Tegen de onderdrukking van de Tamil-bevolking in Sri Lanka. Solidariteit en eengemaakte strijd nodig!

Vandaag probeert het Sri Lankese regime het land voor te stellen als een ideale vakantiebestemming. President Rajapakse bouwt zijn dictatoriale macht intussen verder op. Hij heeft zich verrijkt op de kap van de gewone bevolking en maakte gebruik van de regionale concurrentie tussen verschillende grootmachten om een bloedig einde te maken aan het conflict met de Tamil-minderheid in het land. Er vielen tienduizenden doden en duizenden mensen zitten nog steeds in gevangenenkampen.

Deel 5. Waar wij voor staan

De zogenaamde “oorlog tegen het terrorisme”, in werkelijkheid een afslachting van een hele bevolkingsgroep, zal niet leiden tot stabiliteit en vrede. De rechtse regering wil de kost van de oorlog op de kap van de arme Singalese massa’s afschuiven. Er zal een strijd nodig zijn tegen het asociale beleid en voor de verdediging van alle democratische rechten die nu onder vuur worden genomen.

De aanhoudende investeringen in defensie en het opvoeren van de repressie maken duidelijk dat de regering niet zal investeren in de broodnodige openbare diensten en infrastructuur voor de bevolking. Er wordt enkel geïnvesteerd in infrastructuur voor de grote bedrijven en de buitenlandse machten.

Het bloedbad onder de Tamilbevolking maakt het moeilijk om te zien hoe massabewegingen onder de Tamilbevolking kunnen ontwikkelen. De oorlog heeft meer dan 300.000 slachtoffers gemaakt: doden, gewonden, vluchtelingen, gevangenen,… Een strijd voor fundamentele rechten en democratische rechten blijft noodzakelijk en is een belangrijk onderdeel van de arbeidersstrijd in alle delen van het land.

Wij eisen de sluiting van alle gevangenenkampen, ook die kampen die ten onrechte “rehabilitatiekampen” worden genoemd. Alle vluchtelingen moeten worden vrijgelaten en over hun eigen toekomst kunnen beslissen. Er is een massale investering nodig om huisvesting en openbare diensten uit te bouwen. Dat is niet alleen het resultaat van de oorlog, maar ook nog steeds van de tsunami in 2004. Die natuurramp zorgde voor enorme verwoestingen, maar een groot deel van de hulp verdween in de zakken van de elite rond Rajapakse. Dat maakt duidelijk dat hulp en heropbouw enkel mogelijk is indien dit gebeurt onder de democratische controle van de slachtoffers zelf die vertegenwoordigers moeten verkiezen om de hulp te besteden en de heropbouw te coördineren.

In het noorden en oosten van Sri Lanka moet de bevolking in staat zijn om hun eigen leven opnieuw op te bouwen. Daartoe is huisvesting nodig, werkgelegenheid, infrastructuur,… Er moet ook hulp worden geboden aan de oorlogsslachtoffers die door traumatische ervaringen zijn gegaan. Gelijk welke politieke oplossing die door de regering wordt opgelegd, zal geen blijvende oplossing zijn. Er moet immers een antwoord worden geboden op de fundamentele behoeften van de meerderheid van de bevolking en dat kan niet onder het kapitalisme.

We verdedigen democratische rechten zoals persvrijheid en het recht van de mensen om zich te organiseren, ook in vakbonden en arbeidersorganisaties. Dergelijke organisaties moeten worden heropgebouwd doorheen het hele land. De arbeidersbeweging moet zich onder alle gemeenschappen van het land organiseren om de rechten van alle arbeiders en armen te verdedigen.

De USP verdedigt de strijd van de Tamil-sprekende bevolking tegen onderdrukking en we verdedigen het recht op zelfbeschikking. De LTTE was deels verantwoordelijk voor haar eigen nederlaag omdat een verkeerde politiek werd gevoerd door zich niet te baseren op een brede betrokkenheid van de Tamilbevolking en door geen samenwerking met arbeidersorganisaties in het zuiden van het land aan te gaan in een gezamenlijke strijd tegen het kapitalisme.

Marxisten roepen arbeiders en armen in alle delen van het land op om samen te strijden voor democratische rechten en tegen het kapitalisme. We staan voor arbeiderseenheid los van afkomst, religie, taal, kaste,… en we pleiten voor een socialistisch alternatief dat een einde maakt aan het kapitalisme en de overblijfselen van feodale structuren (zoals het kastenstelsel en het feodaal grootgrondbezit).

We zijn niet enkel in Sri Lanka actief maar voeren internationaal campagne met Tamil Solidarity. Die campagne werd in maart 2009 opgericht in Chennai, Tamil Nadu, India. Op de eerste publieke bijeenkomst waren er 600 aanwezigen en werd onder meer een steunbericht voorgelezen dat de schrijfster Arundhati Roy aan de campagne richtte. Er werden diverse internationale actiedagen gehouden en er wordt geprobeerd om in de diaspora campagne te voeren.

Ook in ons land voeren we campagne met Tamil Solidariteit. De centrale slogans van deze campagne zijn:

  1. Terugtrekking van de troepen!

    Voor het onmiddellijke einde van de militaire operaties in Sri Lanka. Terugtrekking van het leger uit alle Tamil gebieden. Stop het feit dat Tamils ‘verdwijnen’

  2. Geen detentiekampen!

    Voor de onmiddellijke sluiting van de militaire detentiekampen. Voor de verdeling van voedsel, onderdak en gezondheidsfaciliteiten onder de Tamil bevolking. Dit moet gebeuren onder de controle van de eigen verkozen vertegenwoordigers die steeds verantwoording verschuldigd zijn.

  3. Geen roepee, geen kogel voor het Rajapakse-regime

    Voor de onmiddellijke stopzetting van de militaire en commerciële steun aan Sri Lanka door het Westerse imperialisme en door India, China, Pakistan, Israël, Iran, Japan en andere landen. Geen leningen van het IMF en andere instellingen. Steun aan acties zoals een arbeidersboycot van wapentransporten.

  4. Democratische rechten voor iedereen!

    Voor vrije meningsuiting en vrije media, vrijheid om zich te organiseren en het recht op vrije en eerlijke verkiezingen, voor het recht om te stemmen zonder bemoeienissen van bovenaf, voor het recht om bij verkiezingen op te komen. Voor gelijke rechten voor iedereen, los van nationaliteit, religie, kaste of geslacht. Steun aan het werk van groepen zoals het Civil Monitoring Committee dat onderzoek doet naar ontvoeringen, verdwijningen en buiten-gerechtelijke moorden.

  5. Steun aan onafhankelijke vakbonden

    Voor volledige vakbondsrechten los van iedere intimidatie of overheidstussenkomsten. Steun aan campagnes van onafhankelijke vakbonden voor arbeidersrechten, lonen en voorwaarden opdat alle arbeiders zich kunnen organiseren los van hun etnische, religieuze of andere onderscheiden. Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons.

  6. Verdedig het recht op zelfbeschikking!

    Steun aan een massabeweging van Tamil-arbeiders en armen om zelf over de eigen toekomst te beslissen. Voor het erkennen van volledige gelijke rechten voor alle minderheden in alle gebieden.

Werk mee met deze campagne. Contacteer ons via tamil@socialisme.be

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie