Fakkeltocht voor werk in de Kempen

Op vrijdagavond betoogden een 1000-tal vakbondsmilitanten uit de Kempen door de straten van Herentals om werk te eisen. De Kempen is een regio die hard getroffen wordt door ontslagen en sluitingen. De problemen op vlak van werkloosheid zijn er dan ook erg groot. Eerder werd ook reeds in Turnhout betoogd voor werk. De fakkeltocht in Herentals was een vervolg op die betoging.

Geert Cool

De betoging begon met een videoreportage op een groot scherm. De reportage was schokkend, ook al was het louter een collage van nieuwsuitzendingen over sluitingen en ontslagen in de regio. Het aantal ontslagen was echter indrukwekkend. Ook werd ingegaan op de arbeidsduurverlenging bij Siemens in Herentals, waar een uur langer gewerkt wordt (met loonsverhoging).

Na enkele korte toespraken vertrok de fakkeltocht door de straten van Herentals. De betoging was sterk groen gekleurd, maar er waren ook een aantal ABVV-militanten. Er waren een aantal opvallende spandoeken. Zo had het ACV uit Mol-Balen-Dessel een spandoek waarop stond dat de werkloosheid in die drie gemeenten met 9% was gestegen en een niet mis te verstaan verwijt aan de regering: "Belofte maakt schuld. Beleid krijgt een dikke bult." Vanuit Turnhout was er een spandoek "Turnhout, centrum van de dopkaart", een verwijzing naar de afdankingen in de sector van de speelkaarten (Brepols).

De betoging werd afgesloten met een covergroepje dat de betogers warm moest maken, terwijl inmiddels de eerste sneeuw uit de lucht viel. Alleszins was het opvallend dat er een strijdbare sfeer was, deze actie was dus zeker geen eindpunt, maar eerder een stap voor verdere mobilisaties.

Op de betoging waren we aanwezig met een aantal LSP-leden om publiciteit te maken voor de jongerenmars voor werk op 19 maart in Brussel. In de Kempen zijn er reeds afspraken gemaakt met de jongerenorganisaties van de vakbonden om ook lokaal acties te ondernemen om te mobiliseren naar 19 maart.

Delen:
Printen:
Voorpagina van De Linkse Socialist