Mensen-zonder-papieren treden met politieke bezettingen uit de schaduw

Onlangs begonnen mensen-zonder-papieren een politieke bezetting van de Begijnhofkerk in Brussel, kort daarop gevolgd door bezettingen aan de ULB en de VUB. Ze willen de aandacht vestigen op het lot van deze groep die “vergeten werd tijdens de pandemie.” Ze willen echte oplossingen voor de sociale en de gezondheidscrisis. Het doel van de acties is om tot een echte dialoog met de overheden te komen en om gelijke rechten te verkrijgen met de mogelijkheid om legaal in het land te werken. We spraken met Elhoucin, een activist van LSP en één van de woordvoerders van de beweging van mensen-zonder-papieren in Brussel.

Interview door Eugenio (Brussel)

Waarom deze politieke bezettingen?

“De keuze voor een politieke bezetting kwam er na enkele maanden van mobilisatie van de beweging van mensen-zonder-papieren. Na de eerste lockdown waren wij de eersten om de sociale strijd terug op straat te brengen. We eisten concrete antwoorden voor de 100.000 mensen-zonder-papieren die in België verblijven. De pandemie en de economische crisis treffen de meest precaire lagen van de samenleving, waaronder mensen-zonder-papieren, onevenredig zwaar.”

“Velen van ons leven in onzekere en ongezonde omstandigheden en zijn, bij gebrek aan alternatieven, gedwongen om in het zwart te werken zonder enige sociale en gezondheidsbescherming. Dit is niet alleen gevaarlijk voor ons, maar voor de hele samenleving. We kunnen niet doen alsof we de pandemie het hoofd kunnen bieden als we de meest kwetsbare mensen negeren. Daarom hebben we besloten de druk op de autoriteiten op te voeren.”

“De bezettingsplaatsen zijn symbolisch voor de rol die ze speelden in de strijd van de mensen-zonder-papieren. Zo was de bezetting van de Begijnhofkerk in 2009 erg belangrijk. Dat is nog geweten door veel mensen in Brussel. Met de bezettingen aan de ULB en de VUB willen we vooral solidariteitsbanden smeden met de studenten en het personeel, om samen strijd te voeren. Om de sociale basis van onze beweging te verbreden, moeten we bruggen slaan naar de sociale lagen die lijden onder de gevolgen van de crisis en het beleid van de Belgische regeringen.”

Hoe kunnen we studenten en werkenden organiseren om de beweging voor regularisatie te steunen?

“Het is voor ons belangrijk om het politieke profiel van deze nieuwe bezettingen te benadrukken. Het gaat niet alleen om opvang van mensen in nood of om acties om te chanteren, zoals staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) verklaarde. We zijn hier om de politieke eisen te verdedigen die nodig zijn als antwoord op de crisis die mensen-zonder-papieren in ellende stort. Veel van de problemen waarmee wij te maken hebben, zijn niet uniek voor mensen-zonder-papieren, hoewel dit ons wel bijzonder hard treft.”

“Het gebrek aan betaalbare huisvesting, jobs met degelijke lonen, toegang tot gezondheidszorg en sociale bescherming, of het gebrek aan kwaliteitsvol onderwijs, zijn problemen die wij delen met de meerderheid van de Belgische bevolking. Om onze beweging vooruit te helpen, is het dan ook essentieel dat we sociale eisen naar voren schuiven die beantwoorden aan de behoeften van de uitgebuite en onderdrukte delen van de samenleving.”

“De regularisatie van alle mensen-zonder-papieren zou slechts een eerste stap moeten zijn om de gezondheid en de rechten van iedereen te garanderen en om te strijden voor betere leef- en werkomstandigheden. Op basis van zo’n programma kunnen we de strijd van mensen-zonder-papieren verbinden met de strijd van werkenden en studenten en ons samen organiseren voor de omverwerping van dit economische systeem dat gebaseerd is op discriminatie en uitbuiting.”

 

Campagne Solidarity eist:

  • Onmiddellijke en permanente regularisatie van alle mensen-zonder-papieren!
  • Stop straffeloos politiegeweld, stop de criminalisering van mensen-zonder-papieren!
  • Sociale oplossingen voor sociale problemen: er moet worden geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en lonen in plaats van in repressie door de politie. Belast de rijken in plaats van de armen neer te schieten!
  • Malcolm X zei: “Er is geen kapitalisme zonder racisme.” We moeten het kapitalistische systeem bestrijden, een systeem van economische uitbuiting van de meerderheid ten voordele van een kleine elite.
Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie