Collectieve actie is een recht, geen misdaad. Na actiedag de strijd opvoeren!

Op initiatief van het ABVV werden gisteren verschillende bijeenkomsten georganiseerd naar aanleiding van de beslissing van de Luikse rechtbank om 17 vakbondsmilitanten te veroordelen wegens hun deelname aan een collectieve actie. De datum was niet willekeurig gekozen: het was de Internationale Dag van de Mensenrechten, een ideaal ogenblik om het stakingsrecht te verdedigen en collectieve actie te voeren.

De ogen waren vooral gericht op Luik, aangezien het ook de dag was waarop de advocaat van de 17 vakbondsleden, waaronder huidig ABVV-voorzitter Thierry Bodson, beroep indiende tegen de veroordeling. Om hem te verwelkomen tijdens de laatste meters van zijn reis naar de rechtbank, was er een indrukwekkende erehaag van 700 activisten. Met rode rook natuurlijk. De avond ervoor werd een korte video met de slogans: “Vakbondsleden, geen criminelen! Mobiliseren voor onze fundamentele vrijheden” geprojecteerd op de gevel van het gerechtsgebouw in Luik. De beelden, die op grote schaal op sociale netwerken verspreid geraakten, gaven een laatste impuls aan de mobilisatie.

Tijdens een korte interventie op de actie herinnerde Thierry Bodson aan het belang van het stakingsrecht: “We zijn veroordeeld omdat we aanwezig waren bij een collectieve actie tijdens een dag van interprofessionele staking. We hebben het recht om te staken, het recht om actie te voeren, het recht om te betogen, het recht om de openbare ruimte te bezetten, dat is belangrijk en dat staat vandaag op het spel. Het is niet alleen een probleem voor de vakbonden. Het is een probleem voor alle sociale bewegingen. Als een burger deelneemt aan een actie op de openbare weg die niet is toegestaan, dan riskeert hij een gevangenisstraf. Niet meer, niet minder. Het is een autoritaire staat die zich dat kan veroorloven. Onze veroordeling is een politieke uitspraak. Het is gênant als je het zegt. We willen geen straf met uitstel. We willen vrijgesproken worden, duidelijk en eenvoudig.”

Er waren soortgelijke bijeenkomsten in Brussel (met ongeveer 200 deelnemers), Namen (ongeveer 100), Verviers (ongeveer 100), Doornik … In Bergen sloten vakbondsleden en sympathisanten zich aan bij de actie naar aanleiding van de derde hoorzitting in het proces rond de moord op de kleine Mawda. Dat was belangrijk: ons sterkste wapen tegen racisme, politiegeweld en de criminalisering van sociaal protest is natuurlijk solidariteit. Langs Nederlandstalige kant bleef het protest helaas beperkt tot symbolische acties die werden gelivestreamd op sociale media.

De actiedag werd voorbereid door een aantal algemene vergaderingen in werkplaatsen op 1 december mag slechts het begin zijn. De veroordeling van de 17 ABVV’ers is een zeer verontrustende evolutie in de richting van de criminalisering van sociale acties. Het zijn onzekere tijden, maar één ding weten we al: de bazen en hun politieke marionetten zullen proberen ons de kosten van de gezondheidscrisis en de economische crisis te laten dragen. Zeker sinds het succesvolle actieplan eind 2014 zullen de bazen en hun politici er alles aan doen om ons stakingsrecht aan te vallen. Toen werd immers de kracht van de arbeidersbeweging aangetoond. De liberale MR werkt nu aan een wetsvoorstel om het stakingsrecht te ‘regelen’, onder meer om wegblokkades te verbieden. Het is dan slechts een kwestie van tijd vooraleer de eis van rechtspersoonlijkheid voor de vakbonden opnieuw op tafel komt, een oude eis van extreemrechts die als doel heeft om de vakbonden te overspoelen met klachten en vervolgingen voor elke verstoring als gevolg van een stakingsactie.

Ons antwoord moet aangepast zijn aan de inzet. De acties van gisteren mogen slechts de eerste stap zijn in een echte informatie- en mobilisatiecampagne die opbouwt naar grotere acties, inclusief stakingen, om te reageren op elke aanval op het stakingsrecht en ons recht om collectieve actie te voeren.

Foto’s van de acties:

Luik

[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/uJ2chRs8NNYnrmVx7]

Brussel

[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/yqEMyTWPbXKq8DRy9]

Bergen

[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/1PiBSp4ZmU5HtNo27]

Namen

[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/kMmL5m8UwvKkssBS7]

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist