Regulariseer alle mensen zonder papieren!

“Vrouw zonder papieren en rechten in België (geen heden, geen toekomst), met een diploma en kennis in 3D-architectuur.” Foto vanop het protest op 8 maart, de internationale vrouwendag, in Brussel.

De strijd van mensen zonder papieren tegen de rampzalige levensomstandigheden waartoe hun illegale status hen veroordeelt, gaat door. In 2020 waren zij de eersten die de sociale strijd terug op straat brachten. Afgelopen zomer hebben de bezettingen en de hongerstaking in Brussel hun strijd op de voorgrond van het publieke debat gebracht. Met de dramatische situatie in Afghanistan en de escalerende klimaatcrisis zal de kwestie niet aan belang verliezen.

door Odile (Luik) 

Duidelijke en permanente criteria of regularisatie voor iedereen? 

In België leven ongeveer 150.000 mensen zonder papieren. Hun regularisatie is onderworpen aan de meest totale willekeur. Sommigen in de beweging zijn van mening dat duidelijke en permanente criteria voor regularisatie een stap voorwaarts zou betekenen. Een lijst van criteria opstellen, betekent echter automatisch dat sommige mensen er niet aan zullen voldoen. Wat zou de basis voor uitsluiting zijn? 

Iedereen die gedwongen is zijn land en alles achter zich te laten om aan een gevaarlijke, lange en onzekere reis te beginnen, moet het recht hebben op een waardige ontvangst. Of ze nu vertrokken zijn omwille van oorlog, hongersnood of repressie: iedereen die in België aankomt, moet papieren krijgen! Dit is in het belang van alle werkenden: zolang er ‘illegale’ mensen zijn die op de meest brute wijze worden uitgebuit, zal dit de lonen en arbeidsomstandigheden van iedereen onder druk zetten. De regularisatie van alle mensen zonder papieren is in het belang van alle werkenden.

Solidariteit met de Afghanen 

De machtsovername van Afghanistan door de Taliban heeft minstens 560.000 mensen gedwongen om zich binnen het land elders te vestigen. Droogte heeft bovendien de tarweoogst met 40% verminderd, terwijl tarwe goed is voor meer dan de helft van de dagelijkse calorieën van de Afghanen. Door de oorlog en de economische ineenstorting zijn de grondstofprijzen in één maand met meer dan 63% gestegen. Is het een wonder dat mensen aan deze realiteit proberen te ontsnappen?

De Europese Unie heeft de Afghanen de rug toegekeerd. Op 31 augustus kwamen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU bijeen en verklaarden vervolgens dat stimulansen voor illegale immigratie moeten worden vermeden. In hun communiqué spreken ze over veiligheidsoverwegingen in verband met “illegale migratie” en wordt voorbijgegaan aan de legitieme uitoefening van het recht op asiel en de internationale bescherming van personen die worden vervolgd. Griekenland heeft een 40 kilometer lange muur gebouwd langs zijn grens met Turkije. Polen heeft een groep van 32 Afghanen de toegang tot het land belet. Het racistische en onmenselijke beleid moet beantwoord worden met internationale solidariteit. Stop de deportaties naar Afghanistan!

In België is de situatie nauwelijks beter. De reactie van de regering op de hongerstaking van de mensen zonder papieren toonde dat we er niet zullen geraken door gewoon beroep te doen op de menselijkheid van de ministers en staatssecretarissen. We hebben geen andere keuze dan een brede beweging op te bouwen van mensen zonder papieren en de arbeidersbeweging, met democratische en transparante algemene vergaderingen. De nationale betoging van 3 oktober voor de regularisatie is een goede stap in de opbouw van solidariteit tussen alle werkenden, met of zonder papieren.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie