Vandaag is een spontane staking losgebarsten bij BIG in Tielen, beter bekend als het IJsboerke. BIG omvat onder meer IJsboerke, Mio en Artic-Frisa. Het bedrijf is in handen van de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM) van de groep rond Albert Frère. Na de fusie van de verschillende ijsbedrijven volgt nu een herstructurering waarbij de vestigingen in Kuurne en Chênée worden bedreigd. Het personeel is de onzekerheid beu.

Begin deze maand waren er al stakingsacties in Kuurne en Chênée om te protesteren tegen de afbouw van deze vestigingen. De directie beloofde dat de afbouw in Kuurne en Chênée gepaard zou gaan met een beperkte uitbreiding van de vestiging in Tielen waardoor 38 van de 162 bedreigde jobs zouden worden gered. Maar nu blijkt dat er geen sprake is van een duidelijk plan voor een uitbreiding in Tielen. Na de acties van 8 april bij Artic (Kuurne) en Mio (Chênée) volgt nu een stakingsactie in Tielen, waarbij deze actie wordt ondersteund vanuit de twee andere vestigingen.

De directie van Belgian Icecream Group laat na om een degelijk sociaal plan te onderhandelen voor het personeel dat weg moet in Kuurne en Chênée. Bovendien eist de directie dat het personeel nog enkele maanden in dienst blijft om de verhuis van de productie naar Tielen mogelijk te maken. Extra hard werken om je eigen job overbodig te maken en niet eens een deftige opzegvergoeding krijgen, dat was er teveel aan voor het personeel!

Na drie weken onderhandelingen over een sociaal plan, staat het personeel nog nergens. De directie vindt de eisen van het personeel inzake een opzeggingsvergoeding te hoog. Vandaag is het personeel van IJsboerke in staking gegaan uit solidariteit met het personeel van de bedreigde vestigingen en om garanties te eisen voor de toekomst van Tielen. Daar is ongerustheid omdat de volledige productie die voorheen door 162 werknemers werd verricht, zou worden overgenomen in Tielen en daarvoor zouden er slechts 38 extra banen bijkomen. Met netto 122 mensen minder zou evenveel moeten worden geproduceerd. De weigering om garanties te geven voor de toekomst van Tielen maakt bovendien duidelijk dat er weinig vertrouwen kan worden gesteld in de directie.

ACV-verantwoordelijke Dirk Verhaegen verklaarde in de media: “De directie wil pas praten over een ontslagvergoeding zodra wij hebben ingestemd met hun voorstel over brugpensioen, outplacement en andere randvoorwaarden. Bovendien zit de gedelegeerd bestuurder van BIG niet om de tafel. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.” En nog: “BIG behoort tot de Nationale Portefeuille Maatschappij van Albert Frère. Hij is zo rijk als de zee diep is, maar hij wast zijn handen in onschuld. Frère wil wel de lusten, maar niet de lasten.”