Met geslaagd protest in Antwerpen wordt actieweek tegen geweld op vrouwen afgesloten

Campagne ROSA organiseerde vandaag op de Groenplaats in Antwerpen een protestactie tegen geweld op vrouwen. Met 50 aanwezigen was er een goede opkomst. De actie was coronaproof: met krijt waren kruisjes op de grond aangebracht. De Groenplaats is bovendien ruim genoeg om afstand te bewaren. Heel wat voorbijgangers waren geïnteresseerd door wat er zich afspeelde.

Slogans werden afgewisseld met enkele speeches en een open micro waar gretig gebruik van werd gemaakt. Behalve sprekers van Campagne ROSA werd onder meer ingegaan op de nood aan meer middelen voor opvang, de situatie van vrouwen met een handicap, verzet tegen homofobie, geweld en veiligheid bij het spoor en andere thema’s. De sprekers van ROSA klaagden de toename van geweld aan en legden het verband met hoe het kapitalisme functioneert.

Video van de actie: [lees verder onder de video]

Deze actie vormde het sluitstuk van wat een actieweek tegen geweld op vrouwen werd. Gezien de gezondheidscrisis was een grote nationale betoging niet mogelijk. Vorig weekend was er in Brussel een actie van het platform Mirabal, gekoppeld aan enkele lokale acties dezelfde dag. Woensdag waren er in 11 steden acties van Campagne ROSA. Last but not least volgde nu dus een actie in Antwerpen waarmee het totaal aantal aanwezigen op de ROSA-acties op 480 komt.

Een volgende stap is de opbouw naar 8 maart, de internationale vrouwendag. Er is enthousiasme om daar een grote actiedag van te maken. Hoe we ons daarop kunnen voorbereiden, is het voorwerp van een online vergadering van Campagne ROSA komende woensdag 2 december om 19u30.

Artikels in de lokale media:

Foto’s door Liesbeth:

[embed-google-photos-album https://photos.app.goo.gl/BRehPyV2Kh8zTmnj6]

Live video vanop de actie:

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist