‘Battle of Seattle’: strijd tussen kapitaal en socialisten

Seattle is een stad in crisis. In de laatste tien jaar zijn huisprijzen er gestegen met 93%, de huurprijzen werden het laatste jaar alleen al verhoogd met 25%. Nochtans is Seattle een stad met een enorme rijkdom. Amazon, Starbucks en Microsoft hebben er hun hoofdkwartier. Tussen hun wolkenkrabbers kamperen duizenden daklozen in geïmproviseerde tenten en woekert een drugsepidemie. De ongelijkheid is er schrijnend en erg zichtbaar.

Artikel door Koerian uit de december-januari editie van De Linkse Socialist

Concrete overwinningen door socialistische strijd

De kracht die de afgelopen acht jaar de grootste rem was op deze trend, is Socialist Alternative en haar verkozen city council member (best te vergelijken met een schepen in België), Kshama Sawant.

Sawant vocht consequent en compromisloos tegen ongelijkheid en armoede. Ze leidde de beweging die in 2013 een minimumloon van 15 dollar per uur afdwong in Seattle (vanaf 2022 wordt dat 17 dollar). Recent slaagde ze erin om een taks op grote bedrijven in te voeren waarmee op tien jaar tijd 2 miljard dollar wordt opgehaald voor COVID-steunmaatregelen en sociale huisvesting. Dit jaar won Socialist Alternative belangrijke verworvenheden voor huurders. Er moet nu zes maanden vooropzeg worden gegeven aan huurders en wanneer een verhuurder de huur met meer dan 10% opslaat moet hij drie maanden huur betalen als steun aan de uitgaande huurder. Nu vechten Kshama en Socialist Alternative voor een bevriezing van de huurprijzen in Seattle. In november slaagden Sawant en Socialist Alternative erin de verhoging van de huur in een appartementsblok met voornamelijk arme senioren tegen te houden en stonden ze zij-aan-zij met stakende schrijnwerkers.

Bernie Sanders sprak zijn steun aan de campagne van Kshama Sawant uit. “Eens te meer doen de rijken een machtsgreep om de zetel van Kshama Sawant te veroveren. Ze doen dit omdat Kshama durft op te komen voor de werkende mensen. We moeten ons verenigen om deze afzetting te stoppen.”

De kapitalistische klasse vecht terug

Dit wekt natuurlijk de woede van vastgoedbonzen, bedrijfsleiders en rechts in de stad. Drie maal op rij zijn ze er niet in geslaagd Sawant te verslaan in reguliere verkiezingen. In 2019 gooide Amazon 1,5 miljoen dollar in de strijd om Sawants zetel, zonder succes.

Nu proberen ze Sawant te verslaan door middel van een ondemocratische afzettingsprocedure. Sawants deelname aan Black Lives Matter protesten werd aangegrepen om valse beschuldigingen te uiten. De inwoners van District 3 in Seattle stemmen of Sawant aan mag blijven of wordt vervangen door iemand die later wordt geselecteerd door de rest van het gemeentebestuur. De afzettingscampagne wordt gesteund door geld van Amazonkaders, Trumpdonoren en huisjesmelkers.

Gigantische campagne van gewone werkenden

In plaats van de vraag op de stembrief voor de algemene verkiezingen in november te stellen, besloot de afzettingscampagne een speciale verkiezing te organiseren die afloopt op 7 december. De kapitalistische klasse hoopt dat gewone werkenden in de vakantieperiode tussen Thanksgiving en kerst vergeten om te stemmen. Zo willen ze slagen in wat ze al acht jaar proberen: de meest consequente vertegenwoordiger van de arbeidersklasse in de VS afzetten. Ze sluiten hiermee aan bij een golf aan ‘voter suppression’ tegen linkse kandidaten over het hele land.

Dit is een belangrijke complicatie voor de campagne om Sawant aan te houden. De grote uitdaging werd het debat polariseren en zorgen dat de verkiezing niet stilletjes passeerde.

Tot nu toe is de campagne daarin geslaagd. Door middel van een grassrootscampagne met meer dan 700 vrijwilligers waren er bij het ter perse gaan van deze krant al meer dan 18.000 mensen aangesproken aan hun deur of op een stand. Onze activisten benadrukken dat deze verkiezing niet draait om de aanklachten op de stembrief, maar om een strijd tussen de rijke elite en de werkende klasse.

Omdat dit een verkiezing per post is, kunnen mensen zelf hun stembrief afdrukken. In een poging de ‘voter suppression’ te stoppen, doet de campagne er alles aan om zoveel mogelijk werkenden te laten stemmen. De campagne registreerde al meer dan 1.300 mensen om te stemmen. Om de campagne te financieren, werd meer dan 900.000 dollar aan kleine giften opgehaald onder werkenden.

Dankzij de tijd en inzet van gewone werkenden is dit in veel opzichten de grootste politieke campagne in de geschiedenis van Seattle. Er zijn nu al 16% van de stemgerechtigden gaan stemmen, 4 maal meer dan op hetzelfde punt in de vorige verkiezingen. Veel zal afhangen van hoe het momentum van de campagne opnieuw oppikt na Thanksgiving.

De campagne van Kshama Sawant is gebaseerd op honderden vrijwilligers die deur aan deur trekken. Foto: briefing van de activisten voor zo’n groot campagnemoment op 27 november, vlak na Thanksgiving.

Nationale dimensie

Het belang van deze verkiezing kan niet worden onderschat. Ze heeft een nationale dimensie. Toen de campagne in 2013 een 15 dollar minimumloon won, volgden heel wat andere steden onder druk van de arbeidersklasse. Het bevriezen van de huurprijzen zou hetzelfde effect hebben. Het programma en de strijdmethodes van Sawant en Socialist Alternative in Seattle zijn een voorbeeld voor heel wat bewegingen in de VS. Wanneer rechts erin slaagt Sawant af te zetten, zullen ze vertrouwen winnen om ondemocratische afzettingsprocedures als wapen in te zetten tegen links.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie