Stop repressie in China en Hongkong

  • Voor solidariteit van onderuit en internationalisme

  • Geen vertrouwen in Big Business politici en regeringen

=> PDF van dit pamflet

In Hongkong zijn sinds het uitbreken van de massale antiregeringsprotesten in 2019, 10.200 mensen gearresteerd. Meer dan 600 zijn veroordeeld voor politieke misdrijven, waaronder “onwettige vergadering”, waarbij velen gevangenisstraffen van vijf jaar of meer hebben gekregen. De Chinese dictatuur (CCP) noemt de demonstranten “terroristen” en “buitenlandse agenten” en legde een nieuwe nationale veiligheidswet op, die levenslange gevangenisstraf mogelijk maakt, om de beweging de kop in te drukken.

Hongkong was ooit het enige deel van China met enige beperkte democratische rechten. Sinds het opleggen van de nationale veiligheidswet , is de stad de facto een politiestaat geworden. China’s dictator Xi Jinping wil zich niet alleen hard opstellen in het kader van het groeiende conflict met de VS en westerse regeringen maar wil ook het “virus” van democratie uitroeien, waarvan hij vreest dat het zich van Hongkong naar China zal verspreiden.

Repressie in China is nog zwaarder. Vakbonden zijn illegaal, afgezien van een nepvakbond die door de regering wordt geleid, de ACFTU, die nog nooit een staking van arbeiders heeft gesteund. Arbeiders worden vaak in de gevangenis gegooid wanneer ze staken of protesteren. Arbeidersleiders worden ervan beschuldigd “gemanipuleerd te zijn door buitenlandse krachten”. Feministes worden ook aangevallen als “onpatriottisch”.

In 2018 werden in de Jasic-strijd tientallen linkse jongeren, die zich maoïst noemen, gevangen gezet en gemarteld omdat ze solidariteit organiseerden met stakende fabrieksarbeiders. De CCP-dictatuur valt communisten en arbeiders aan en zet ze gevangen, niet enkel liberale politici en democratie-activisten zoals in Hongkong.

In Xinjiang, waar 12 miljoen Oeigoerse moslims wonen, vindt afschuwelijke repressie plaats onder het mom van “strijd tegen terrorisme”. De Chinese dictatuur steunde de “War on terror” die het Westen na 2001 voerde en gebruikte dit om haar eigen anti-islamitische repressie te ondersteunen en haar controle over het grondstofrijke Xinjiang te verscherpen. Oeigoeren worden geregeerd met discriminerende racistische wetten en massale interneringskampen.

 

ONDERDRUKKING IN HONGKONG

  • Meer dan 100 activisten zijn al aangeklaagd voor zware ‘overtredingen’ van de nationale veiligheidswet.
  • Op het uiten van de belangrijke slogan van de beweging voor democratie en de miljoenenmarsen “Stop het éénpartijstelsel” staat nu levenslange gevangenisstraf.
  • De herdenking op 4 juni van het bloedbad van 1989 in Peking, toen honderden mensen door het leger werden afgeslacht, is in China een verboden onderwerp. 4 juni werd alleen in Hongkong herdacht, waar in 2019 nog 180.000 mensen de wake bijwoonden. Dit jaar is het evenement voor het tweede opeenvolgende jaar verboden.
  • Vakbonden in Hongkong zijn het doelwit van China’s repressie. De 3.000 leden tellende Unie voor Nieuwe Ambtenaren werd in januari ontbonden. Twee vakbondsleiders, Carol Ng Man-yee van de HKCTU en Winnie Yu Wai-ming van de HAEA, zijn aangeklaagd voor subversieve activiteiten.
  • ‘Long Hair’ Leung Kwok-hung, sinds jaar en dag linkse pro-democratie-activist, is een van de personen die op grond van de nationale veiligheidswet in staat van beschuldiging zijn gesteld. Hij werd al veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf wegens “onwettige vergadering” op grond van een wet uit het Britse koloniale tijdperk.

 

DEMOCRATIE OF DICTATUUR?

  • De VS geeft militaire hulp aan 73% van de dictaturen in de wereld
  • Groot-Brittannië heerste 156 jaar over Hongkong en heeft nooit verkiezingen gehouden.

 

Internationale solidariteitscampagne

Solidariteit tegen onderdrukking in China en Hongkong (SARCHK) is een internationale campagne die gelanceerd is door International Socialist Alternative (ISA) en onze kameraden in China, Hongkong en Taiwan. Wij hebben een staat van dienst als het gaat om het strijden voor democratische rechten en het steunen van de strijd van arbeiders. Onze campagne legt de realiteit van de Chinese dictatuur bloot – een regime dat meer miljardairs heeft dan de VS en een van ‘s werelds slechtste prestaties op het gebied van arbeidersrechten.

De VS, de EU en andere Westerse regeringen zijn hypocriet – zij en hun grote bedrijven werkten jarenlang hand in hand met de Chinese dictatuur. Samen smoorden zij klachten over schendingen van de mensenrechten in de kiem en hielpen zij China’s politiestaat zelfs bij de ontwikkeling van enkele van zijn meest geavanceerde bewakingstechnologieën. Hun enige bekommernis was winst te maken op China’s ongeorganiseerde arbeidskrachten en China’s groeiende markt aan te boren. De nieuwe Koude Oorlog markeert het einde van deze knusse relatie en maakt plaats voor een groeiende vijandigheid tussen het westerse en het Chinese kapitalisme.

De strijd voor democratie – voor democratische rechten zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van vergadering, het recht zich te organiseren in vakbonden en politieke groeperingen, het stakingsrecht, vrije verkiezingen – deze rechten zijn altijd alleen maar veroverd door massale strijd, vooral arbeidersstrijd.

Democratische rechten zijn nooit geschonken door een heersend regime, en nooit door een buitenlandse regering of “internationale gemeenschap”. Dit komt omdat echte democratische rechten en de massale strijd die nodig is om ze te bereiken een ernstige bedreiging vormen voor het kapitalistische systeem waarin een kleine minderheid alle echte macht in handen heeft.

Dit is de reden waarom Solidariteit tegen Repressie in China en Hongkong een actieve solidariteit aan de basis opbouwt met de anti-autoritaire strijd in China en Hongkong, en zich krachtig verzet tegen het kiezen of steunen van welke kapitalistische regering dan ook. De arbeidersbeweging, de sociale bewegingen van vrouwen, jongeren en alle onderdrukten, dat zijn de enige krachten die repressieve regimes kunnen verslaan.

 

WAAR WIJ VOOR STAAN:

  • Nee aan de nationale veiligheidswet in Hongkong.
  • Bevrijd politieke gevangenen in Hongkong en China. Voor het heropbouwen en verspreiden van massastrijd voor democratie.
  • Beëindiging van massale opsluitingen, dwangarbeid en discriminatie van Oeigoeren en nationale minderheden. Voor een verenigde multi-etnische beweging tegen dictatuur.
  • Voor onafhankelijke vakbonden en het recht om te staken. Organiseer vakbondssolidariteit met arbeiders in China en Hongkong.
  • Internationale solidariteit – nee tegen nationalisme, imperialisme en de nieuwe Koude Oorlog

 

 

Actie tegen repressie in China en Hongkong op 31 mei in Brussel

Op 31 mei organiseert de campagne Solidariteit tegen repressie in China en Hongkong protestacties in verschillende landen. In België organiseren we een statische protestactie, met masker en respect voor fysieke afstandsmaatregelen.

We spreken we af om 17.30 uur bij het Hongkong Trade Office in Brussel, Aarlenstraat 118

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie