Sterke linkse oppositie verkozen in Ierland

LSP feliciteert de Ierse linkse eenheidslijst United Left Alliance met haar uitstekende resultaat. Er zijn al zeker vier verkozenen en een vijfde zetel is erg waarschijnlijk. Twee leden van de Socialist Party zijn verkozen: Joe Higgins en Clare Daly. Joe zal in het Ierse parlement zetelen en wordt opgevolgd in het Europese parlement. De nieuwe regering zal met een sterke linkse oppositie rekening moeten houden.

De christen-democraten van Fine Gael haalden een overwinning bij deze verkiezingen. De partij haalde 36% van de stemmen, maar zal een coalitie moeten vormen met de andere winnaar: het sociaal-democratische Labour. Beide partijen waren gedoemd om de volgende regering te vormen. Ze beweren anders te zijn dan de afgestrafte regeringspartijen, maar staan intussen voor een zelfde besparingsbeleid. Dat beleid heeft de conservatieven van Fianna Fail een historische nederlaag bezorgd. Waar de partij bij de vorige verkiezingen nog ruim 40% haalde, is dat nu nog slechts 17%. De kleine groene coalitiepartner zal mogelijk uit het parlement verdwijnen.

Ter linkerzijde haalde de United Left Alliance een uitstekend resultaat. Vier zetels staan al vast: Joe Higgins (Dublin West), Clare Daly (Dublin North), Joan Collins (Dublin South Central) en Seamus Healy (Tipperary). De vijfde zetel (Richard Boyd Barret in Dun Laoghaire) is waarschijnlijk, er wordt momenteel nog verder geteld maar hij ligt een paar tientallen stemmen voor in de strijd voor de laatste zetel.

Joe Higgins verklaarde in de media: “We zullen een echte oppositie en een echt alternatief naar voor brengen. We zullen dat niet enkel in het parlement, maar ook daarbuiten doen. Er zullen bewegingen van de bevolking komen, arbeidersbewegingen, bewegingen in de gemeenschappen tegen de nieuwe aanvallen die er zitten aan te komen. De nieuwe regering zal deze aanvallen doorvoeren om de werkende bevolking nog meer de gevolgen van de crisis te laten dragen.”

De sterke score van radicaal-links stelt de kwestie van een brede organisatie. Joe: “Er zal heel wat discussie zijn, maar met de Socialist Party zijn we van de mening dat er een enorm vacuüm ter linkerzijde is. Er is nood aan een nieuwe beweging om de arbeidersklasse in de breedste betekenis van het woord te vertegenwoordigen: de werknemers uit de publieke en de private sector, gepensioneerden en jongeren. We zullen met onze collega’s van de United Left Alliance en met anderen de discussie starten over een nieuwe beweging.”

Hieronder alvast de resultaten van de verkozenen van de United Left Alliance:

  • Dublin West. Joe Higgins (Socialist Party): 19,0%
  • Dublin North. Clare Daly (Socialist Party): 15,2%
  • Dublin South Central. Joan Collins (People Before Profit): 12,9%
  • Tipperary South. Séamus Healy (Workers and Unemployed Action Group): 21,2%
  • Dún Laoghaire. Richard Boyd Barret (People Before Profit): 10,9%

Enkele andere uitstekende resultaten zijn deze van de Socialist Party in Cork North Central waar Mick Barry 9,2% haalt en in Dublin South West waar Mick Murphy op 5,2% eindigde. Alle kandidaten van de United Left Alliance samen halen ruim 57.000 stemmen wat goed is voor 2,6% van alle stemmen (maar de ULA kwam niet in alle kiesdistricten op).


De ervaring van de United Left Alliance op Socialisme 2011

Kom uit eerste hand horen hoe de Ierse verkiezingscampagne is verlopen en wat de kapitalistische crisis betekent voor de gewone werkende bevolking in Ierland. Op Socialisme 2011 hebben we een spreker van de Ierse Socialist Party. Matt Waine is gemeenteraadslid in Dublin West en zal onder meer spreken op de centrale meeting van Socialisme 2011 op zaterdagavond 12 maart.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie