Australië: eerste gemeenteraadslid Socialist Party verkozen in Melbourne

In Melbourne werd Steve Jolly van de Socialist Party dit weekend verkozen als gemeenteraadslid. Hij wordt daarmee het eerste gemeenteraadslid van de Socialist Party in Australië. Met 13% van de stemmen in de gemeenteraad van Yarra (een onderdeel van Melbourne) slaagde hij er bovendien in een sterk resultaat neer te zetten voor radicaal-links.

Het gemeentebestuur van Yarra werd na de vorige gemeenteraadsverkiezingen mee geleid door de Groenen die met een links programma die verkiezingen hadden gewonnen. In de praktijk betekende dit evenwel geen breuk met het asociale beleid. De Socialist Party voert actief campagne onder jonge arbeiders, onder meer met de organisatie ‘Unite’, een vakbond van interimarbeiders en andere slecht betaalde werknemers. Met Unite wordt in de grote winkelstraten bijvoorbeeld campagne gevoerd tegen lage lonen die betaald worden in grote winkelketens en tegen de tijdelijke contracten waarmee veel jongeren er geconfronteerd worden.

De Socialist Party heeft in Melbourne een zekere traditie van strijd en betrokkenheid in acties. Zo waren er in de jaren ’90 acties in een school in Richmond met een bezetting van de school tegen de besparingen die er zouden doorgevoerd worden. In die strijd speelde het nieuw verkozen gemeenteraadslid Steve Jolly een centrale rol.

Nadien was de Socialist Party er ook betrokken bij protesten tegen de oorlog, jongerenacties, vakbondsacties,… Zo is het pas verkozen gemeenteraadslid Steve Jolly ook delegee in de bouw en werkt hij als bouwvakker. Die traditie van strijd heeft nu geleid tot een electoraal verlengstuk. Dat is op zich belangrijk als argument tegen diegenen die beweren dat de Australische kiezers een draai naar rechts gemaakt hebben, o.a. bij de vorige verkiezingen toen de conservatieve premier John Howard opnieuw verkozen werd.

Onze centrale kandidaat, Steve Jolly, is 41 jaar en reeds lang actief in de socialistische beweging. Hij sloot in de jaren 1980 aan bij de Ierse afdeling van het CWI in zijn geboortestad Dublin. Nadien trok hij naar Engeland en uiteindelijk naar Australië. In 1989 was hij aanwezig op de protestacties op het Tienamen plein in China waarover hij een uitgebreid verslag schreef (Lees dit Engelstalig verslag online).

Het feit dat de Socialist Party er in een district in slaagt 13% te halen, geeft aan dat er een openheid is voor een radicale linkse en socialistische oppositie tegen het huidig beleid. De Linkse Socialistische Partij feliciteert alvast haar Australische zusterpartij en Steve Jolly.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist