Staking bij Ashland: managers willen meer winst door af te danken en afbraak arbeidsvoorwaarden

Actie aan de poort van Ashland afgelopen maandag

Bij Ashland in Doel wordt gestaakt. De vestiging in het Antwerpse havengebied, vlak naast Ineos Phenol waar eerder dit jaar gestaakt werd, telt 167 werknemers en doet het uitstekend. Een mooie winst volstaat echter niet voor de Amerikaanse groep. Dat er dit jaar een hogere productie was omdat de vestiging onder meer een product maakt voor in handgels, doet er evenmin toe voor de managers.

De centrale directie kondigde aan dat alle vestigingen moeten besparen. Om de cijfertjes in het hoofdkantoor te laten kloppen, werd aangekondigd dat in Doel 39 jobs verdwijnen. Hoewel het wettelijk om een ‘intentie tot ontslag’ gaat, werd het overleg niet afgewacht om de getroffen werknemers op de hoogte  te brengen. Voor de overblijvers wordt de flexibiliteit opgedreven met het voorstel om de arbeidsduur te verhogen van 33,6 naar 35,6 uur per week. Dit zou onder meer gebeuren door over te stappen naar een vierploegensysteem.

Het piket deze morgen

Op 10 december legden de arbeiders en bedienden meteen het werk neer en er wordt actie gevoerd aan de poort. Met een directie die niet bereid is tot ernstig overleg en een Amerikaanse top voor wie enkel de cijfers tellen, kan dit wel eens een langdurig conflict worden en dit midden de kerstperiode.

Deze kwestie maakt duidelijk hoe de winsthonger van grote bedrijven, aangedreven door eisen van de aandeelhouders, ten koste van alles gaat. Het schrappen van jobs heeft enkel als doel om meer winst te maken. Ashland in Doel doet het nu al uitstekend. Voor kapitalisten is het echter nooit genoeg…

Het voorstel van arbeidsduurverlenging zonder loonsverhoging is een gevaarlijk precedent voor de volledige sector. Ashland was één van de eerste bedrijven waar een 33,6-urenweek werd ingevoerd. Als arbeidsduurverlenging lukt in kleinere bedrijven als Ashland, dan zullen andere bazen ongetwijfeld volgen.

Een piket plaatsen is niet evident in corona-tijden, maar het is toch noodzakelijk. Er is in de hele corona-periode doorgewerkt in de chemische sector. Sommige bedrijven draaien zelfs extra productie, onder meer door een grotere vraag naar plastic. Het personeel moet in staat zijn om te reageren op patronale agressie. Als het met de gezondheidsmaatregelen mogelijk is om te werken, dan ook om piket te staan. Wel wordt het een uitdaging om de broodnodige solidariteit vanuit de rest van de sector en daarbuiten te organiseren. Aarzel niet om het piket een solidariteitsbezoek te brengen. Dit kan het beste bij een shiftwissel, bijvoorbeeld rond 6u30 ’s ochtends. Het adres is Geslecht 2, Doel.

Solidariteit met het personeel van Ashland! Neen aan de afdankingen en neen aan de arbeidsduurverlenging!

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie