Stevige anti-NSV betoging in Gent!

Na de veroordeling van het Vlaams Blok wegens racisme en de goed uitgewerkte mediastrategie van het Vlaams Belang om zichzelf op te werpen als "enige oppositie" tegen het establishment, is de vraag naar een echt alternatief en een strategie erg groot. Dat werd duidelijk bij de anti-NSV betoging gisteravond in Gent. Zo’n 1.500 jongeren trokken mee door de straten van Gent, waardoor dit de grootste anti-NSV in Gent was sinds begin jaren ’90. De NSV was met amper 150 tot 200 betogers.

Geert Cool

De betoging verliep vreedzaam en strijdbaar. De slogans werden luidkeels meegeroepen en gingen ook in op sociale eisen. Tegenover het Vlaams Belang dat beweert een oppositie te vormen, maar in werkelijkheid staat voor een repressievere variant van het huidige besparingsbeleid, willen wij bouwen aan een actieve oppositie die betrokken is in strijdbewegingen en in staat is om bewegingen een perspectief te bieden om hun strijd te winnen.

Tegen de verdeel-en-heersstrategie

Dat het Vlaams Belang geen alternatief heeft, werd wel bijzonder duidelijk met hun zogenaamd ‘Leefbaarheidsplan’ voor Deurne dat het gestemd kreeg in de districtsraad. Daarin eist de partij een hardere repressie tegenover de slachtoffers van het huidig systeem, in plaats van het gezamenlijk aangaan van de strijd tegen de gevolgen van het huidige systeem. Concreet voorbeeld: in plaats van goedkopere vuilzakken te eisen, wordt opgekomen voor een harder optreden tegen sluikstorters. In plaats van meer en betere sociale woningen te eisen, wordt opgekomen voor een beperking van de toegang tot sociale woningen voor migranten. Tegenover die verdeel-en-heers is een eengemaakt en actief antwoord nodig van de arbeiders en jongeren.

Ons voorstel aan de anti-fascistische beweging is dan ook om actief mee te werken aan de mobilisatie voor de Jongerenmars voor werk op 19 maart aangezien dit de mogelijkheid biedt om lokaal mensen te organiseren en actief te betrekken in een campagne voor een betoging die verschillende bewegingen kan samenbrengen. In de aanloop naar die betoging zullen er ook lokale acties zijn, bvb aan de doplokalen.

Vreedzame betoging

De betoging vertrok om 19u00 aan de Zuid in Gent en trok onder meer door de Heirniswijk, een volkse buurt in de binnenstad. We vinden het belangrijk om door arbeiderswijken te trekken om aan te geven dat de anti-fascistische strijd enkel kan gewonnen worden indien er een eenheid is tussen arbeiders en jongeren. In de Heirniswijk kregen we overigens enorm veel positieve reacties. Maandagavond trok een groep LSP-militanten door de wijk om ons maandblad te verkopen en op één avond werden er 61 exemplaren verkocht.

NSV maakt zich wederom belachelijk

Met amper 150 tot 200 betogers heeft de NSV zich opnieuw belachelijk gemaakt. De NSV betoogde tegen de Turkse toetreding tot de EU en stelde in haar persbericht onder meer dat de "Turkse horden" steeds een bedreiging gevormd hebben voor het "Avondland", m.a.w. de Turken vormen volgens de NSV een bedreiging voor de West-Europese beschaving. Wij zijn zelf geen voorstander van de Europese Unie en dus ook niet van de Turkse toetreding, maar dan wel op basis van een klassenstandpunt. Wij komen op voor de belangen van de arbeiders en hun gezinnen en verzetten ons daarom tegen de EU. De NSV daarentegen baseert zich enkel op racistische argumenten.

De NSV slaagde er echter niet in om ernstig te mobiliseren. Bij het campagnevoeren kreeg de organisatie veel tegenwind van studenten en jongeren die zich actief verzetten tegen extreem-rechts. Ondanks de nauwe banden met het Vlaams Belang dat toch 22% van de stemmen haalt in Gent, kwamen er slechts 150 betogers opdagen. Dat is een uitdrukking van het gebrek aan actieve steun voor een groepering als de NSV.

Studentenbuurt bezet

In de buurt rond de Overpoortstraat kwam het nog tot problemen toen een grote groep anti-fascisten er hergroepeerde. Enkele honderden anti-fascisten werden er fysiek aangevallen door de NSV onder leiding van nationaal VBJ-voorzitter Hans Verreyt. Een team van vechtersbazen die duidelijk geen studenten meer waren, chargeerde er op de anti-fascisten. Er werden rake klappen uitgedeeld in de rellen georganiseerd door het Vlaams Belang.

Het Vlaams Belang beweert een nieuwe aanvaardbare partij te zijn, maar we hebben in de praktijk gezien dat de oude kern van vechtersbazen nog steeds dominant is. Anti-fascisten werden fysiek aangepakt, vooral die anti-fascisten die van migrante afkomst waren of die herkend werden als actieve militanten van de LSP. Een aantal kameraden van onze partij kreeg er slaag van het rechtse krapuul.

Politie valt slachtoffers aan

In plaats van zich te richten tegen de rechtse relschoppers die in een minderheid waren, zette de politie het waterkanon in tegen de anti-fascisten en werden ook een aantal leidinggevende kameraden hard aangepakt. Toen een groep naar het station wou om naar huis te gaan werd de verantwoordelijke voor LSP-Brussel door een groep agenten in elkaar geslaan.

LSP spreekt zich uit tegen dit geweld en hanteerde ter plaatse de slogan "geen geweld", een duidelijke oproep ten aanzien van de politie en extreem-rechts. Blijkbaar was de politie echter bang om de rechtse relschoppers van het Vlaams Belang aan te pakken en vonden ze onder de linkse studenten een gemakkelijker slachtoffer. Die taktiek werkte slechts gedeeltelijk. Het overwicht was immers te groot waardoor de rechtse betogers moesten ontzet worden en op een bus terug afgevoerd werden. Inmiddels domineerden linkse studenten de buurt rond de Overpoortstraat.

Krachtsverhouding duidelijk gemaakt

Het Vlaams Belang mag dan veel stemmen halen, de harde kern is maatschappelijk geïsoleerd. Zoveel werd duidelijk gemaakt door de verhouding tussen het aantal betogers: met 1.500 tegen 150 waarbij de rechtse betogers een harde kern van straatvechters omvatte. Dat wordt niet aanvaard door bredere lagen van de bevolking. Met LSP zullen we verder campagne voeren tegen het fascistisch geweld en tegen de illusie dat het Vlaams Belang een alternatief zou vormen tegenover de traditionele politici.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist