Protest tegen IPA. Actie in Brussel afgelopen vrijdag

Vrijdag werd geprotesteerd tegen het ontwerp van IPA dat door een meerderheid van de werknemers werd afgeschoten. In het ABVV en het ACLVB haalde de neen-stem het, in het ACV was dit enkel omwille van de blokstemmen en andere elementen van stemprocedures niet het geval. Het patronaat meent dat de werknemers ‘onverantwoord’ zijn omdat ze zich niet neerleggen bij een leeg akkoord.

Het voorstel van de regering werd pas na de acties van vrijdag bekend gemaakt. Dit voorstel wordt door alle regeringspartijen gesteund. Diegenen die hoopten dat de PS zich zou verzetten tegen een loonnorm van 0,3% in 2012 waren er aan voor de moeite. Een verrassing was dat niet, voor de stemmingen over het IPA in de vakbonden had de PS al aangegeven dat het het ontwerp van IPA steunde. In het regeringsvoorstel blijft de loonnorm behouden en wordt de discriminatie tussen arbeiders en bedienden niet weg gewerkt. Er wordt gesteld dat het feit dat niet wordt verwezen naar een studie van de sociale partners over de index een toegeving zou zijn voor de werknemers, maar anderzijds kan de regering moeilijk bepalen waarover de sociale partners al dan niet onderhandelingen moeten voeren. Ook het toekennen van de door de sociale partners niet opgenomen, maar eerder al beloofde, middelen kan niet bepaald als een overwinning worden gezien. Het zet enkel de zwakheid van het ontwerp van IPA nog wat sterker in de verf.

Het regeringsvoorstel zal wellicht niet aanvaard worden waarop de regering-Leterme het mogelijk zal proberen op te leggen. Een degelijk actieplan zal geen overbodige luxe zijn als we dat willen tegenhouden. Het zal niet volstaan om acties te houden om wat stoom af te laten, we hebben een offensief actieplan nodig om de loonnorm van tafel te vegen en een harmonisatie naar boven van arbeiders en bedienden af te dwingen.

Hieronder nog enkele foto’s van de actie afgelopen vrijdag.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie