25 maart: klimaatprotest herneemt

Delegatie van ISA op de betoging tijdens COP26 in Glasgow

Op 25 maart is er opnieuw klimaatprotest gepland. Na de massale acties voor en tijdens COP26, de klimaattop van de Verenigde Naties, is er nog niets veranderd. Kapitalisten kijken enkel naar hun directe winsten, zelfs indien het ten koste gaat van de mensheid en het milieu. 

Politici die miljarden vonden om de banken te redden in 2008 en om de bedrijfswinsten tijdens de pandemie te beschermen, weigeren om miljarden te investeren in onder meer openbaar vervoer. Integendeel: het tekort aan middelen leidt tot een afname van het aanbod en de kwaliteit van het openbaar vervoer. De eis van gratis en degelijk openbaar vervoer is essentieel om het volledige transportmodel te veranderen. 

Als het initiatief voor de energietransitie aan de ‘markt’ wordt overgelaten, gaan rijke bedrijfsleiders met de subsidies voor hun zonnepaneelparken lopen terwijl wij onze energierekening niet meer kunnen betalen. Als we het aan de traditionele politici overlaten krijgen zelfs gascentrales en kernenergie een groen label. We hebben geen nood aan labels, maar aan een echte transitie. Daarvoor moet de volledige energiesector in publieke handen komen. Er is veel werk aan de winkel, al het huidige personeel uit de energiesector zal daarvoor nodig zijn. 

De kapitalisten en hun politici stellen veel hoop in wetenschappelijke kennis en nieuwe ontdekkingen. Daarmee ontlopen ze hun eigen verantwoordelijkheid vandaag. Tegelijk klopt het dat er veel knowhow en wetenschappelijke doorbraken mogelijk zijn. Daartoe moeten deze uit de greep van het winstbejag gehaald worden en in dienst van de gemeenschap komen. 

De situatie is kritiek. Op zo’n ogenblik moeten alle beschikbare middelen gemobiliseerd en ingezet worden. De gemeenschap moet dan ook controle krijgen over die middelen. De sleutelsectoren van de economie in publieke handen moeten een rationele en democratische planning mogelijk maken. Het kapitalistische systeem ligt aan de basis van de huidige problemen, het is geen deel van de oplossing. Systeemverandering is nodig, bouw met ons mee aan een internationaal socialistisch alternatief!

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist