Vlaams Belang organiseert rellen in Gent

Naar aanleiding van de betogingen gisteren in Gent wordt in de traditionele media geschreven hoe er "schermutselingen" waren "tussen links en rechts". Wat is er echt gebeurd? Wij zagen ter plaatse hoe een knokploeg van het Vlaams Belang op een georganiseerde wijze rellen gestart heeft. Vlaams Belang Jongeren voorzitter Hans Verreyt keek toe hoe zijn troepen een gevecht aangingen.

Een beeld van de NSV-betoging. De ordedienst van het Vlaams Belang domineert de actie. (foto vanop kifkif.be)

Vlaams Belang kopstuk Filip Dewinter stelde een tijdje geleden in ‘Dag Allemaal’ dat het imago van de partij moest aangepast worden. Meer zelfs, de "neo-fascisten en andere geschiften" zouden er uit moeten. Hij voegde er onmiddellijk aan toe dat dit niet van toepassing was voor Voorpost, de ordedienst van het Vlaams Belang waarin nogal wat skinheads actief zijn.

Blijkbaar meent Dewinter dat de straatvechters mogen blijven op voorwaarde dat ze gedisciplineerd zijn. In die zin heeft Voorpost gisteren in Gent een grote blunder begaan door rellen te organiseren met linkse studenten. Wie hun aanval op de studenten zag, merkte onmiddellijk op dat dit een georchestreerde aanval was van figuren die dit al nog gedaan hebben. Een ‘leider’ geeft teken waarop in commando-stijl gechargeerd wordt. Dit waren de stoottroepen van het Vlaams Belang in actie waarbij gepoogd werd de oude VMO (Vlaamse Militanten Orde, een paramilitaire groepering waarin tal van kopstukken van het Blok actief waren en dat begin jaren ’80 verboden werd als privé-militie) te doen herleven.

Op dit ogenblik kunnen Dewinter en co iedere verwijzing naar de methoden van de VMO missen als kiespijn. Een ‘zachter’ imago gaat niet samen met straatrellen en commando’s. Zeker niet op acties geleid door de eigen nationale jongerenverantwoordelijke…

Anderzijds is wel duidelijk gemaakt hoe "nieuw" het Vlaams Belang wel is en hoe "zachter" het imago geworden is. Uiteraard zal gepoogd worden om nu alles te ontkennen of om de feiten te minimaliseren. Een grote groep studenten heeft in Gent echter een ander beeld gekregen van het Vlaams Belang, een beeld van geweld en straatterreur dat anders verborgen wordt achter de maatpakken van de kopstukken van de partij.

Delen: Printen: