Kort & Krachtig

Iedere zaterdag publiceren we een overzicht van opvallende nieuwtjes of feiten. We publiceren ook berichten die op diverse linkse socialistische blogs verschenen.


Vertrek dictator Ben Ali verontrust bevriende lingerieproducent uit Schellebelle

Lingeriebedrijf Van de Velde uit de Oost-Vlaamse gemeente Schellebelle, goed voor 480 werknemers in België, waarschuwt dat 2011 wel eens minder zou kunnen worden dan de vorige (record-)jaren. De loonkosten in China, waar het bedrijf de helft van haar lingeriesetjes laat stikken, stijgen immers onder druk van steeds meer sociale actie. Voor de andere helft van haar lingeriesetjes rekent Van de Velde op zijn fabriek in Tunesië. Daar stelt het bedrijf 700 werknemers te werk en doet het bovendien beroep op nog goedkopere onderaannemers. CEO Ignace van Doorselaere kan het in De Tijd (19 feb 2011) niet laten diens bezorgdheid te uiten over het vertrek van de Tunesische dictator Ben Ali. Een voorziene investering van zo een 3 à 4 miljoen werd alvast uitgesteld.

Normale stervelingen leggen een spaarpotje aan als ze verwachten dat het in de toekomst wat minder zal worden. Niet zo bij Van de Velde. Voor topjaar 2010, met een omzetstijging van 7,3% en een nettowinst van 40 miljoen €, een toename met 35% op jaarbasis, werd een “superdividend” van € 2,15 per aandeel uitbetaald. Dat komt neer op 70% van de nettowinst, fors meer dan de 40% dat het bedrijf doorgaans aan haar aandeelhouders uitkeert.


Doorgedreven selectie aan Nederlandse universiteiten

De Nederlandse universiteiten gaan na hoe ze selectiever kunnen zijn in het aantrekken van studenten. Zo wordt gedacht aan een studentenstop met een plafond per universiteit. Daarbij zullen de universiteiten op een selectievere wijze nagaan wie bij hen kan komen studeren. De rest kan een opleiding vergeten. Verder wordt ook gepleit voor het afschaffen van de studiebeurs en deze volledig te vervangen door studieleningen. Enkel wie rijk genoeg is, kan dan nog verder studeren. Er wordt in ons land gevreesd dat heel wat Nederlandse jongeren dan maar in België zullen komen studeren terwijl de uniefs daar niet op zijn voorzien.


Enkel groei voor de rijksten

Gelezen op express.be: "Een groot gedeelte van de Amerikaanse economische groei van de voorbije dertig jaar is terecht gekomen bij de groep allerrijksten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Mother Jones. (…) De onderzoekers merken op dat 10 procent van de Amerikaanse bevolking ongeveer 73 procent van de Amerikaanse rijkdom controleert. Het rijkste 1 procent controleert daarbij bijna 35 procent van die rijkdom. "Die cijfers hebben bovendien nog geen betrekking op de vastgoedcrisis, die vooral een verdere negatieve impact heeft gehad op de 90 procent minst rijke bevolkingsklassen," wordt er aan toegevoegd. "Die groep heeft immers 65 procent van zijn rijkdom in vastgoed vastgelegd, terwijl dat aandeel bij de groep van de 1 procent rijksten slechts 10 procent bedraagt." De onderzoekers merken op dat de 1 procent rijksten hun gemiddeld inkomen – herberekend naar de huidige koopwaarde – op bijna dertig jaar tijd van 500.000 dollar naar 2 miljoen dollar hebben zien stijgen. Bij de 20 procent rijkste Amerikanen is er daarentegen slechts sprake van een milde stijging, terwijl bij de rest van de bevolking geen enkele groei kon worden opgemerkt. De 20 procent rijkste Amerikanen hebben samen 80 procent van de rijkdom van de Verenigde Staten in handen. De 40 procent armsten daarentegen hebben nagenoeg geen enkel deel in die rijkdom."


Speculatie brengt op…

In de laatste zes maanden van 2010 hebben de 10 grootste hedgefunds 28 miljard dollar winst gemaakt. Dat nieuwe record staat in een schril contrast met de levenssituatie van de 1,4 miljard mensen die moeten rondkomen met minder dan 1,25 dollar per dag. (FT, 2.3)


Klassenstrijd

Amerika-correspondent Tom Van Dyck merkte in De Morgen op dat de beweging in Wisconsin (VS) aantoont dat de klassenstrijd terug is. “Vandaag zijn de fundamentalisten van de vrije markt weer helemaal terug. Sterker nog: nu gebruiken ze de begrotingstekorten die het gevolg zijn van de crisis die ze zelf uitgelokt hebben als excuus om de overheid en de collectieve rechten van de burgers nog verder te kortwieken. Het grootkapitaal tegen de massa, dus. En ja dat zijn oubollige marxistische termen, maar je kunt het haast niet anders duiden.” (De Morgen, 1.3)


Voormalig districtsraadslid: “VB kan wellicht geen volledige lijst indienen in Borgerhout”

Het Vlaams Belang heeft het moeilijk om haar verkozen plaatsen in de districtsraad van Borgerhout op te vullen. De partij voert er wel regelmatig campagne door ingehuurde bedrijven folders te laten bussen, maar over militanten beschikt de partij amper nog in Borgerhout. Dat is nochtans een symbolisch district voor het VB. De voormalige fractieleidster van het VB in deze districtsraad, Janice Laureyssens, woont inmiddels in Spanje. In een onvriendelijke discussie tussen VB’ers op Facebook, liet ze opmerken: “Ik ben er zelfs van overtuigd dat er in Borgerhout geen volledige lijst meer kan samengesteld worden bij de volgende verkiezingen.” Dat is een opvallende stelling, zeker op anderhalf jaar voor de districtsraadsverkiezingen. (Bron: blokbuster.be 1.3)


Economisch potentieel

In 2008 was er een handelsmissie onder leidin van prins Filip naar Egypte. De missie werd vergezeld door de ministers Van Quickenborne en Ceysen. Het Agentschap voor Buitenlandse Handel stelde een rapport over het bezoek op. Daarin staat te lezen: "Niet alleen heeft Egypte een strategische ligging in het Midden-Oosten, ook heeft dit land een sterk economisch potentieel. De economische remonte is het resultaat van een aantal hervormingen, op poten gezet door de huidige regering van Eerste Minister Ahmed Nazif. Nazifs regering is sinds 2004 actief en deed een frisse wind door de Egyptische economie waaien via een door privatiseringen ondersteund programma; een hervorming van de banksector; een vermindering van douanerechten op meer dan 1000 producten; een harmonisering van de douanewetgeving. Al deze ontwikkelingen werden samengevat in een rapport van de Wereldbank dat Egypte voorstelde als ‘kampioen in de hervormingen’. Mede omwille van dit nieuwe elan tekende het land de laatste jaren groeicijfers op van bijna 7%." Wat het Belgische en internationale establishment bedoelde, was dat Egypte kampioen was van de neoliberale tegenhervormingen. Dat vormt de basis voor het verzet dat vandaag plaats vindt. (Bron: http://www.abh-ace.be/nl/binaries/Egypte%202008_tcm448-101992.pdf)

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie

Verwante artikels:

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig

Kort & Krachtig