LBC verwerpt IPA bijna unaniem

Een mail van ACV-voorzitter Cortebeeck naar alle medewerkers van het ACV kon niet verhinderen dat een wel erg overtuigende meerderheid in LBC tegen het voorstel van IPA heeft gestemd. De christelijke bediendenbond liet zich niet chanteren met het argument van de “prijs van een niet-IPA”. Maar liefst 94% stemde tegen, een percentage dat niet zo verschillend is van de tegenstand bij de rode bediendenbond of bij strijdbare centrales.

In de aanloop naar het IPA was de LBC duidelijk: een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden kan enkel door een harmonisatie naar boven. Discriminatie los je niet op door diegenen die niet gediscrimineerd worden, ook een beetje te discrimineren. Die redenering werd niet gevolgd in het voorstel van IPA.

Maar er is meer. LBC-topman Ferre Wyckmans verklaart vandaag in de media: “De beperking van de loonstijgingen tot bijna niets, is fout: heel wat bedrijven kunnen wél betalen, zelfs in 2011. Gesleutel aan de index ter studie nemen is ook fout. Als de energieprijzen te veel schommelen, moet men die aanpakken en niet de index.”

Nu de LBC zo overtuigend tegenstemt en ook al verschillende ABVV-centrales overtuigend tegen het voorstel zijn (onder meer de BBTK, metaalcentrale, maar ook bvb AC-Antwerpen), wordt het voor de vakbondsleiding moeilijk om dit IPA alsnog er door te krijgen.


Standpunt van LBC

Volgend standpunt publiceerde LBC op haar website

LBC-NVK wijst ontwerp interprofessioneel akkoord af

De bediende- en kadervakbond LBC-NVK heeft met 94% het ontwerp van interprofessioneel akkoord afgewezen. Dit betekent dat de LBC-NVK het ontwerp unaniem heeft verworpen. Dat standpunt zal dan ook morgen, dinsdag, verdedigd worden op de Raad van het ACV.

Voor 2011 wordt geen verhoging van de koopkracht gepland. Pas in 2012 zou de koopkracht met maximaal 0,3 procent kunnen toenemen. Veel te weinig natuurlijk. Dat staat in schril contrast met de hoge winsten die een aantal ondernemingen en sectoren boekt.

Het is een goede zaak dat de uitkeringen mee stijgen met de welvaart. Maar deze maatregel hoort op zich niet thuis in het interprofessioneel akkoord. Bovendien wordt het voorziene budget nu maar voor 60 procent aangesproken.

Voor de LBC-NVK is het een positief punt dat de index momenteel gevrijwaard wordt. Maar er heerst ongerustheid over het aangekondigde onderzoek naar de invloed van de energieprijzen op de index. Als er een probleem is met te hoge energieprijzen, wil dat zeggen dat er een betere controle op deze prijzen moet komen. En niet dat er aan de index moet worden geraakt.

De voorstellen om de statuten van arbeiders en bedienden dichter tot elkaar te brengen volstaan niet voor de LBC-NVK. Ze leveren trouwens ook veel te weinig op voor de arbeiders. Terwijl de bedienden moeten inleveren. De kosten worden in belangrijke mate afgewenteld op de sociale zekerheid. Zo betalen alle werknemers het gelag. In feite zullen de werknemers zelf mee betalen voor hun ontslagvergoeding. Voor werkgevers wordt het flink goedkoper om personeel te ontslaan. Hierdoor wordt de bescherming tegen ontslag gevoelig verminderd.

Aan de tijdelijke werkloosheid voor bedienden waren in de huidige ‘crisisregeling’ grendels en voorwaarden gekoppeld. Maar die grendels en voorwaarden worden nu losgelaten. Hierdoor kunnen werkgevers voortaan naar eigen goeddunken tijdelijke werkloosheid voor bedienden invoeren. Ook die kosten vallen ten laste van de sociale zekerheid.

Delen:
Printen:

Steun ons: plaats uw boodschap in onze mei-editie!

Voorpagina van De Linkse Socialist

Uw boodschap in onze mei-editie