Nieuwe apartheid in Zuid-Afrikaans onderwijs

Toen het ANC in 1994 aan de macht kwam in Zuid-Afrika, betekende dat op vlak van onderwijs geen wezenlijke verandering voor het grootste deel van de arbeidersklasse.

Zo hebben 27% van alle scholen in Zuid-Afrika geen lopend water, 43% geen elektriciteit, 78% geen computers en 80% geen bibliotheken. Slechts 8000 van de 27148 scholen beschikken over een WC, de rest moet het stellen met een gat in een plank of niks. In 1996 waren 4377 scholen uiterst verkrot, in 2000 waren het er al 9375. Van de 1.3 miljoen leerlingen die in de lagere school starten, voltooien daardoor slechts 700.000 de middelbare school.

Bovendien is het inschrijvingsgeld aan middelbare scholen dramatisch gestegen afgelopen jaren en is het voor arme zwarten bijna onmogelijk om naar het hoger onderwijs te gaan.

Overal in Zuid-Afrika breken protesten aan universiteiten uit. De Zuid-Afrikaanse ALS-variant, Socialist Student Movement, vecht mee tegen uitsluitingen in het hoger onderwijs, voor het kwijtschelden van studieschuld en tegen de commercialisering en privatisering van het onderwijs. Zij gaan hiermee in tegen de officiële studentenverenigingen die slechts kweekvijvers voor de nieuwe zwarte elite zijn. De apartheid van het oude regime discrimineerde op basis van ras. De ANC-regering discrimineert op basis van klasse.

Delen: Printen: