Kshama Sawant: “De rijken deden hun uiterste best tegen ons. We hebben ze verslagen. Nogmaals.”

Hieronder een vertaling van de toespraak van Kshama Sawant op de persconferentie van 10 december, waarin de overwinning in het referendum werd geclaimd en meteen werd aangekondigd dat alle betwiste stemmen zullen bekeken worden.  

“Felicitaties aan het personeel van Starbucks voor hun succesvolle vakbondsactie. Het is een teken van de dingen die komen.

“Voormalig Starbucks CEO en inwoner van Seattle District 3, Howard Schultz, had vandaag een zeer slechte dag. Van het actief verzet van het personeel van Starbucks tot onze overwinning hier in Seattle: het was allemaal slecht nieuws voor de kapitalistische klasse.

“Uit de telling van de stembiljetten van gistermiddag bleek dat onze socialistische campagne in Seattle een voorsprong van 232 stemmen heeft.

“Het lijkt erop dat we de gecombineerde inspanningen van het grootkapitaal, de rechtervleugel, de media, de rechtbanken en het politieke establishment – die probeerden onze socialistische raadszetel met alle mogelijke middelen te verwijderen – hebben verslagen.

“Met andere woorden, de rijken en hun vertegenwoordigers in de politiek en de media deden hun uiterste best tegen ons, en wij hebben ze verslagen. Nogmaals.

“Hoe hebben we dit gedaan? We wonnen omdat we niet terugdeinsden.

“We hebben ons niet teruggetrokken in ons gemeenteraadskantoor. In plaats daarvan gingen we in het offensief, en we wonnen een aantal van de meest cruciale overwinningen voor de rechten van huurders dit jaar.

“We hebben ons niet teruggetrokken uit de strijd voor arbeiders – we hebben onze middelen en onze volledige inzet ter beschikking gesteld van de moedige leiding van de bouwvakkers van de Pacific Northwest Carpenters’ union. We hebben dit gedaan ondanks het feit dat de leiding van hun vakbond op beschamende wijze niet wilde vechten en ons kantoor openlijk aanviel en ons ten onrechte beschuldigde van inmenging.

“Als steun verlenen aan arbeiders in hun pogingen tegen de bazen te vechten bemoeienis is, dan pleit ik schuldig. Ik ben een bemoeial.

“Er zijn ook goede en moedige vakbondsleiders, en we moeten met hen samenwerken. De arbeiders hebben geen andere keuze dan opnieuw een strijdbare arbeidersbeweging op te bouwen. Als sommige conservatieve vakbondsleiders dat in de weg willen staan, kunnen we ons daar niet door laten tegenhouden.

“We hebben geen duimbreed toegegeven in onze socialistische verkiezingscampagne om de racistische, rechtse, door het grootkapitaal gesteunde recall te verslaan. We hebben ons verzet tegen eindeloze aanvallen van de media, met name de Seattle Times.

“Opnieuw hebben we ons verzet tegen enorme hoeveelheden geld van het bedrijfsleven. Een miljoen dollar. Ik heb het niet alleen over het geld van de PAC’s [electorale fondsen], maar ook over de enorme bedragen die rechtstreeks naar de recall-campagne zijn gegaan, met meer dan 500 rijke Republikeinen, 850 miljonairs, meer dan 100 CEO’s en directeuren van bedrijven, en een virtuele who’s who van rijke vastgoedbelangen.

“We hebben het schandelijke optreden van het Hooggerechtshof van de staat Washington overwonnen, dat niet alleen toestond dat deze onrechtvaardige afzettingscampagne doorging, maar ook hun uitspraak uitstelden, waardoor de afzettingsverkiezingen in december konden worden gehouden en arbeiders, huurders en gekleurde mensen hun rechten werden ontnomen.

“En we moeten duidelijk zijn, de onderdrukking van de kiezers had een reëel effect. In 2019 hadden we ook een sterke campagne om te gaan stemmen – hoewel niet zo sterk als deze keer – en was er een opkomst van 60% in ons district. Deze keer is dat slechts 53%. Als de kiezers niet schaamteloos waren onderdrukt, hadden we met een veel grotere marge gewonnen. Het zou niet eens nipt geweest zijn.

“Maar zelfs deze keer, in de stromende regen van december en een ongekende verkiezing na een periode van vakantie, was de uitslag van deze stemming helemaal niet nipt onder mensen van de werkende klasse, mensen van kleur en jongeren. In alle kiesdistricten met een duidelijke meerderheid van werkende mensen, hebben we met enorme marges gewonnen. Meerderheden van 70 procent, 80 procent en hoger.

“Dit is bij elke verkiezing zo geweest. Werkende mensen steunen onze socialistische politiek met een enorme marge.

“Dit kwam niet alleen tot uiting in de stemmen, maar ook in onze 1.500 vrijwilligers en onze recordbrekende fondsenwerving.

“Deze overwinning zou niet mogelijk zijn geweest zonder de enorme zelfopoffering van onze vrijwilligers, van socialisten, van werkende mensen. We hebben urenlang campagne gevoerd in de stromende regen, de kou, harde wind, in de regenachtigste november in de geschiedenis van Seattle. En het was niet alleen hun zelfopoffering, maar ook de politieke helderheid van hun socialistische ideeën die hen tot het uiterste dreef om deze historische overwinning voor de arbeidersklasse te behalen.

“Uiteindelijk was de onderdrukking van kiezers niet genoeg. Het is dan ook geen verrassing dat de redactie van de Seattle Times meer onderdrukking van kiezers wil, en er niet voor terugschrikt om openlijk dit Trumpiaanse standpunt in te nemen.

“Als de heersende klasse de wetten in dit land wil veranderen, zogenaamd in het belang van de democratie, zouden ze moeten beginnen met de afzettingswet. In plaats van een systeem dat de rechtbanken toestaat om gevestigde politici te beschermen tegen terugroepacties en de weg vrijmaakt voor het terugroepen van politici uit de arbeidersklasse. Ze zouden het zo moeten maken dat ALLE politici democratisch teruggeroepen kunnen worden, in plaats van deze volslagen aanfluiting van de democratie die zojuist heeft plaatsgevonden.

“Progressieve Democraten hebben terrein verloren in de gemeenteraad. Sara Nelson’s verkiezing zal de grote bedrijven aanmoedigen. Ze zal het excuus geven dat veel Democraten in de Raad willen proberen de politiek van Seattle naar rechts te slepen. Dat kunnen we niet toestaan.

“Er zijn ongetwijfeld grote verschillen tussen mij als socialist aan de ene kant en de liberale raadsleden Teresa Mosqueda, Tammy Morales en Lisa Herbold aan de andere kant. Maar ik dring er sterk op aan dat zij en ons socialistisch bureau eensgezind optreden als de progressieve vleugel van de gemeenteraad, om terug te vechten tegen de aanvallen van de grote bedrijven, en in het offensief te gaan voor de arbeiders.

“Als het doel van de liberale Democraten was om ondubbelzinnig te vechten voor de werkende mensen, dan zou ik me graag daarbij aansluiten. Ik zou ze ontmoeten om een strategie uit te stippelen voor hoe we in het offensief kunnen gaan voor huurcontrole, betaalbare huisvesting, om te vechten tegen institutioneel racisme in deze stad.

“Maar de keuze is aan hen. En geen enkele hoeveelheid lieve woordjes en bloemen van onze kant zal hen die keuze doen maken. Want als de geschiedenis een leidraad is, zullen de wakkere progressieve Democraten zich in plaats daarvan schikken naar de nieuwe big-business-burgemeesters bewind van Bruce Harrell, en kijken hoe ze de grote bedrijven in de komende maanden kunnen paaien.

“Het is al aan het gebeuren. Raadslid Mosqueda heeft zich schaamteloos aangesloten bij het overgangsteam van burgemeester Harrell. Dit zegt veel. De andere progressieve Democraten maken ook allerlei aanwijzingen dat ze van plan zijn die weg in te slaan.

“Als werkende mensen, moeten we de echte lessen trekken uit deze strijd.

“Eén van die lessen is dat de Democraten in de gemeenteraad van Seattle niet aan jouw kant staan – ze staan niet aan de kant van de werkende klasse. In het beste geval zijn het wakkere progressieve liberalen die je soms vertellen wat je wilt horen als ze de druk voelen, maar ze praten uit de andere kant van hun mond tegen de grote bedrijven.

“Niet één van de progressieve gemeenteraadsleden, in feite niet één van de acht Democraten, zei één woord tegen deze rechtse terugroepactie, ondanks de enorme inzet van deze strijd voor de arbeidersklasse. Dat zou je alles moeten zeggen wat je over hen moet weten.

“Maar het is meer dan dat. In plaats van zich achter onze bewegingen te scharen, hebben ze ons bij elke stap bestreden. Gonzalez en andere Democraten gebruikten bureaucratische middelen in een poging om onze Tax Amazon beweging vorig jaar te stoppen. Nog maar twee maanden geleden steunde niet één van deze progressieven mij zelfs maar bij het indienen van het voorstel om aannemers te laten betalen voor de parkeerkosten van bouwvakkers, wat één van de belangrijkste eisen van de bouwstaking was. Daarbovenop dreigde Gonzalez als voorzitter van de Raad mij het zwijgen op te leggen tijdens het Zoom-gesprek. Dit zijn slechts een paar van de vele voorbeelden.

“Ik wou dat dit niet waar was, maar het is wel zo. Het is een keihard feit dat we meer socialisten in de gemeenteraad nodig hebben die vechten voor de werkende mensen. En wat nog belangrijker is – we moeten onze bewegingen opbouwen. Dat is hoe dingen zullen veranderen. Ik weet dat sommigen dit niet graag horen, maar het is mijn politieke plicht om het te zeggen.

“We hebben eenheid nodig, maar de eenheid die we nodig hebben is met de arbeidersklasse, jongeren, en de onderdrukten. We hebben eenheid nodig met iedereen die bereid is om te vechten voor huisvesting als een mensenrecht, voor een socialistische Groene New Deal, en om een einde te maken aan racisme en seksisme. Eenheid met het politieke establishment betekent maar één ding: het betekent verraad.

“Als ik mijn mond zou houden wanneer de Democratische politici de werkende mensen verraden, zoals ze in 2018 hebben gedaan met de volstrekt beschamende intrekking van de eerste Amazon-taks, dan zou ik zelf de werkende klasse verraden.

“Want zie je, dat is wat het betekent als je je niet uitspreekt. Door te kiezen wat te zeggen en wat weg te laten, kiest een verkozene kant. Als ik de Democraten niet zou ontmaskeren wanneer ze de belangen van werkende mensen uitverkopen, dan zou ik zelf deel van het probleem worden, deel van het verraad.

“Deze Democraten in de gemeenteraad, kunnen andere keuzes maken. Ik zou willen dat ze dat deden, en ik hoop dat ze dat zullen doen, maar ik reken er niet op. En dat zouden jullie ook niet moeten doen. In feite doe ik een beroep: het is tijd voor actie. Het is tijd om te vechten voor huurcontrole. Het is tijd om een strijdbare arbeidersbeweging te herbouwen. Het is tijd voor toegankelijke zorg voor iedereen. We hebben werk vandaag – we hebben geen tijd voor illusies in de politici van de bazen, hoe mooi ze ook spreken. Wat we wel of niet winnen zal gebaseerd zijn op de eenheid die we opbouwen met de arbeidersklasse – op de kracht van onze beweging.

“Het grootkapitaal heeft in de verkiezingen van november in Seattle vrijwel de overwinning behaald, evenals grote overwinningen op nationaal niveau. Waarom?

“Omdat, terwijl de kiesfondsen van het bedrijfsleven de ‘law and order’-kandidaten steunden, de progressieve Democraten overweldigend faalden om campagne te voeren over kwesties van de arbeidersklasse. Waarom boden Democraten als Lorena Gonzalez niets aan de werkende klasse? Waarom hebben zij niet gevochten voor huurcontrole, voor uitbreiding van de Amazon Tax om betaalbare woningen te bouwen, of voor andere eisen van de arbeidersklasse? Waarom hebben ze de verkiezingen laten bepalen door de rechtse tegenreactie op Black Lives Matter? Waarom hebben ze de steun van het grootkapitaal aan hun tegenstanders niet genoemd, de 2 miljoen dollar aan bedrijfsgeld waarmee deze verkiezingen werden gekocht?

“Het verkiezingsfiasco van Gonzalez kwam er omdat ze nooit strijdbare eisen stelde. Ze voerde de hele tijd een defensieve campagne en was niet bereid erop te wijzen dat haar tegenstander de favoriete kandidaat van het grootkapitaal was. Ze deed dit omdat ze zelf de grote bedrijven niet tegen zich in het harnas wilde jagen.

“Het is omdat de Democratische Partij geen partij van de werkende klasse is, maar eerder een partij van de miljardairs. Zelfs haar progressieve vleugel wil uiteindelijk vrede sluiten met het grootkapitaal, en zich beperken tot het aanbrengen van grotendeels symbolische veranderingen binnen het status quo.

“De Democraten zijn duidelijk anders dan de steeds reactionairder wordende miljardairspartij van de Republikeinen. Maar dat is niet genoeg.

“Ik ben een marxist. Dat wil zeggen, ik ben een wetenschappelijk socialist. Dat betekent dat ik mij niet inlaat met het wensdenken of het politieke impressionisme dat de handelswaar is van de liberalen. Ik baseer mij – zoals al mijn kameraden in Socialist Alternative – op de materiële werkelijkheid, op het historisch materialisme – dat is de studie van de geschiedenis door een wetenschappelijke lens. We kunnen het ons niet veroorloven om niet te leren van de fouten en overwinningen van de arbeidersklasse in het verleden. Daar is gewoon geen tijd voor.

“Eén van de conclusies die Karl Marx trok uit zijn studie van de klassenstrijd, was dat de arbeidersklasse haar politieke onafhankelijkheid, haar eigen kandidaten en haar eigen politieke partij nodig heeft – zij kan haar politieke partij niet delen met de kapitalisten.

“Het is hoog tijd dat we de balans opmaken van de Democratische Partij – die door en door een mislukte, verrotte partij is. Het is nooit een partij van de arbeiders geweest. Franklin D Roosevelt’s New Deal was een product van een militante arbeidersbeweging, geleid door socialisten en socialistische ideeën, die hem geen andere keuze lieten. Roosevelt zei tegen de kapitalisten van zijn tijd dat hij de beste vriend van het Amerikaanse kapitalisme was.

“We hebben gezworen de grootste campagne op te zetten die Seattle ooit heeft gezien, en dat is precies wat we hebben gedaan. Maar we zijn nog niet klaar. Er zijn nu ongeveer 600 stemmen die worden aangevochten, omdat er handtekeningen ontbreken of omdat ze op een andere manier onopzettelijk onvolledig zijn gelaten. Onze socialistische campagne van onderuit zal een systematische, allesomvattende inspanning leveren om ervoor te zorgen dat de stem van elke werkende persoon telt in deze verkiezing, net zoals we de afgelopen weken hebben gevochten om dat te doen. We zullen deze campagne ter bescherming van de kiezers vandaag beginnen, direct na deze persconferentie.

“We hebben nu een echte kans voor ons om huurcontrole te winnen. Deze overwinning laat zien dat er in dit district, in Seattle en daarbuiten grote steun is voor controle op de huurprijzen. We hebben deze zomer meer dan 15.000 handtekeningen verzameld voor huurcontrole, terwijl we tegelijkertijd deze rechtse afzettingscampagne afsloegen. We moeten volgend jaar in het offensief gaan om dit voor elkaar te krijgen. Net zoals onze herverkiezingsoverwinning in 2019 het momentum creëerde dat we nodig hadden om de historische Amazon Tax te winnen, is het verslaan van deze afzettingscampagne de wind in onze vleugels om de wetgeving in Seattle te veranderen en de Democraten in Olympia te dwingen het verbod op huurcontrole voor eens en voor altijd op te heffen.

“Tot slot heb ik een boodschap voor de werkende mensen. Deze overwinning is te danken aan de politieke ideeën en de duidelijkheid van Socialist Alternative, net als al onze eerdere verkiezingsoverwinningen, net als het minimumloon van 15 dollar en de Amazon Tax en de rechten van huurders. Punt. Als je serieus bent over het vechten voor verworvenheden voor werkende mensen, moet je serieus overwegen om lid te worden van Socialist Alternaitve. Je bent het aan jezelf verplicht, je bent het aan de arbeidersklasse verplicht.

“Als een kleine revolutionaire socialistische organisatie hier in Seattle de rijkste bedrijven ter wereld kan verslaan, keer op keer, dan kun je er zeker van zijn dat de georganiseerde kracht van de bredere arbeidersklasse de maatschappij kan veranderen.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist