Personeel van supermarkten in actie

Lidl Deurne Zuid

Op heel wat plaatsen in het land voerde personeel van supermarkten gisteren actie. Het gaat om een sector waar de lonen traditioneel laag zijn. Soms komen werkenden zelfs na tien jaar nog niet aan een uurloon van 14 euro per uur. Niet alleen de schandalige loonnorm van 0,4% maar ook de weigering om de laagste lonen op te trekken, komt hard aan voor supermarktpersoneel dat het afgelopen jaar met risico van eigen gezondheid bleef werken.

De supermarktketens maakten grote winsten. In een pamflet dat door BBTK bij Lidl verdeeld werd, stond het voorbeeld van eigenaar Schwarz die elk jaar 1 miljard euro rijker wordt, goed voor een maandelijks bedrag van 83 miljoen euro. Een loonsverhoging van 0,4% betekent voor het winkelpersoneel minder dan 8 euro bruto per maand. Wie hield de winkels open tijdens de hele coronacrisis?

Bij enkele winkels was er ongenoegen over de veiligheidsmaatregelen in het kader van de pandemie. Als er in een grote winkel als Ikea maximaal 50 mensen binnen mogen, is dat toch van een andere orde dan de bezoekersaantallen in een doorsnee supermarkt. Een supermarkt van pakweg 200 vierkante meter bevat ook rayons en kassa’s, waardoor een maximaal klanten binnen moeite oplevert om de nodige afstand te bewaren. Grote punten van ongenoegen rond de lonen en arbeidsvoorwaarden zijn moeilijkheden om vaste contracten te krijgen, laat staan een voltijds contract. En uiteraard de lage lonen. Stank voor dank na een zwaar jaar, zo wordt het ervaren.

Aan de winkels waar gestaakt werd, kwamen er veel positieve reacties van klanten en passanten. Dit was zelfs sterker dan bij veel vorige stakingen. Het feit dat het supermarktpersoneel de voorbije maanden heeft afgezien, is algemeen geweten onder de klanten. Bovendien is de druk op de koopkracht voor iedereen aanwezig. Hoeveel blijft er over nadat de huur of hypotheek is betaald? Alles wordt duurder, maar onze inkomens volgen niet. Een minimumloon van 14 euro per uur volstaat amper om rond te komen, maar zelfs dat minimumloon vinden de aandeelhouders van de grote ketens niet aanvaardbaar. Terwijl steeds dezelfde ‘experts’ en mediastemmen uithaalden naar de ‘onverantwoorde’ of ‘conservatieve’ vakbonden, kunnen de klanten van supermarkten ook wel hun rekening opmaken.

Delhaize Watersportbaan Gent
Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist