Britse poststaking leidt tot overwinning

De moedige onofficiële stakingsactie van tienduizenden werknemers van de Britse post in de afgelopen twee weken heeft aangetoond dat de arbeiders kunnen weerstand bieden tegen de directie en toegevingen kunnen afdwingen.

Alison Hill

De postarbeiders behaalden een belangrijke overwinning in hun defensieve strijd, die inging tegen de pogingen van het management om de vakbondsrechten aan banden te leggen nadat een kleine meerderheid in de vakbond tegen stakingsacties had gestemd.

De stakingsactie heeft aangetoond dat iets kan gedaan worden tegen de anti-vakbondswetten en de intimidatie van het patronaat.

De Post-directie moest vaststellen dat "voor zover (zij) wisten de CWU (vakbond van postarbeiders) niet aanspoorde tot onofficiële acties"… en dat geen "legale acties zouden ondernomen worden tegen de CWU".

De acties zullen de post tussen de 50 en 100 miljoen Britse Pond (75 tot 150 miljoen euro) kosten en kan de grote bedrijven nog veel meer gekost hebben.

Op maandag 3 november werd een akkoord gesloten waaruit bleek dat de directie snel moest terugkomen op de harde posities die het aannam.

De methoden van het bespioneren en intimidatie zullen stop gezet worden. Het was vooral door de vastberaden en omvangrijke acties met tienduizenden basismilitanten die het management daartoe dwongen.

De arbeiders toonden aan dat ze de nieuwe arbeidsomstandigheden niet zouden aanvaarden en dat ze niet akkoord gingen met de pogingen om de vakbond te ondermijnen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist