorlog is. Het is ook een daad van solidariteit met de slachtoffers van de oorlog, de vluchtelingen en al wie zich tegen de oorlog kant. Campagne ROSA en Actief Linkse Studenten roepen op om sit-ins tegen de oorlog te organiseren. Hoe doe je dat?

door Franz (Antwerpen)

  1. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom je actie wil voeren, de boodschap die je ermee wil uitdragen. We stellen enkele eisen voor die als basis kunnen dienen: solidariteit met jongeren en werkenden in Oekraïne, stop Poetins oorlog, solidariteit met anti-oorlogsprotest in Rusland, stop elke vorm van imperialisme en oorlog.
  2. Protest is iets collectief. Spreek af met enkele medeleerlingen of medestudenten. Dat kan na de lessen of tijdens de pauze. Dan kan je bespreken wanneer, waar en hoe jullie samen actie willen voeren. Ook de eisen kunnen besproken worden. Kom regelmatig opnieuw samen om te bespreken wat er nog moet gebeuren en hoe het gaat.
  3. Ben je nog alleen of met een klein groepje? Je kan via sociale media of met posters of flyers een oproep verspreiden voor een samenkomst zodat iedereen die wil meehelpen, dat ook kan doen. Zoals gezegd: protest is iets collectief, hoe meer mensen meedoen hoe beter.
  4. Als je een uur en plaats voor de actie hebt gekozen, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk mensen op de hoogte brengt. Maak een post op sociale media en deel die zoveel mogelijk. Of maak een flyer die je kan verspreiden aan de schoolpoort, waarin je uitlegt waarom je de actie organiseert en met een oproep om eraan deel te nemen. We hebben een voorbeeldpamflet dat je kan aanpassen – contacteer ons gerust.
  5. Met een actie willen we gezien en gehoord worden. Allemaal samen gaan zitten, is daar een onderdeel van. Bereid ook enkele slogans voor die je kan roepen om het doel van de actie duidelijk te maken. Ken je deze slogan al: ‘1-2-3-4 we don’t want your bloody war 5-6-7-8 organize and demonstrate’? We hebben een sloganlijstje, maar aarzel niet om alle creativiteit aan te spreken! Daarnaast kan je enkele speeches voorbereiden waarin jullie uitleggen waarom actie gevoerd wordt. Maak zeker foto’s en filmpjes van de actie om die te verspreiden via sociale media. Stuur ze ook naar ons door, zodat we kunnen helpen om ze te verspreiden.
  6. Eén actie zal helaas niet volstaan. Gelukkig komen er overal ter wereld mensen op straat, zelfs in Rusland en dit ondanks repressie. Bereid je voor op volgende actie. Ga tijdens de actie rond en vraag wie er mee wil helpen aan volgende acties. Spreek een nieuwe samenkomst af waarvoor je iedereen uitnodigt. Bespreek daar wat jullie ervan vonden en hoe een volgende actie nog sterker kan worden.
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist