Woedend zorgpersoneel neemt Brusselse straten in: meer middelen voor zorg nu!

Duizenden mensen uit de zorgsector betoogden vandaag in Brussel. Het zit hoog bij dat personeel: de voorbije maanden werd keihard gewerkt en stond de sector onder enorme druk. Een groeiend aantal collega’s kan niet meer. Er kwamen beloften van extra middelen voor de zorg, maar die volstaan niet en bereiken slechts met mondjesmaat de werkvloer.

Op de werkvloer weerklinkt de roep om meer middelen voor zorg vandaag bijzonder luid. De betoging was daar een uitdrukking van. Er werden tot 2.000 deelnemers verwacht, maar het waren er minstens 6.000. Dat dit onvoorzien veel was, bleek ook uit het feit dat de betoging van het voorziene parkoers afweek. Betogers blokkeerden even de kleine ring, waarbij ze van automobilisten die in de file vastzaten heel veel steun kregen. Aan de Wetstraat stonden agenten achter friese ruiters. Toen de betoging aangevoerd door brandweerlieden voor hen stonden, namen enkele agenten uit respect hun helm af.

De directe aanleiding voor de betoging is het voorstel om wie zich niet vaccineert af te danken. Alle helpende handen zijn nodig, klinkt het onder het personeel zelf. In plaats van werk te maken van meer investeringen in zorg, richt de regering zich tegen een deel van het personeel en dreigt ze hiermee de sector nog meer onder druk te zetten. Dat ervaart een groot deel van het zorgpersoneel als een mes in de rug.

Op de actie waren er veel zelfgemaakte bordjes van mensen die het niet gewoon zijn om aan syndicale acties deel te nemen. Velen maken duidelijk dat ze geen probleem hebben met het vaccin, maar wel met sancties tegen collega’s die niet gevaccineerd zijn. “Vaccin: ja, sancties: neen”, was de mening van heel wat betogers, zelfs indien er hier en daar verwarring was over het nut van het vaccin.

De betoging toonde een enorme woede onder het zorgpersoneel. Twee jaar na het begin van de pandemie kreunt de sector nog steeds onder de tekorten. Het personeel heeft nu al maandenlang een tandje bijgestoken. Hoeveel langer houdt het dit nog vol? Een ernstige aanpak van de gezondheidscrisis start met een massaal publiek investeringsplan in de zorg om de sector aantrekkelijker te maken, dat wil zeggen werkbaar werk aan degelijke lonen en met voldoende collega’s en goede infrastructuur. Investeren in de zorgsector is noodzakelijk voor de gezondheid van iedereen.

[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/RwQnMTaqaPnGKZTV9]

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie