Pride is a protest

België neemt de tweede plaats in op de Rainbow Europe Index. Een ranglijst die jaarlijks de rechten van holebi’s, transgenders en intersekse personen in alle Europese landen evalueert. Toch durven 2 op 3 LGBTQI+-personen niet hand in hand over straat. Op de Internationale dag tegen homo- en transfobie (17 mei) werd een jongeman in Oudenaarde slachtoffer van gaybashing.

Door Frede (Brugge) uit maandblad De Linkse Socialist

Ondanks de enorme vooruitgang op vlak van rechten voor LGBTQI+-personen, blijven geweld en intimidatie overal aanwezig. Begin maart werd David P vermoord omwille van zijn seksuele geaardheid. De coronacrisis en lockdowns zorgden ervoor dat LGBTQI+-jongeren opgesloten zaten bij familieleden die hen niet altijd accepteerden. Toegang tot sociale contacten, zoals LGBTQI+-organisaties bleef beperkt tot online contact. Wachtlijsten voor vele vormen van hulpverlening werden langer.

Besparingsbeleid en winsthonger zorgen voor verdeeldheid

De winsthonger en het jarenlange besparingsbeleid breken noodzakelijke sociale diensten af. Een tekort aan degelijke jobs vormt een voedingsbodem voor discriminatie: wie ‘anders’ is valt uit de boot. Er zijn ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen en opvang. Op de woningmarkt zorgen tekorten voor toenemende discriminatie. Hierdoor lopen LGBTQI+-personen in het algemeen meer risico op een leven in armoede en dakloosheid.

Besparingen op onderwijs zorgen ervoor dat steeds grotere klassen in kleine leslokalen zitten. Leerkrachten hebben weinig ruimte om in te zetten op een veilig klasklimaat. Twee op drie LGBTQI+ leerlingen heeft het gevoel er niet bij te horen op school. Volgens een bevraging grijpt de helft van de leerkrachten nooit in bij homofobe incidenten op school. Lessen seksuele opvoeding gaan nog te vaak enkel over het biologische en zijn heteronormatief.

Een programma van sociale eisen

Om verandering te bekomen, moeten we ons organiseren rond een programma van sociale eisen. We hebben nood aan investeringen in publieke diensten, huisvesting en degelijke jobs om geen ruimte te laten voor discriminatie. Socio-culturele LGBTQI+-ontmoetingsplaatsen die veel expertise hebben, moeten meer middelen krijgen. Investeringen in opvanghuizen en sociale woningen zijn nodig om iedereen een veilig onderdak te geven. Opdat iedereen die lichamelijke of psychologische zorg nodig heeft die kan ontvangen, hebben we nood aan massale investeringen in de gezondheidszorg. Meer investeringen in onderwijs zorgen ervoor dat leerkrachten meer ruimte krijgen om in te zetten op een veilig klasklimaat voor iedereen en geven scholen de middelen om degelijke lessen seksuele opvoeding te organiseren.

Dat programma afdwingen lukt alleen als de pride een protest is!

Deze eisen kunnen levens redden, van LGBTQI+-personen maar ook van de grote meerderheid van de bevolking. Onze eisen voor investeringen botsen met de jarenlange besparingspolitiek. Er is rijkdom genoeg, maar die wordt momenteel enkel gebruikt om de rijken rijker te maken. De strijd voor LGBTQI+-welzijn en de sociale strijd voor een andere samenleving gaan daarom hand in hand. Om het programma van sociale eisen af te dwingen moet de pride een protest zijn! Voer mee actie op 27 juni met Campagne ROSA. Voor een samenleving waar niet de winsten van enkelen maar het welzijn van allen centraal staat!

 

[button link=”https://www.facebook.com/events/802677803957209″ type=”big” color=”purple”] => Gent: 15u Kouter[/button]

[button link=”https://www.facebook.com/events/3015879451979562/” type=”big” color=”purple”] => Brugge: 15u Burg[/button]

[button link=”https://www.facebook.com/events/315040543360107″ type=”big” color=”purple”] => Antwerpen: 12u30 De Coninckplein[/button]

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist