Nieuwe voedselcrisis leidt tot voedselrevoltes

Bij de vorige voedselcrisis in 2008 kwamen er wereldwijd 100 miljoen armen bij. Nu is er een nieuwe voedselcrisis bezig. De wereldwijde voedselprijzen namen de afgelopen vijf maanden met 15% toe. Dat komt vooral in de neo-koloniale wereld hard aan. Het vormt de achtergrond voor de golf van opstanden in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en binnenkort mogelijk ook in Azië. Nu reeds zijn er 44 miljoen armen bijgekomen.

In 2008 werd nog gesproken over voedselrellen, vandaag is er eerder sprake van revoltes. De stijgende voedselprijzen komen bovenop een jarenlange neoliberale politiek die grote delen van de bevolking in de neo-koloniale wereld in armoede heeft ondergedompeld. Het voorbeeld van Egypte is veelzeggend: het aantal armen is de afgelopen decennia verdubbeld.

De stijgende prijzen zijn niet enkel het resultaat van speculatie, ook al blijft dat een rol spelen. Dit wordt nu versterkt door de natuurrampen van de afgelopen maanden. De overstromingen in Pakistan hebben een groot deel van het landbouwgebied onder water gezet. Pakistan is een van de grootste rijstproducenten ter wereld en kan normaal voedsel uitvoeren, nu moet het invoeren. In China was er een grote droogte in de graanprovincies waardoor ook dat land moet gaan invoeren.

De VN-organisatie voor landbouw waarschuwde voor voedselrellen. Er werd gesteld dat de bevolking in veel gevallen maar drie keuzes heeft: vluchten, doodgaan of revolteren. Dat is effectief wat we vandaag zien ontwikkelen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Maar het zal niet tot deze regio beperkt blijven. Ook elders neemt het protest tegen de stijgende voedselprijzen toe. Het is geen toeval dat in China zoektermen als Egypte en Tunesië op het internet worden gecensureerd, in China namen de voedselprijzen op jaarbasis toe met 7,2% (volgens officiële cijfers, officieuze cijfers hebben het over bijna 10% of evenveel als de economische groei).

Nadat de globalisering de landbouw in de neokoloniale wereld onder druk heeft gezet en de kapitalistische productiewijze leidt tot steeds meer natuurrampen, gaan de kapitalisten ook nog eens over tot speculatie op prijsontwikkelingen. De speculatie op de voedselmarkt is omvangrijk en leidt tot onvoorspelbare prijsschommelingen. De VN kondigde aan dat het zal onderzoeken wie de belangrijkste spelers zijn op de termijnmarkten.

De algemene voedselinflatie van 15% wordt overtroffen indien enkel rekening wordt gehouden met enkele basisproducten als suiker, vetten en oliën, tarwe en maïs. Dan is er sprake van 20% inflatie. In ons land is de stijging nog beperkt. Er wordt wel gewaarschuwd dat de stijgende prijzen ertoe kunnen leiden dat voeding een grotere hap uit het huishoudbudget zal nemen.

Lees ook:

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie