Anti-LGBTQIA+ wet goedgekeurd in Hongarije. Protest nodig!

Afgelopen dinsdag heeft de Hongaarse regering een omstreden wet goedgekeurd. Deze werd voorgesteld door premier Viktor Orban en zijn rechts-conservatieve Fidesz-partij.

Door Campagne ROSA

Deze wet bepaalt dat er geen ‘LGBTQIA+-propaganda’ meer toegelaten wordt in ruimtes waar ook minderjarigen aanwezig kunnen zijn, quasi overal dus. In de praktijk betekent dit dat er geen LGBTQIA+-personen, -koppels, en -thema’s meer op onder meer TV en reclameadvertenties getoond zullen worden.

Terzelfdertijd gooit deze wet holebi-seksualiteit en het transgender-zijn op dezelfde hoop als pedofilie en seksuele misdrijven.

Deze wet is zeer gevaarlijk! Het maakt niet enkel de discussie over gelijke rechten voor LGBTQIA+-personen zo goed als onmogelijk. Maar deze wet is ook een manier om de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap te vermorzelen en hen onzichtbaar te maken in de Hongaarse maatschappij.

Dit is niet de eerste keer dat de Hongaarse regering onder leiding van Orban anti-LGBTQIA+-wetten goedkeurt. Er is ondertussen reeds een lange lijst van dergelijke wetten ingevoerd. O.a. het terugdringen van het recht op gezondheidszorg voor transgender personen, het afschaffen van de universitaire richtingen Gender&Diversiteit, het opzetten van LGBT-vrije zones, het verbieden dat LGBTQIA+-koppels een kind kunnen adopteren, dat transpersonen niet meer officieel van geslacht mogen veranderen, enzoverder

Hongarije is niet het enige (Europese) land met reactionaire aanvallen op LGBTQIA+-rechten. Landen als Polen en Brazilië schroefden de laatste jaren ook heel wat LGBTQIA+-rechten terug, Rusland heeft sinds 2013 een ‘anti-LGBTQIA+-propaganda’-wet. In zowat elk land ter wereld nemen geweld en haatacties tegen LGBTQIA+-personen schrijnend toe. Tegelijk mogen we niet vergeten dat LGBTQIA+-rechten lang niet overal bestaan, dat LGBTQIA+ zijn nog in 72 landen illegaal is, en er heuse LGBTQIA+-concentratiekampen zijn in Tsjetsjenië.

We zien ook vaker dat rechts-conservatieve en reactionaire partijen, groepen, individuen … openlijker LGBTQIA+-rechten (durven) aanvallen.

Het is duidelijk dat we, meer dan ooit, onze LGBTQIA+-rechten moeten blijven beschermen, en ons moeten blijven organiseren en mobiliseren om LGBTQIA+-rechten te bekomen. De situatie in Hongarije, en elders in de wereld, toont aan dat deze strijd voor LGBTQIA+-rechten internationaal blijft. Want ook hier geldt: pride voor sommigen is geen optie als de anderen zichzelf niet mogen en kunnen zijn. Fight for LGBTQIA+ liberation, all over the world!

Wees present op Pride is a Protest acties en betuig mee je solidariteit aan de strijd voor LGBTQIA+-rechten wereldwijd!

Collectief vertrek (naar Gent)

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist