Solidariteit met de werkenden zonder papieren

Sinds 23 mei zijn meer dan 450 werkenden zonder papieren in hongerstaking voor waardigheid en regularisatie. Ze doen dit in de politieke bezettingen van de Union des Sans Papiers pour la Régularisation (USPR). Na meer dan een maand zijn de gevolgen voor de gezondheid van de bewoners merkbaar en neemt het lijden toe. Tientallen mensen moesten naar het ziekenhuis worden gebracht, velen van hen in ernstige toestand.

LSP-pamflet op de betoging gisteren (foto vanop de betoging)

Ondertussen blijft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bij zijn standpunt en kondigde hij op Twitter aan dat er geen regularisatie of wijziging van de wetgeving komt. Bovendien heeft hij in de regering een voorstel gedaan dat woonstbetredingen mogelijk maakt om migranten zonder papieren te verwijderen. Hetzelfde beleid voeren als het Vlaams Belang is geen optie!

De tragische situatie van mensen zonder papieren is het gevolg van het discriminerende beleid van de huidige regering en haar voorgangers. De weigering van Sammy Mahdi om concrete antwoorden te geven op de eisen van de beweging van mensen zonder papieren is de oorzaak van de frustratie die hen tot deze extreme protestactie van de hongerstaking heeft aangezet. Uit het stilzwijgen van de andere politieke krachten in de regering, waaronder PS en Ecolo, blijkt het ontbreken van een concreet politiek alternatief voor mensen zonder papieren. Geconfronteerd met de groeiende wanhoop van mensen zonder papieren, is de regering niet in staat een ander antwoord te geven dan repressie en intimidatie. Voor LSP-leden zonder papieren is regularisatie de enige oplossing!

Werkenden zonder papieren stonden tijdens de pandemie in de frontlinie: zij verzorgden mensen in hun huizen, maakten maskers, werkten op bouwplaatsen en in essentiële jobs. Zij voorzien in een structureel tekort in deze sectoren terwijl de staat weigert te luisteren naar de eisen van de beweging. In plaats van werknemers zonder papieren via regularisatie te laten bijdragen aan de sociale zekerheid, laat de staatssecretaris hen liever onderduiken. Op die manier worden werknemers zonder papieren uitgebuit door werkgevers die van deze goedkope arbeidskrachten profiteren en tegelijkertijd alle lonen onder druk zetten. Daarom hebben wij altijd verdedigd dat de strijd voor regularisatie niet alleen over mensen zonder papieren gaat: een overwinning in deze strijd zou de hele arbeidersklasse ten goede komen.

Als activisten die al vele jaren actief zijn in de beweging van mensen zonder papieren, hebben de leden van LSP een kritische houding ten opzichte van de methode van hongerstaking. Hoewel wij, zoals altijd, solidair zijn met de strijd van de mensen zonder papieren en hun frustratie over de onbeweeglijkheid van de regering delen, geloven wij niet dat de hongerstaking een overwinning zal opleveren. We baseren deze vaststelling niet alleen op onze eigen politieke analyse, maar ook op de ervaring van de beweging in 2009. Hoewel de hongerstaking er destijds in slaagde toegevingen van de regering te verkrijgen, waren dit slechts druppels op een hete plaat. Deze overwinningen waren slechts tijdelijk. Dit was het geval bij de regularisatie in 2009, waarbij meer dan de helft van de geregulariseerden nadien geen papieren meer had.

Een echte overwinning vereist dat men zich op grote schaal verenigt om een echte krachtsverhouding tot stand te brengen door middel van een nationaal actieplan dat verbonden is met andere sociale bewegingen. Met de hongerstaking moet de USPR de beweging niet op zichzelf richten, maar openstellen naar bredere lagen van de samenleving, in het bijzonder in deze periode van het einde van de beperkende maatregelen. Daarom was het initiatief voor de betoging van 20 juni een zeer goed begin om de beweging tijdens de zomer een impuls te geven, bijvoorbeeld in aanloop naar een nationale mobilisatie in september. De eenheid tussen de sociale bewegingen van allen die door de crisis zijn vergeten, kan worden ontwikkeld door middel van een programma van sociale eisen gekoppeld aan regularisatie om de systemische wortels van onze ellende aan te pakken.

  • Onmiddellijke en permanente regularisatie van alle mensen zonder papieren
  • Stop de straffeloosheid van de politie, stop de criminalisering van mensen zonder papieren
  • Sociale oplossingen voor sociale problemen: investeer in onderwijs, zorg, huisvesting en lonen in plaats van in politierepressie. Belast de rijken in plaats van op de armen te schieten.
  • Malcolm X zei: ‘Er is geen kapitalisme zonder racisme’. We bestrijden het kapitalisme, een systeem van economische uitbuiting van de meerderheid van de bevolking ten voordele van een kleine elite.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie