Stop de Electrabel-maffia

Voor de nationalisatie van de volledige energiesector!

Artikel door Bart Vandersteene, woordvoerder LSP, uit de aprileditie van De Linkse Socialist

Ze beliegen en bedriegen de bevolking, ze vervalsen cijfers en zorgen er via bevriende politici voor dat ze bijna geen belasting betalen op hun winst. Ze spelen met de veiligheid van de bevolking en zijn meedogenloos in de verdediging van de belangen van hun grote aandeelhouders. Moesten het filmpersonages zijn, ze zouden als crapuleuze maffiosi worden omschreven. In het geval van Electrabel gaat het om deftige heren in strak maatpak en dames in modieuze mantelpakjes die door het regime met adelijke titels worden beloond: baron Albert Frère (grootste aandeelhouder), barones Van den Berghe of baron Vandeputte (beide lid van de Raad van Bestuur).

De ramp in Japan heeft ons opnieuw met de neus op de feiten gedrukt. Electrabel heeft er alle belang bij dat er niet te snel alternatieven zijn op kernenergie. Zo kunnen ze hun winsten verder blijven ophopen. De aangekondigde kernuitstap tegen 2015 zal dode letter blijven en daar hebben alle politieke partijen schuld aan. Ze hebben niet de middelen vrij gemaakt om tijdig alternatieve energiebronnen te ontwikkelen.

Daartoe zijn wellicht veel middelen nodig terwijl de privé enkel geïnteresseerd is in nieuwe technologie als deze direct kan renderen. Het betekent dat de gemeenschap eerst moet opdraaien voor alle kosten voor onderzoek en ontwikkeling en de privé nadien gaat lopen met de vette brokken. Een overheid ten dienste van haar bevolking zou de winsten van Electrabel opvorderen, het gaat om minstens 20 miljard euro de laatste 10 jaar, om deze te kunnen inzetten om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen. Indien Electrabel dit zou weigeren, moet worden overgegaan tot de onteigening van Electrabel om de energieproductie eindelijk ten dienste van de gemeenschap te plaatsen en niet ten dienste van de grote aandeelhouders.

Er doen allerhande voorstellen de ronde om de pil van de energiefactuur voor de verbruiker te verzachten. Sommigen willen een vorm van prijscontrole, anderen een verlaging van de BTW. Een aantal regeringspartijen wil een extra belasting invoeren vanwege het langer openhouden van de kerncentrales. Dat kan allemaal nuttig zijn, maar het raakt niet aan het feit dat Electrabel monsterwinsten maakt op de kap van de gemeenschap. Een BTW-verlaging raakt die winst niet. Een extra belasting wordt doorgerekend aan de gebruikers. Het privé-bezit van de energieproductie is het fundamentele probleem. Wat staat centraal? Veiligheid, betaalbaarheid, respect voor het milieu en toekomstige generaties,…? Of de vette winsten en dividenden voor een kleine minderheid?

Electrabel gijzelt de hele samenleving. Gezinnen, scholen, kleine zelfstandigen, openbare diensten als NMBS, De Lijn,… worden allemaal gepluimd door deze winstzieke bende. De politici hebben ondanks regelmatig terugkerende stoere praat geen vinger uitgestoken naar deze bende, integendeel. Nochtans is het eenvoudig: wat de gemeenschap aanbelangt zou de gemeenschap moeten toebehoren.

Wij eisen het in gemeenschapshanden brengen van de volledige energieproductie en -distributie. Het beheer van deze maatschappij moet onder controle staan van de werknemers en gebruikers. Kleine aandeelhouders kunnen gecompenseerd worden op basis van bewezen behoefte. De grote aandeelhouders hebben al te lang de gemeenschap geplunderd. Het wordt tijd om een essentieel onderdeel van ons bestaan, energie, uit hun handen te halen.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie