Home / Geen categorie / 2500 betogers in Gent tegen het IPA en voor meer koopkracht

2500 betogers in Gent tegen het IPA en voor meer koopkracht

"We hebben het land misschien niet platgelegd, maar we hebben het toch eens goed door elkaar geschud." Zo opende Chris Van de Wijgaert, gewestelijk secretaris van het ABVV Oost-Vlaanderen, de toespraken voor de 2500 vakbondsmilitanten op de Kouter.

De betoging was aan het Sint Pietersplein gestart en nam een tussenstop op de Kouter, een symbolische plaats, want de centrale plaats in Gent voor de bankensector. Jammer dat niet meer verwezen werd naar de enorme winsten die de banken terug maken nadat ze werden gered met vele miljarden euro belastinggeld. De magere loonopslag van 0,3% voor 2012, niets voor 2011, werd door alle sprekers op de korrel genomen. Ook de voorstellen voor het optrekken van de opzegtermijnen voor arbeiders gaat ten koste van de rechten voor bedienden.

"Dit is het soort sociale achteruitgang die wij niet willen" antwoordde Eddy Van Lancker, federaal secretaris van het ABVV. Hij eiste vrij onderhandelingen in de sectoren en bedrijven en stelde voor om de aanvallen op de index te counteren met het betonneren van de index en een noodzakelijk prijscontrole.

Gisteren stond er in verschillende kranten te lezen hoe supermarkten de prijzen in België kunstmatig hoog houden. De prijzen gaan omhoog als de grondstoffen in prijs stijgen, maar blijven behouden wanneer de grondstoffenprijzen terug dalen. Er werd op gewezen dat in de distributiesector wellicht prijsafspraken worden gemaakt onder de grote spelers.

Op het einde van zijn toespraak riep Eddy Van Lancker het Europees Vakverbond (EVV) op om werk te maken van een grote actie naar aanleiding van de Europese top van 24 en 25 maart om een dam op te werpen tegen de asociale invulling van de Europese Unie. De spreker van het ACLVB verwees naar het gegeven dat "België een export-land is en dat we misschien daarom beter ons indexsysteem kunnen exporteren in plaats van het Duits model van lage lonen te importeren". Een terechte opmerking die onderdeel van een internationaal actieplan van het EVV zou mogen uitmaken. De beste bescherming van de lonen van elke werknemer in de EU zou een Europese loonindexering moeten zijn. Zo kan het competitiespel door de patroons niet meer worden gespeeld.

LSP-Gent bracht verschillende solidariteitsbezoeken aan stakingspiketten in het Gentse. Vanaf 5u gingen militanten de vrieskou in om solidariteitsboodschappen over te brengen. Op de betoging waren we aanwezig met een opvallende spandoek van "Jongeren in strijd voor Werk". De campagne werd door de syndicalisten goed onthaald.

Leave a Reply