Stabroek: ‘Helden van de gemeente krijgen mes in de rug’

Stockfoto vanop Pixabay

Net als veel andere gemeenten in de regio gaat het bestuur van N-VA en CD&V in Stabroek over tot het privatiseren van diensten. Eerder werden de poetshulpen van het OCMW overgedragen aan de privésector. Nu wil het gemeentebestuur de buitenschoolse kinderopvang privatiseren. Enkele bezorgde burgers hebben een actiecomité opgezet om te protesteren. Ze verdelen een pamflet in de gemeente, waarvan hieronder enkele uittreksels.

PDF van het pamflet

“Niet enkel de helden in de zorg verdienen lof: ook het gemeentepersoneel en natuurlijk alle werkenden en vrijwilligers die de boel draaiende hebben gehouden tijdens Corona. Kan dit ook gezegd worden over de politiekers in het college en het management van het lokaal bestuur? In plaats van een welverdiend applaus krijgen werkmensen opnieuw stank voor dank! De politiek – of het nu lokaal, Vlaams of federaal is – beknibbelt continu op onze lonen, pensioenen, uitkeringen, arbeidsvoorwaarden en jobs. Niet enkel in de publieke sector, maar ook in de privé wordt er met onze centen en toekomst gespeeld, terwijl er recordwinsten worden gemaakt. Deze winsten worden weggesluisd naar de banken en aandeelhouders … en dan gaat men ons wijsmaken dat er geen centen zijn! Waar eindigt deze arrogantie?

“De beloning voor het gemeentepersoneel: privatisering. Als Corona iets aangetoond heeft, is het dat een sterke sociale zekerheid en openbare diensten essentieel zijn. Wie gelooft nog het sprookje dat de privé het beter en goedkoper doet? Kijk maar naar de kosten van private woonzorgcentra … En als ze het “goedkoper” doen, dan is het vaak mindere kwaliteit en/of gesubsidieerd met overheidsgeld, door de belastingbetaler m.a.w.! Hetzelfde geldt voor de kinderopvang: goed opgeleid, gediplomeerd en correct verloond personeel is geen verplichting in de privé. Gaat een privé uitbater ook rekening houden met het inkomen van de ouders? Zoniet zijn ouders (met een lager inkomen) de dupe. Wie garandeert dat de tarieven na verloop van tijd betaalbaar blijven, voor iedereen?

“Op deze manier wordt opnieuw geld van de belastingbetaler naar de privé gesluisd. En laten we niet naïef zijn: het enige wat telt voor de privé, is natuurlijk winst maken op kap van het personeel en op kap van de burger. Dit N-VA/CD&V bestuur zal beweren dat deze besparingen goedkoper zijn voor ons, maar als je het bekijkt op lange termijn en álle factoren in rekening brengt, dan is iedereen in het zak gezet: niet enkel het gemeentepersoneel, maar ook de inwoners van de gemeente.

“Welke gemeentelijke dienst is de volgende? N-VA, CD&V en andere besparingspartijen doen hetzelfde in Edegem, Brasschaat, Antwerpen … niet enkel met gemeentelijke diensten maar ook in het Zorgbedrijf (Antwerpen) en Vesalius (woonzorgcentrum Brasschaat) is de aanval ingezet: het geld dat ze besparen kan dan vloeien naar prestigeprojecten, dure consultancy enz. Maar het personeel en belastingbetaler blijven in de kou staan, of erger nog: ze krijgen regelrecht een mes in de rug …

“In plaats van een asociaal beleid hebben we solidariteit broodnodig. Kijk maar naar het applaus voor de zorg, de steun voor de slachtoffers van de overstromingen … Maar er zijn ook vele, andere helden die je zelden hoort: laten we hen niet vergeten. Een aanval op hen betekent ook een aanval op onze gezinnen, onze portemonnee.

“Kunnen we er niets aan doen? Het feit dat het college zo hard achter de schermen werkt, geeft aan dat het weet dat dit gevoelig ligt, dat er ongerustheid kan ontstaan. We kunnen de druk opvoeren op basis van solidariteit onder personeel, gebruikers van de kinderopvang en de inwoners in het algemeen.

“Als het bestuur aan onze kant staat, dan stopt het met de afbouw van onze gemeentelijke diensten. En investeert het in een sterke, kwalitatieve openbare dienstverlening, die toegankelijk en betaalbaar is. Net zoals in de zorg: meer handen en meer middelen. En wat helemaal geen geld kost, maar enkel een klein beetje menselijkheid: respect voor ons werk. Handen af van onze job. Samen sterk!”

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist