Homofobie in Hongarije: massaal en internationaal protest nodig

Pride is a Protest, op 27 juni in Gent.

Met een combinatie van beperkte sociale maatregelen, zoals de verhoging van het minimumloon, en bijzonder scherpe asociale aanvallen tegen vluchtelingen en LGBTQI-personen hoopt Viktor Orban van de rechtse Fidesz-partij de verkiezingen van volgend jaar te winnen. Zijn populariteit staat onder druk en dus wordt volop de kaart van de verdeeldheid getrokken. Homofobie staat daarbij vooraan.

Na eerdere homofobe maatregelen werd nu een wet ingevoerd die ‘LGBTQI+-propaganda’ verbiedt in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. Dat is dus quasi overal. Het betekent in de praktijk dat LGBTQI+-personen, -koppels en –thema’s niet meer aan bod mogen komen op televisie, in reclame of in het onderwijs. De wet gooit holebi-seksualiteit en het transgender-zijn op dezelfde hoop als pedofilie en seksuele misdrijven.

Tegelijk probeert Orban de bevolking achter zich te krijgen met beperkte sociale maatregelen. Zo maakte hij begin juni bekend dat het minimumloon in enkele stappen wordt opgetrokken van ongeveer 480 euro per maand tot 570 euro (200.000 Forint). Om jongeren voor zich te winnen, beloofde hij dat al wie jonger is dan 25 jaar vanaf volgend jaar geen personenbelasting meer moet betalen.

Orban kopieert het beleid van de Poolse partij ‘Recht en Rechtvaardigheid’, die groeiend ongenoegen over het gevoerde beleid probeert te counteren met een verhoging van het kindergeld enerzijds en maatregelen tegen vrouwen en LGBTQI+-personen anderzijds. Dit wordt voorgesteld als onderdeel van de ‘centraal Europese’ cultuur en tradities. Net als in Polen toont massaal straatprotest dat dit nonsens is: duizenden Hongaren betoogden tegen de homofobe wetten.

Massaprotest is belangrijk. Dat is hoe LGBTQI+-rechten zijn afgedwongen. Het Hongaarse protest verdient onze steun met solidariteitsacties en mobilisaties. Op de ‘Pride is a Protest’-acties van 27 juni werd deze solidariteit expliciet naar voren gebracht.

We kunnen niet rekenen op de hypocriete internationale instellingen. Die deden de afgelopen jaren niets. Als ze zich nu in woorden verzetten, komt dit door de brede en groeiende afkeer tegen homofobie onder de bevolking. Wellicht speelt de toenadering tussen Orban en China ook een rol.

Tijdens het WK Voetbal verzette de UEFA zich tegen het projecteren van de regenboogkleuren in het stadion van München tijdens de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. Het deed dit met het argument dat het de Hongaarse regering niet wilde provoceren. Alsof homofobie gewoon een mening als een andere is en geen oproep tot haat. Tegelijk pakte de UEFA uit met een logo in regenboogkleuren. De hypocrisie van de ‘pink-washing’ was daarmee wel erg zichtbaar: als het voor de marketing uitkomt, kan een regenboog. Maar zich echt uitspreken tegen homofobie zit er niet in.

De homofobie van Orban kan rekenen op steun van extreemrechts bij ons. Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (VB) tweette: “LGBT lijkt wel een religie. Met dogma’s waar men niet aan mag twijfelen. (…) Een liberale sharia, waarvan diversiteit niet de doelstelling is, maar totalitair eenheidsdenken opleggen.” Eerder ging VB-parlementslid Van Langenhove met zijn vrienden op bezoek bij Orban.

Internationale solidariteit is nodig. Er zijn nog steeds 72 landen waar homoseksualiteit illegaal is. LGBTQI+-rechten liggen onder vuur van extreemrechtse partijen, groepen en individuen. Onze strijd is internationaal: ‘pride’ voor sommigen is immers geen optie als anderen zichzelf niet mogen en kunnen zijn.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist