Quarantaine veroordeelt studenten tot tweede zit… Neen aan extra stress voor jongeren!

Examens zorgen voor stress onder studenten. Na een moeilijke periode met veel beperkingen, gooit corona nu ook in de examenperiode roet in het eten. Zeker onder jongeren zijn er veel besmettingen en hoge risicocontacten. Het maakt dat veel studenten tot quarantaine verplicht zijn en examens naar de inhaalperiode verplaatst zien. Die inhaalperiode moet verlengd worden zodat studenten niet sowieso veroordeeld zijn tot een tweede zit.

Gazet van Antwerpen liet deze week enkele studenten aan het woord. Onder hen ALS-lid Milan, student politicologie aan de UAntwerpen. Hij zei in de krant: “Ik moet twee vakken inhalen op 3 februari, pal tussen nog andere examens. Dat lukt me niet, dus ik heb sowieso tweede zit. Dat is toch niet correct?” Enkele hogescholen verlengden de inhaalperiode reeds. Dit moet veralgemeend worden en wel meteen, zodat studenten er niet nog extra stress bovenop krijgen.

Zoniet dreigen studenten ondanks een coronabesmetting toch aan examens deel te nemen, wat anderen kan besmetten. Aan de ULB was er al een bericht over studenten die ondanks een positieve test toch examens afleggen.

Studenten die vandaag besmet geraken en examens missen, met eenzaamheid kampen of door de sluiting van publieke ruimtes geen degelijke studeerplek hebben, vinden geen compensatie of hulp voor problemen waar zij niet voor gekozen hebben. Eens te meer zijn jongeren en hun welzijn ‘onbelangrijk’ voor de politici.

Tegelijk zijn er wijzigingen waardoor studenten niet langer vakken uit het eerste jaar kunnen ‘meesleuren’ naar het derde jaar hoger onderwijs. Minister Weyts, die zelf 9 jaar over zijn studies deed, wil dat studenten pas aan het derde jaar kunnen beginnen als ze geslaagd zijn voor alle vakken van het eerste jaar. Dit komt na twee zware academiejaren met periodes van afstandsonderwijs. De maatregel treft kwetsbare studenten het hardst. Studenten die hun studies noodgedwongen met werk moeten combineren, een steeds grotere groep, zijn er eveneens het slachtoffer van. Het versterkt de ongelijkheid in het onderwijs nog meer.

Degelijk, toegankelijk en voorzienend onderwijs is een basisrecht. Onderwijs mag geen survival of the fittest zijn. We eisen gratis en degelijk onderwijs voor iedereen, publieke ruimtes (op campus) die beschikbaar gemaakt worden om te studeren tijdens de examenperiodes, degelijk en sociaal gepland uitstel van examens voor met Covid-19 besmette studenten op haalbare data.

De ‘welvaartstaat’ vandaag kan de eigen studenten niet eens degelijk en sociaal georganiseerd onderwijs verzekeren. Onderwijs moet er zijn voor mensen om hun talenten uit te bouwen, niet als diplomafabrieken waar kant en klare volgzame arbeidskrachten – lees: winstmachines voor de bazen – van de lopende band rollen. Het gaat om de ontwikkeling van toekomstige generaties, niet om de winsten van de kapitalisten die een bedreiging vormen voor de leefbaarheid van de planeet en de toekomst van de mensheid. We moeten een einde maken aan dit systeem!

We wensen alle studenten succes met de examens. Na de examens gaat de strijd voor maatschappijverandering onverminderd door!

 

Klik op de afbeelding om de Instagram-post van Actief Linkse Studenten te bekijken:

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist