Ashland (Doel): feestdagen aan het piket

De directie van Ashland kondigde begin december aan dat 39 van de 167 jobs verdwijnen en dat de arbeidsduur voor de overblijvenden wordt opgetrokken zonder compensatie. Het gaat om een winstgevend bedrijf dat het dit jaar uitstekend deed, onder meer omdat één van de producten gebruikt wordt in handgel. De aankondiging van de directie werd meteen gevolgd door een staking. Morgen gaat de staking zijn derde week in. (zie ons eerder artikel over Ashland)

Enige bereidheid tot ernstig overleg is er nog steeds niet. Het personeel houdt de staking dapper vol, ook in deze feestdagen. Opmerkelijk is de goede deelname aan het stakingspiket. Bij een vorig bezoek zagen we dat enkele kaders aanwezig waren, deze morgen was zowat de volledige ochtendploeg present. Het gaat om heel wat jonge arbeiders die vastberaden deelnemen aan de actie. Als signaal kan dit wel tellen: deze staking wordt enorm gedragen door het personeel. Wat de directie ook van plan is, hier zal ze niet zomaar omheen kunnen.

De harde opstelling van de directie, wellicht op aangeven van het centrale management in de VS, maakt dat deze staking over de feestdagen wordt getrokken. “Bedankt om de feestdagen te doen,” staat er op een spandoek aan het piket. In en rond het stakerstentje is er wat kerstdecoratie aangebracht. Evident is het natuurlijk niet om zo lang te staken, zeker niet in deze periode. De arrogante opstelling van de directie laat het personeel echter geen andere keuze.

Het volgende overleg is pas in januari gepland. Mogelijk rekent de directie op stakingsmoeheid, maar dat zou wel eens een verkeerde gok kunnen zijn. De solidariteit onder het personeel is en blijft bijzonder sterk. Van buitenaf druppelt de solidariteit met mondjesmaat door, in coronatijden is het niet evident om grotere solidariteitsacties te organiseren. Deze ondersteuning is belangrijk om vol te houden, maar ook omdat wat in Ashland gebeurt voor heel de sector belangrijk is. Als de arbeidsduurverlenging hier passeert, zullen andere bedrijven dit voorbeeld volgen.

Betuig de stakers je solidariteit en bezoek het piket (vanaf 6u30 ’s ochtends) op volgend adres: Geslecht 2 te Doel.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie