‘Rood’ uit SP.A. Potentieel voor alternatief links van traditionele partijen is reëel

Reactie door het Uitvoerend Bestuur van LSP, 26.4.2011. PDF

Lees ook:

  • Alternatief links van traditionele partijen nodig
  • Interview. Erik De Bruyn over Rood

SP.A-Rood is tot de vaststelling gekomen dat de poging om SP.A op een ander spoor te brengen niet heeft mogen baten en gaat verder als beweging onder de naam Rood. In De Standaard verklaarde De Bruyn: “Met Rood! willen we de linkse krachten in Vlaanderen hergroeperen. Dat moet tegen 2014 een nieuwe, grote linkse partij opleveren.” LSP is verheugd dat de beweging rond Erik De Bruyn deze stap zet.

We zijn het ook eens met De Bruyn als die in de media verklaart dat er een potentieel is voor een alternatief links van de traditionele partijen. Dit potentieel realiseren is des te meer noodzakelijk in de periode van besparingen die er aan komt.

De afgelopen jaren heeft SP.A geen rol meer gespeeld als politieke vertegenwoordiger van de eisen en bekommernissen van de arbeidersbeweging. Inzake sociale samenstelling of achterban is dit niet meer dezelfde partij als 20 of 30 jaar geleden. Ook voor de PS geldt dit steeds meer.

We hopen dat Rood de nodige ruimte zal worden gelaten, ook vanuit het ABVV. Als ABVV-voorzitter De Leeuw de beslissing van Rood betreurt en wijst op de verdeeldheid van links, gaat hij voorbij aan het feit dat een groot deel van de ABVV-basis zich al jarenlang niet meer politiek vertegenwoordigd weet. Dat geldt overigens even goed voor een belangrijk deel van de ACV-achterban. Het wordt tijd dat dit door ABVV en ACV wordt erkend en dat de banden met de traditionele partijen ter discussie worden gesteld.

LSP pleit al jaren voor een nieuwe brede arbeiderspartij. We verwelkomen iedereen die vandaag tot vergelijkbare conclusies komt. Het moet een inclusieve en democratische partij worden die open staat voor iedereen die ingaat tegen het rechtse beleid dat wordt opgelegd door de EU, het IMF en de traditionele partijen in ons land. Zo’n nieuwe partij moet zich baseren op een strijdprogramma.

LSP wil een rol spelen in dit proces en gaat in op de uitnodiging van Rood en Erik De Bruyn. We nodigen al wie zich verzet tegen de besparingspolitiek en alle linkse strekkingen, zoals de PVDA, uit om gehoor te geven aan de oproep van De Bruyn om de linkse krachten in Vlaanderen te hergroeperen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie